Πύρινος Λόγιος : Ποιος φταίει για την…κρίση; Μα φυσικά η … Ρωσία! Οι παρανοϊκοί της ΝΤΠ σπρώχνουν την ανθρωπότητα στον όλεθρο!

Σε όλη την Ευρώπη επικρατεί πανικός για δυσβάσταχτους λογαριασμούς καυσίμων, ελλείψεις φυσικού αερίου, διακοπές ρεύματος και παγωμένα νοικοκυριά καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Και μαντέψτε ποιος είναι…ο φταίχτης; Μα φυσικά …η Ρωσία!

Γράφει ο Φινιάν Κάννινγκαμ

Μετάφραση-Απόδοση κειμένου: Πύρινος Λόγιος

Ο Έϊμος Χόκστάιν, αξιωματούχος για θέματα ενέργειας στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε ότι «υπάρχει βαθιά ανησυχία για το ενδεχόμενο η Ευρώπη να μην μπορεί να ζεσταθεί φέτος το χειμώνα λόγω “ανεξήγητα χαμηλών προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία”».

Το δυσοίωνο υπονοούμενο είναι ότι η Μόσχα για κάποιο λόγο κλείνει σκόπιμα τις εξαγωγές για να αυξήσει τις τιμές.

Εν τω μεταξύ, η βρετανική εφημερίδα Guardian, προσπάθησε να εξηγήσει την ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη, η οποία είδε τις τιμές να εκτοξεύονται κατά 250% τις τελευταίες εβδομάδες, ως – εν μέρει – οφειλόμενη στα “παιχνίδια της Ρωσίας”.

Η εφημερίδα ανέφερε αναλυτικά: “Η Ρωσία είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου: “Καθώς οι μεταφορές φυσικού αερίου έχουν στραφεί από την Ευρώπη προς την Κίνα, οι ροές αερίου από αγωγούς προς την Ευρώπη από τη Ρωσία δεν κατάφεραν να καλύψουν το έλλειμμα”.

Αυτά δεν είναι καθόλου …”παιχνίδια”. Ονομάζονται «προνόμιο του να προμηθεύεις το προϊόν σου για να καλύψεις τη ζήτηση της αγοράς».

Σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου της 9ης Απριλίου 2010, ένας Ρώσος εργάτης μιλάει σε κινητό τηλέφωνο στον κόλπο Portovaya, περίπου 170 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αγίας Πετρούπολης, Ρωσία, κατά τη διάρκεια μιας τελετής για την έναρξη της κατασκευής του αγωγού Nord Stream.

© AP Photo / Dmitry Lovetsky

Δεν έχει σημασία (γι’ αυτούς) ότι αναγνωρίστηκε πως η ρωσική κρατική Gazprom είχε εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για την κάλυψη της ευρωπαϊκής ζήτησης. Και ποτέ φυσικά (γι’ αυτούς) δεν είχε σημασία ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Alexey Miller δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να αυξήσει τις ποσοστώσεις προμήθειας εάν της ζητηθεί.

Είναι γεγονός λοιπόν ότι η Ευρώπη δεν θα βρισκόταν στο χάος που επικρατεί σήμερα στην αγορά ενέργειας, εάν το έργο φυσικού αερίου Nord Stream 2 είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως χωρίς τις υπερβολικές καθυστερήσεις που προκάλεσαν οι αμερικανικές κυρώσεις και η εριστική ρωσοφοβία της Πολωνίας, καθώς και των κρατών της Βαλτικής.

Ο αγωγός αξίας 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και μήκους 1.222 χιλιομέτρων, ο οποίος θα διοχετεύει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, έχασε ένα χρόνο στην κατασκευή του λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η ελβετο-ολλανδική εταιρεία τοποθέτησης σωλήνων AllSeas αποσύρθηκε υπό την απειλή κυρώσεων από την κυβέρνηση Τραμπ. Δώδεκα μήνες αργότερα, ρωσικά πλοία τοποθέτησης σωλήνων ανέλαβαν το έργο και τελικά ολοκλήρωσαν το έργο νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Όμως, ένας ολόκληρος χρόνος κόπηκε από την προγραμματισμένη προμήθεια λόγω των πολιτικών και οικονομικών εκφοβισμών της Ουάσινγκτον σε αυτό που αποτελεί κυρίαρχο θέμα του ενεργειακού εμπορίου της ΕΕ, με τις αμερικανικές διοικήσεις να ισχυρίζονται ότι η Ρωσία θα καταχραστεί την προμήθεια φυσικού αερίου ως γεωπολιτικό όπλο κατά της Ευρώπης.

Ποιος καταχράται ποιον λοιπόν;

Αναλυτές της βιομηχανίας φυσικού αερίου εκτιμούν ότι αν ο Nord Stream 2 λειτουργούσε αυτή τη στιγμή, δεν θα υπήρχε κρίση εφοδιασμού στην Ευρώπη. Δεν θα υπήρχαν ζοφερές προβλέψεις για παγωμένα νοικοκυριά και διακοπές ρεύματος για τη διαχείριση των μειούμενων αποθεμάτων αποθήκευσης.

Εργαζόμενος του ρωσικού γίγαντα φυσικού αερίου και πετρελαίου Gazprom εργάζεται στις 18 Φεβρουαρίου 2015 στο κοίτασμα πετρελαίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου Novoprtovskoye στο ακρωτήριο Kamenny στην ακτογραμμή του κόλπου του Ob στα νοτιοανατολικά μιας χερσονήσου στην αυτόνομη περιφέρεια Yamalo–Nenets, 250 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Nadym, στη βόρεια Ρωσία.

© AFP 2021 / ANDREY GOLOVANOV

Ποια είναι λοιπόν η καθυστέρηση;

Η Gazprom λέει ότι είναι έτοιμη να ανοίξει τον αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος θα διπλασιάσει την ικανότητα εφοδιασμού της Ευρώπης. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ εξακολουθούν να διαβουλεύονται για να δώσουν το πράσινο φως για την έναρξη λειτουργίας της νέας διαδρομής εφοδιασμού. Αυτό το ρυθμιστικό εμπόδιο μπορεί να χρειαστεί τέσσερις μήνες για να ξεπεραστεί, οπότε η Ευρώπη θα βυθιστεί σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν.

Στη συνέχεια, υπάρχει ακόμη η απειλή των αμερικανικών κυρώσεων. Η κυβέρνηση Μπάιντεν φάνηκε να υποχωρεί από την αντίθεσή της στο έργο, παραδεχόμενη κάποια στιγμή ότι είναι ασταμάτητο. Ωστόσο, ο Hochstein, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενέργειας που αναφέρθηκε παραπάνω, υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν εξακολουθεί να αντιτίθεται στον Nord Stream 2 και ότι “δεν έχουν αρθεί οι κυρώσεις”. Μπορεί να μην υπάρχουν νέες κυρώσεις υπό τον Μπάιντεν, αλλά εξακολουθούν να ισχύουν οικονομικοί περιορισμοί κατά του Nord Stream 2.

Η Ουάσινγκτον επιθυμεί επίσης να αυξήσει η Ρωσία τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω της οδού διέλευσης από την Ουκρανία. Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν. Θα δώσετε σε ένα ρωσόφιλο καθεστώς στο Κίεβο εκατομμύρια δολάρια περισσότερα σε τέλη διέλευσης, ενώ το καθεστώς αυτό διεξάγει έναν εγκληματικό πόλεμο κατά των Ρώσων εθνοτικών στην Ανατολική Ουκρανία; Αντί να ανοίξουμε απ’ ευθείας τον Nord Stream 2;

Αυτό αναπόφευκτα προσθέτει αβεβαιότητα σε κάτι που θα έπρεπε να είναι ένα απλό θέμα της αγοράς, της προσφοράς και της ζήτησης. Η Ρωσία είναι σε θέση να προμηθεύσει και η Ευρώπη έχει μια αυξανόμενη απελπισμένη ανάγκη. Το θέμα είναι να ανοίξει ο διακόπτης. Κι όταν ανοίξει, το πρόβλημα λύθηκε.

Οι Αμερικανοί και οι «αδέξιοι και ανίκανοι» Ευρωπαίοι γραφειοκράτες είναι αυτοί που παίζουν παιχνίδια πάνω σε μια ζωτική δημόσια ανάγκη. Εκατοντάδες εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη ανησυχούν και ενδεχομένως παγώνουν από το κρύο, για κάτι που δεν θα έπρεπε καν να αποτελεί ζήτημα – την άφθονη παροχή προσιτού ρωσικού φυσικού αερίου στους πελάτες που το χρειάζονται. Η πολιτική, η προκατάληψη και, τολμούμε να πούμε, η ρωσοφοβία διαστρεβλώνουν την κανονική οικονομία.

Παρόλα αυτά, οι ένοχοι δεν μπορούν να μην διαστρεβλώσουν τη θλιβερή ιστορία σε ένα blame game ηθικών αρχών, κατηγορώντας τους – πάντοτε – “κακούς Ρώσους”. Μιλάμε για ΤΗΝ …«γκαζιά»!

Πηγή κειμένου: Sputnik News

loading...