Η Ρωσία θα σώσει την Ευρώπη από την ενεργειακή της κρίση
Μακριά από την οπλοποίηση της ενέργειας για να αφήσει την Ευρώπη να παγώσει από την υποτιθέμενη γεωπολιτική κακία, η Ρωσία χρησιμοποίησε τις εξαγωγές ενέργειας κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης ως εργαλείο για την επιδιόρθωση των διμερών σχέσεων και τη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι πολίτες των εταίρων της.


Η ψευδής πληροφορία που διαδίδεται από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία φέρεται να οπλίζει τις εξαγωγές ενέργειας της στην Ευρώπη, ακινητοποιήθηκε, αφού η Ευρασιατική Μεγάλη Δύναμη υποσχέθηκε ότι θα διασώσει τους γείτονές της για να τους βοηθήσει να επιβιώσουν από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση. Στην πραγματικότητα, παρά το γεγονός ότι προηγουμένως φοβόταν για τον αγωγό Nord Stream II που τελικά ολοκληρώθηκε, οι ίδιες οι ΗΠΑ εισήγαγαν περισσότερο πετρέλαιο από τη Ρωσία από ποτέ στο σημείο που το Bloomberg (το οποίο δεν μπορεί αξιόπιστα να θεωρηθεί ως μια φιλική προς τη Ρωσία έξοδος, πόσο μάλλον μια εκτοξεύει τη λεγόμενη «φιλορωσική προπαγάνδα») αναγκάστηκε να αναφέρει τον Αύγουστο ότι «η Ρωσία κατέχει την 2η θέση μεταξύ των ξένων προμηθευτών πετρελαίου στις ΗΠΑ ». Αυτό το εκπληκτικό γεγονός επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά στοιχεία της αμερικανικής διοίκησης ενεργειακών πληροφοριών από την επίσημη ιστοσελίδα τουςΤο

Η απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, η οποία θεωρείται ως η πιο ισχυρή και επιδραστική δύναμη στην ΕΕ, είπε ότι η Ρωσία εκπληρώνει όλα τα συμβόλαιά της και δεν φταίει για την ενεργειακή κρίση του μπλοκ. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν απέδωσε νωρίτερα την αύξηση του ενεργειακού κόστους σε μια υστερία και χάος στην αγορά που προκλήθηκαν από ανακριβείς εικασίες και την κακή διαχείριση των μεταβάσεων απομάκρυνσης πολλών χωρών. Είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ένα λάθος μεταβαίνοντας από μακροπρόθεσμες συμβάσεις φυσικού αερίου σε συναλλαγές επί τόπου. Ο Ρώσος ηγέτης επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι η Gazprom δεν αρνήθηκε ποτέ να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου όταν τα αιτήματα ήταν στη θέση τους και έδωσε οδηγίεςΥπουργό Ενέργειας για να διασφαλίσει τη διατήρηση της διαμετακόμισης μέσω της Ουκρανίας. Όλες αυτές οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι η Ρωσία είναι ο πιο αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος της ΕΕ.

Ο πρόσφατα ολοκληρωμένος αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream II και ο προηγουμένως ολοκληρωμένος Turkish Stream θα συμβάλουν σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια του μπλοκ, ιδίως όσον αφορά τη βοήθεια του να επιβιώσει από τη συνεχιζόμενη κρίση. Η αντίθεση των ΗΠΑ και στα δύο έργα ήταν αυτοεξυπηρετούμενη και σκόπευε να πιέσει τους εταίρους της να βασιστούν στις πολύ ακριβότερες και συγκριτικά λιγότερο αξιόπιστες εξαγωγές LNG. Όλος ο κόσμος βλέπει τώρα ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό αν η ΕΕ συμμορφωνόταν πλήρως με την Αμερική όπως ήθελε ο προστάτης της. Ευτυχώς, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, οι οποίοι διατηρούν μια εμφάνιση στρατηγικής κυριαρχίας και κατάλαβαν τη σοφία στην επέκταση των ενεργειακών δεσμών με τη Ρωσία, παρά τις αμερικανικές πιέσεις να τους περιορίσουν.

Όλα αυτά αποδεικνύουν αρκετά σημαντικά σημεία. Πρώτον, είναι οι ΗΠΑ που είναι ένας αναξιόπιστος εταίρος για την Ευρώπη από κάθε άποψη, όχι η Ρωσία. Η Ευρασιατική Μεγάλη Δύναμη σπεύδει να σώσει τους γείτονές της, αλλά αυτό δεν θα ήταν δυνατό εάν οι εταίροι της συμμορφώνονταν πλήρως με την πίεση των ΗΠΑ να περιορίσουν και τελικά να διακόψουν τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Μόσχα. Εκεί βρίσκεται το δεύτερο σημείο, δηλαδή ότι οι ΗΠΑ ήταν αυτές που προσπάθησαν να οπλίσουν τις εξαγωγές ενέργειας με πολιτικά ρωσοφοβικά προσχήματα, προκειμένου να εξαρτήσουν την ΕΕ από τις δαπανηρότερες και λιγότερο αξιόπιστες εξαγωγές LNG. Το τρίτο σημείο είναι ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν ψευδείς αφηγήσεις πολέμου πληροφοριών για την επίτευξη αυτού του αποτυχημένου σκοπού, γεγονός που θα μειώσει περαιτέρω την αξιοπιστία του στα μάτια του ευρωπαϊκού κοινού εκ των υστέρων.

Προχωρώντας, αυτό το ίδιο ευρωπαϊκό κοινό θα πρέπει ελπίζω να συνειδητοποιήσει ότι οι πολιτικά ρωσοφοβικές πεποιθήσεις που δυστυχώς υποστηρίζουν ορισμένοι από αυτούς ήταν το αποτέλεσμα της εκστρατείας πολέμου των ΗΠΑ εναντίον τους. Μακριά από την οπλοποίηση της ενέργειας για να αφήσει την Ευρώπη να παγώσει από την υποτιθέμενη γεωπολιτική κακία, η Ρωσία χρησιμοποίησε τις εξαγωγές ενέργειας κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης ως εργαλείο για την επιδιόρθωση των διμερών σχέσεων και τη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι πολίτες των εταίρων της. Η αμερικανική και η ρωσική προσέγγιση στη λεγόμενη «ενεργειακή διπλωματία» δεν θα μπορούσε επομένως να είναι πιο διαφορετική, αφού η πρώτη θεωρεί αυτά τα μέσα ως όπλο προς την κατεύθυνση της κυριαρχίας στους «εταίρους» της, ενώ οι δεύτεροι τα βλέπουν ως ευκαιρία βελτίωσης των σχέσεων, αντιλήψεις και βιοτικό επίπεδο.

Του Andrew Korybko
Αμερικανός πολιτικός αναλυτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :