Αυτός ο άνθρωπος δεν πρέπει να θεωρείται ήρωας, αλλά ψεύτης, απατεώνας και προδότης.

 Ο Πάουελ έγινε στρατηγός τεσσάρων αστέρων στον αμερικανικό στρατό και αποσύρθηκε το 1993, οκτώ χρόνια αργότερα ο νέος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους τον στρατολόγησε ως τον πρώτο έγχρωμο υπουργό Εξωτερικών.

Εννέα μήνες αργότερα, συνέβη η 11η Σεπτεμβρίου και ξαφνικά η κυβέρνηση Μπους ήταν σε πόλεμο με το μαχητικό Ισλάμ.

Αλλά δεν αρκέστηκαν στην απλή εισβολή στο Αφγανιστάν για να εξουδετερώσουν την Αλ Κάιντα και τους οικοδεσπότες τους – τους Ταλιμπάν – οι Αμερικανοί έπρεπε να σταματήσουν τον Ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Μπους ήταν απογοητευμένος που ο Σαντάμ – τον οποίο ο πατέρας του είχε αποφασίσει να μην ανατρέψει μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου – συνέχισε να είναι βασικός παίκτης στη Μέση Ανατολή και δεν συμμορφώθηκε με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για να αποκαλύψει εάν είχε ή όχι όπλα μαζικής καταστροφής (ΟΜΚ) ).

Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2003 ο Πάουελ στάθηκε ενώπιον του ΟΗΕ και έκανε μια ισχυρή ομιλία στην προσπάθειά του να τους πείσει να εγκρίνουν άλλη μια εισβολή στο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο ο Σαντάμ είχε όπλα μαζικής καταστροφής αλλά συνεργαζόταν με την Αλ Κάιντα.

Ωστόσο, ο ΟΗΕ δεν θα επικυρώσει μια εισβολή στο Ιράκ.

Αλλά οι ΗΠΑ, με την υποστήριξη του Τόνι Μπλερ, πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, πήγαν ούτως ή άλλως και έτσι ξεκίνησαν περισσότερο από μια δεκαετία αιματοχυσίας και χάους.

Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία είχαν ενεργήσει με ψεύτικες πληροφορίες.

Ο Κόλιν Πάουελ είπε ψέματα που οδήγησαν στο θάνατο χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών και εκατοντάδων χιλιάδων Ιρακινών αμάχων και στη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό το ψέμα οδήγησε σε περισσότερα από 20 χρόνια πολέμου και εκατομμύρια ζωές χάθηκαν.

Ο Πάουελ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 84 ετών, δεν μετάνιωσε ποτέ δημόσια για εκείνη την την ομιλία του στον ΟΗΕ ή την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράκ.

Αυτός ο άνθρωπος δεν πρέπει να θεωρείται ήρωας, αλλά ψεύτης, απατεώνας και προδότης.

loading...