Ο Μπένετ από τον ΟΗΕ αποκαλύπτει και «προαναγγέλλει» προληπτικό κτύπημα κατά του Ιράν.

Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*

Αν και φαινομενικά η κατάσταση στην Μέση Ανατολή παραμείνει σε μια ηρεμία, εν τούτοις υπογείως συνεχίζονται οι εντάσεις, ο ανηλεής πόλεμος των κατασκόπων, οι παλιές και νέες συμμαχίες και τα μίση μεταξύ των διαφόρων κρατών. Και φυσικά, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η φανερή πλέον διαμάχη Ισραήλ και Ιράν, η οποία πάει να ξεφύγει από το επίπεδο της λεκτικής αντιπαράθεσης και τις γνωστές αλληλοκατηγορίες μεταξύ των και φθάνει σε σημείο που φέρνει ξανά το εφιαλτικό σενάριο της προληπτικής ισραηλινής επίθεσης κατά του Ιράν, για να αποτρέψει την δυνατότητά του να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

Έτσι πριν λίγες ημέρες ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ ο Ναφτάλι Μπένετ, στην παρθενική του ομιλία στον ΟΗΕ, την 27 Σεπτεμβρίου, κατηγόρησε και αποκάλυψε ταυτόχρονα, ότι το Ιράν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα σε τρεις μυστικές τοποθεσίες, το Τουρκοζαμπάντ, την Τεχεράνη και το Μέριβαν. Μιλώντας ο Μπένετ ανέφερε ότι “Οι λέξεις δεν θα σταματήσουν τις φυγοκεντρητές να γυρίζουν. Το Ιράν έχει φτάσει σε μια κρίσιμη στιγμή, αλλά το ίδιο και η υπομονή μας. Δεν θα αφήσουμε ποτέ το Ιράν να έχει πυρηνική βόμβα. Αν χρησιμοποιήσουμε την επινοητικότητα μας, μπορούμε να επικρατήσουμε. Και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε.”

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι η ιρανική τρομοκρατία δεν περιορίζεται στο Ισραήλ και επεσήμανε τη δημιουργία μιας μονάδας μη επανδρωμένων αεροσκαφών καμικάζι με UCAV, γεμάτα εκρηκτικά, ευρείας κλίμακας και ικανή να χτυπήσει πολλαπλούς στόχους. Και όχι μόνο στο Ισραήλ. Με την ονομασία Shehad-136, αυτό το θανατηφόρο όπλο στοχοποιεί την Σαουδική Αραβία (τον δεύτερο μεγάλο του εχθρό μετά το Ισραήλ), αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ, καθώς και εμπορικά πλοία στον Περσικό Κόλπο. Ο Μπένετ ανέφερε επίσης ότι το Ιράν σχεδιάζει να εξοπλίσει τους πληρεξούσιους της, κράτη όπως την Υεμένη, το Ιράκ, τη Συρία και το Λίβανο, με εκατοντάδες και αργότερα χιλιάδες από αυτά τα φονικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, «Από την εμπειρία μας, αυτό που ξεκινά στη Μέση Ανατολή δεν τελειώνει εκεί», σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Το Ιράν ανέφερε ο Μπένετ, έχει περάσει τα τελευταία χρόνια σε ένα άλμα προς τα εμπρός στην πυρηνική έρευνα και ανάπτυξη, την παραγωγή και τον εμπλουτισμό και έφτασε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Κατά το Ισραήλ, έχει παραβιάσει κάθε κόκκινη γραμμή. Οι ευσεβείς πόθοι της Δύσης αποδείχθηκαν ψευδείς. Επίσης ανέφερε, ότι το Ιράν έχει παραβιάσει τη σύμβασή του με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ξεγελά την διεθνή κοινότητα, παρενοχλεί τους επιθεωρητές του ΟΗΕ και σαμποτάρει τις προσπάθειές των, χωρίς να τιμωρείται. Έχει αυξήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε καθαρότητα 60pc, ένα μικρό βήμα πριν από την παραγωγή των ατομικών όπλων. Και συνέχισε με την απειλή που ακούστηκε σαν προειδοποίηση για ισραηλινό προληπτικό κτύπημα στο άμεσο μέλλον. “Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αποφασίσει ότι η προσπάθεια του Ιράν για απόκτηση πυρηνικών δεν μπορεί να σταματήσει πλέον, ή μπορεί να έχουν βαρεθεί να το ακούν συνέχεια. Όμως το Ισραήλ δεν έχει αυτό την αντίληψη. Δεν θα κουραστούμε και δεν θα αφήσουμε ποτέ το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλο”, τόνισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός

Φυσικά ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζεται και σε άλλους τομείς, στον περίφημο πόλεμο της κατασκοπείας και των δολιοφθορών. Ο εκπρόσωπος τύπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναφέρθηκε σε πρόσφατο συμβάν στην Κύπρο, δηλαδή μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας ισραηλινού επιχειρηματία , διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια εκ μέρους του Ιράν, με στόχο Ισραηλινούς επιχειρηματίες που κατοικούν στην Κύπρο. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τέντυ Σαγκί , που σώθηκε, δεν ήταν ο ίδιος ο στόχος της επίθεσης. Και αναφέρθηκε σε σύλληψη στην Κύπρο ενός πολίτη του Αζερμπαιτζάν, ο οποίος βάσει πληροφοριών, θεωρήθηκε ύποπτος, ως απεσταλμένος της “ρωσικής μαφίας”, που προγραμμάτιζε να δολοφονήσει ισραηλινούς επιχειρηματίες.

Εκτιμώντας τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή θα λέγαμε ότι η κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών χειροτερεύει. Ναι, η «Συμφωνία του Αβραάμ» έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο γεωπολιτικό πεδίο της περιοχής, κράτη εχθροί είναι φίλοι και σύμμαχοι, το Ισραήλ ανοίγει πρεσβείες στο Μπαχρέιν και στα Η.Α.Ε., έχουν ομαλοποιηθεί οι σχέσεις με Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο, οι εμπορικές συναλλαγές έχουν εκτοξευτεί, κάτι αδιανόητο πριν μερικά χρόνια, αλλά όπως οι παλιές αγάπες, έτσι και οι μεγάλες έχθρες παραμένουν και το Ισραήλ έχει αναλάβει να «τιθασεύσει» το Σιϊτικό Ιράν και τα σχέδια μιας ξαφνικής προληπτικής επίθεσης, που υπήρχαν πριν μερικά χρόνια, ξαναβγήκαν από τα συρτάρια, ανανεώνονται, επαναξιολογούνται και αναπροσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Εκείνο που θεωρείται σίγουρο είναι ότι αν το Ισραήλ διαπιστώσει ότι το Ιράν ετοιμάζεται να περάσει ένα κρίσιμο σημείο, θα εξαπολύσει ξαφνική φοβερή αεροπορική προληπτική προσβολή κατά του Ιράν, είτε μόνο του, είτε με την συνδρομή συμμάχων του, για να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του. Η ειδοποιός διαφορά από τις προηγούμενες περιπτώσεις είναι ότι τώρα υπάρχουν αραβικά συμμαχικά κράτη του Ισραήλ, που ενδεχομένως να βοηθήσουν με παροχή υπηρεσιών και γενικά δεν θα υπάρχουν πλέον σοβαρές αραβικές αντιδράσεις. Για να μην πω ότι, θα γελούν και τα μουστάκια των περισσότερων Αράβων, κάτω από το τουρμπάνι τους.

*Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι αντιστράτηγος ε.α. , με M.Sc. στην Γεωπολιτική από το ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ).

loading...