Αλλάζουν τον τρόπο που θα τρώμε- Σχέδιο να γίνουν απλησίαστα βασικά είδη διατροφής

Σχέδιο αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με την επιβολή πρόσθετου φόρου στο κρέας και στα γαλακτοκομικά.

Οι πολιτικές που θέλουν την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου σε πράσινο και βιώσιμο, φέρνουν τα πάνω κάτω στην τσέπη του καταναλωτή παγκόσμια, αφού την απώλεια των εσόδων που αποφέρουν τα ορυκτά καύσιμα, θα την επιφορτιστεί η τσέπη μας, πληρώνοντας υπέρογκα πράσινα χαράτσια.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται και η ρητορική με το κακό ενεργειακό αποτύπωμα κάποιων τροφίμων που δεν είναι ΗΘΙΚΑ  χαρακτηρίσει βασικά διατροφικά αγαθά για τον άνθρωπο, όπως είναι το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ως τρόφιμα που αφήνουν μεγάλο ενεργειακό αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον, άρα θα πρέπει η κατανάλωσή τους να φορολογηθεί με πράσινο φόρο.

Όποιος επιλέγει κρέας και γαλακτοκομικά για τη διατροφή του, θα πληρώνει ακριβά την επιλογή του αυτή. Μοιραία θα αναγκαστεί να τα περιορίσει, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, η προοπτική επιβολής πράσινου φόρου στο κρέας και τα γαλακτοκομικά, βρέθηκε στο επίκεντρο εισήγησης επιτροπής εμπειρογνωμόνων της λεγόμενης Μονάδας Συμπεριφορικής Γνώσης του Βρετανικού υπουργείου Επιχειρήσεων. Οι επίμαχες προτάσεις της Μονάδας αυτής, αναρτήθηκαν για λίγο στον ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης και τελικά εξαφανίστηκαν άρον-άρον από τη δημόσια θέα!

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, ότι η ανάρτηση έγινε κατά λάθος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν είναι στα σχέδια της Ντάουνινγκ Στριτ η επιβολή διατροφικού φόρου, ένεκα της κλιματικής αλλαγής. Όπως ανέφερε: «Ήταν μια ακαδημαϊκή έρευνα, όχι κυβερνητική πολιτική. Δεν έχουμε κανένα σχέδιο να υπαγορεύσουμε τη συμπεριφορά των καταναλωτών με αυτόν τον τρόπο. Για το λόγο αυτό, η ενεργειακή στρατηγική που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα δεν περιείχε ανάλογο σχεδιασμό».

Όμως το ενδεχόμενο αυτό παραμένει υπό σκέψη και μάλιστα όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου έχει ξεκινήσει σχετική συζήτηση.

Τι περιλαμβάνεται στις βρετανικές προτάσεις για την αλλαγή της συμπεριφοράς μας

Υπό τον τίτλο «Net Zero: αρχές για επιτυχημένες πρωτοβουλίες αλλαγής συμπεριφοράς», η έκθεση εστιάζει σε εννέα βασικούς άξονες, προκειμένου να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα.

Μεταξύ των κυρίαρχων προτάσεων είναι η επιβολή επιπλέον φόρων από τις αεροπορικές πτήσεις, έως την παραγωγή προϊόντων ζωικής προέλευσης, ώστε να περιοριστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει -μεταξύ άλλων- να «αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες».

Συστήνουν λοιπόν -όπως συνέβη προ τριετίας με την περιεκτικότητα ζάχαρης στα αναψυκτικά- την επιβολή φόρου στους παραγωγούς ή και στους λιανοπωλητές κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών, «τροφίμων με υψηλό αποτύπωμα άνθρακα», ως κίνητρο για τον περιορισμό της κατανάλωσής τους και για «να βοηθηθούν όλοι να τρώνε πιο βιώσιμα», με περισσότερες φυτικές τροφές.

Για να συνηθίσουν οι καταναλωτές στην ιδέα, αναφέρουν ότι, η κυβέρνηση θα μπορούσε να στηρίξει αυτήν την πολιτική, μέσω προγραμμάτων προώθησης «βιώσιμων διατροφικών επιλογών» στις καντίνες σχολείων, νοσοκομείων, φυλακών, κυβερνητικών κτιρίων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων, σε εστιατόρια ή ακόμη και με εκστρατείες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, με συμβουλές και προτάσεις συνταγών από σεφ.

Οι προτάσεις μπορεί να είναι καινούργιες, αλλά οι μέθοδοι είναι δοκιμασμένες

«Οι νόμοι… έχουν σημασία και μπορούν να εδραιώσουν τις αναδυόμενες αλλαγές σε κανονιστικές θεωρήσεις», αναφέρει η έκθεση και συνεχίζει:

«Αυτό συμβαίνει συχνά: είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς τις πλαστικές συσκευασίες, όταν τα καταστήματα είναι γεμάτα από αυτές. Δύσκολο να οδηγήσει ένα ηλεκτρικό όχημα, εάν δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης με σημείο φόρτισης. Να χρησιμοποιήσει το τρένο, όταν το αεροπλάνο είναι φθηνότερο και πιο γρήγορο. Να εγκαταλείψει το κόκκινο κρέας, όταν αυτό κατακλύζει τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τους πολιτιστικούς μας άγραφους κανόνες».

Ωστόσο, «εξετάζοντας τις προηγούμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης», επισημαίνουν οι συντάκτες, «όλες οι σημαντικές αλλαγές στην κοινωνική συμπεριφορά -που αφορούσαν π.χ. στον περιορισμό των επιβλαβών επιπτώσεων από το κάπνισμα, στην αύξηση της ασφάλειας των εργαζομένων, των αυτοκινήτων ή των εμβολιασμών- σχετίζονταν με φόρους, απαγορεύσεις, εντολές και άλλα ρυθμιστικά μέτρα, πέρα ​​από την πειθώ».

Μάλιστα αυτό που εμφανίζουν σαν όφελος από αυτές τις πρακτικές είναι αποτελέσματα μελετών από πανεπιστήμια, όπως μια μελέτη του 2018 ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που κατέληξε στο συμπέρασμα: ότι η αύξηση του φόρου στο κόκκινο κρέας και στα επεξεργασμένα προϊόντα του, όπως λουκάνικα και μπέικον (αναπόσπαστο κομμάτι ενός τυπικού αγγλικού πρωινού) θα μπορούσε να αποτρέψει σχεδόν 6.000 θανάτους ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και να εξοικονομήσει πάνω από 730 εκατομμυρίων λιρών σε έξοδα υγειονομικής περίθαλψης στο σύστημα υγείας. Ανέφερε η μελέτη αυτή επίσης, ότι μια ανάλογη κίνηση σε παγκόσμιο επίπεδο, θα σήμαινε 220.000 λιγότερους θανάτους ετησίως και εξοικονόμηση 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με βάσει τα τρέχοντα επίπεδα κατανάλωσης κρέατος εκείνης της χρονιάς.

Υπολογίζεται ότι οι περισσότεροι κάτοικοι των χωρών της Δυτικής Ευρώπης καταναλώνουν κατά μέσο όρο 80-90 κιλά κρέατος ετησίως: δεκαπλάσια ποσότητα του μέσου όρου σε φτωχότερες χώρες, όπως η Αιθιοπία και η Ρουάντα.

Στο πλαίσιο των παραπάνω προσπαθειών εξετάζεται και η ιδέα θέσπισης μέτρων στήριξης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, καθώς και βιώσιμων γεωργικών πρακτικών, παράλληλα με την επιβολή των πράσινων φόρων στο κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις την προοπτική αυτή εξετάζει σοβαρά η Ολλανδία, που είναι μια από τις μεγαλύτερες κτηνοτροφικές βιομηχανίες της Ευρώπης και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρέατος της Ε.Ε.

Κι όπως φαίνεται, καμιά αντίδραση δεν θα έχει αποτέλεσμα, αφού παρόμοιες προτάσεις έρχονται, ακόμα κι από τον ίδιο τον ΟΗΕ, που ανακοίνωσε, ότι οι τροφές που διαλέγουμε και ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνουμε, επηρεάζει όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και την υγεία του πλανήτη. Μπορείτε να δείτε παρακάτω, και το προπαγανδιστικό βίντεο που κυκλοφόρησαν, σύμφωνα με το οποίο, ο τρόπος παραγωγής τροφίμων θα αλλάξει και όλοι θα έχουν ένα γεύμα στα σπίτια τους, για να καταπολεμηθεί η πείνα.

Τώρα τι γεύμα θα είναι αυτό κι αν θα έχουν τη δυνατότητα να το επιλέγουν και να το πληρώνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι, που θα καλούνται να το καταναλώνουν, αυτό είναι ένα θέμα που μένει να το δούμε, όταν επιβληθούν αυτά τα σχέδια.

loading...