Διευθύνων Σύμβουλος Blackstone: Η ενεργειακή κρίση θα πυροδοτήσει κοινωνική αναταραχή

 O CEO της Blackstone κάλεσε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν άμεση δράση

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Blackstone στη Νέα Υόρκη Στίβεν Σβάρτσμαν προειδοποίησε την Τρίτη ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας πιθανότατα θα πυροδοτήσουν κοινωνική αναταραχή σε όλο τον κόσμο.

«Θα καταλήξουμε με πραγματική έλλειψη ενέργειας. Και όταν υπάρχει έλλειψη, το κόστος θα είναι μεγαλύτερο. Και πιθανότατα θα κοστίσει πολύ περισσότερο», είπε ο δισεκατομμυριούχος ιδιωτικών κεφαλαίων στο CNN International.

Οι τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ ανέβηκαν πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια. Οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν να αυξάνονται σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, προκαλώντας το κλείσιμο εργοστασίων.

«Θα δούμε πολύ δυστυχισμένους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο στις αναδυόμενες αγορές ιδιαίτερα, αλλά και στον ανεπτυγμένο κόσμο», δήλωσε ο Σβάρτσμαν και πρόσθεσε ότι αυτό που θα συμβεί τότε «πραγματική αναταραχή»

Μέρος του προβλήματος, είπε ο δισεκατομμυριούχος της Blackstone , είναι ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να δανείζονται χρήματα για να χρηματοδοτήσουν τις ακριβές παραγωγικές τους δραστηριότητες, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και χωρίς νέα παραγωγή, η προσφορά δεν θα συνεχιστεί.

«Αν προσπαθήσετε να συγκεντρώσετε χρήματα για να ανοίξετε τρύπες, είναι σχεδόν αδύνατο να αποκτήσετε αυτά τα χρήματα», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει σε «εξαιρετικά ευρεία κλίμακα».

Κάλεσε μάλιστα τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε νέους κανόνες , ώστε η κοινωνία να μπορέσει να περάσει με επιτυχία την ενεργειακή μετάβαση.

loading...