Τα βρήκαν ΗΠΑ-Γαλλία μετά το AUKUS! Μέλι-γάλα οι σχέσεις των δύο συμμάχων- Τα οφέλη για την Ελλάδα

Παραδοχή Μπάϊντεν σε Μακρόν: “Ήταν αδέξιες οι κινήσεις μας στο θέμα των υποβρυχίων της Αυστραλίας”-Η Γαλλία “παίρνει τα κλειδιά” από τις ΗΠΑ στη Μεσόγειο

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που διοργανώθηκε στη Ρώμη μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών, την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, ο Τζο Μπάιντεν έστειλε μήνυμα κατευνασμού στον ομόλογό του, σύμφωνα με το “Le Parisien”.

Η κατάσταση φαίνεται να βελτιώνεται, μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ, μετά την υπόθεση των υποβρυχίων. Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, ο Emmanuel Macron και ο Joe Biden συναντήθηκαν στη Ρώμη, στη γαλλική πρεσβεία, στο περιθώριο της G20.

Εκεί δόθηκε η ευκαιρία να τεθεί αυτό το λεπτό ερώτημα, όπως αναφέρει η Le Parisien.

Μπροστά στον Τύπο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θέλησε να στείλει μήνυμα κατευνασμού στον ομόλογό του. «Η Γαλλία είναι ο παλαιότερος και πιο πιστός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών», διαβεβαίωσε, προτού παραδεχτεί ότι η χώρα του ήταν «αδέξια» σε αυτό το θέμα.

 

Τα δύο κράτη «ξεκαθάρισαν τι έπρεπε να διευκρινιστεί»

 

Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στη «συνεργασία» μεταξύ αυτών των δύο χωρών, πριν γίνει καθησυχαστικός. Και οι δύο «ξεκαθάρισαν τι έπρεπε να διευκρινιστεί», ανέφερε η εφημερίδα, που εξιστορεί τις παρατηρήσεις τους.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν ήταν το μόνο μέρος που εμπλέκεται» σε αυτόν τον φάκελο, αναφέροντας έτσι τον ρόλο που έπαιξαν η Μεγάλη Βρετανία και η Αυστραλία, στην ακύρωση των όσων είχαν περιγραφεί ως  «συμβόλαιο του αιώνα» .

Αυτή η πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση αναμενόταν με ανυπομονησία από την έναρξη της κρίσης των υποβρυχίων, αλλά κράτησε μόνο λίγα λεπτά, σημειώνει η Le Parisien.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήταν ο πρώτος που μίλησε, μίλησε για τις υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ωστόσο, φαίνεται ότι φρόντισε να μην κάνει υπερβολική αναφορά σε θέματα που προκάλεσαν εντάσεις μεταξύ των δύο κρατών τις τελευταίες εβδομάδες.

Κοιτάζοντας το μέλλον

 

«Είναι το μέλλον που πρέπει να κοιτάξουμε», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, λίγο μετά την χειραψία με τον ομόλογό του, τον οποίο μόλις υποδέχθηκε στη Βίλα Βοναπάρτη, που δεν είναι άλλη από τη Γαλλική Πρεσβεία.

Όσο για τον Τζο Μπάιντεν, φρόντισε να τον καθησυχάσει για τη σταθερότητα της δέσμευσής του στη Γαλλία, επιστρέφοντας αρκετές φορές στο «αίσθημα πίστης και αφοσίωσης» του, όπως υπογραμμίζουν  τα μέσα ενημέρωσης.

Και ο Αμερικανός Πρόεδρος κατέληξε: «Θέλω να διευκρινίσω ένα πράγμα: είστε ένας πολύτιμος σύμμαχος και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί. Δεν υπάρχει μέρος στον κόσμο όπου δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. “

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian  κατήγγειλε την απώλεια της σύμβασης από το Παρίσι, ενώ  κατακεραύνωσε τις ΗΠΑ  κάνοντας λόγο για  ένα αυστραλιανό «χτύπημα στην πλάτη» και μια «βάναυση» απόφαση από την πλευρά του Τζο Μπάιντεν, μετά την ανακοίνωση στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον, Καμπέρα και Λονδίνου.

Η συμφωνία αυτή είχε οδηγήσει στη λύση της σύμβασης ,που υπολογίζεται σε περισσότερα από 50 δισ. ευρώ για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων στην Αυστραλία.

Τα παραπάνω ήρθαν να επισφραγίσουν την εκτίμηση μας ότι οι σχέσεις των δύο συμμάχων μας Γαλλίας και ΗΠΑ επανήλθαν στο πρότερο άριστο επίπεδό τους, κάτι το οποίο είχε φανεί νωρίτερα από την υπογραφή της Στρατηγικής Συμμαχίας Ελλάδας -Γαλλίας και εξηγούμε. 

Τι δείχνει η Ελληνογαλλική στρατηγική συμμαχία για τις σχέσεις ΗΠΑ-Γαλλίας;

 

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ελληνογαλλική στρατηγική στρατιωτική συμμαχία πραγματοποιήθηκε  με την έγκριση των ΗΠΑ, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να ανάγει το Παρίσι, ως τον κυριότερο σύμμαχό της στην περιοχή της Μεσογείου και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τις μελλοντικές εξελίξεις σε μια σειρά καυτών θεμάτων με προεξέχοντα τη Λιβύη αλλά και τη Συρία και το Κουρδικό.

Η AUKUS και η αποχώρηση από το Αφγανιστάν δείχνουν ότι προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι η Κίνα και η διατήρηση της κυριαρχίας τους στον Ειρηνικό. Οι ΗΠΑ δείχνουν ότι επιθυμούν η ΕΕ να αναλάβει τα του οίκου της και της αυλής της.

Η Γαλλία αποτελεί πλέον μετά το Brexit την μοναδική πυρηνική υπερδύναμη της ΕΕ, η οποία μπορεί να συσπειρώσει στρατιωτικά την Ευρώπη γύρω της δημιουργώντας τον Ευρωστρατό, με την οικονομική σύμπνοια πρωτίστως και την στρατιωτική συνδρομή της Γερμανίας, η οποία ωστόσο λόγω του αποτελέσματος των εκλογών της θα πάρει κάποιο χρόνο να σχηματίσει κυβέρνηση, κατά πάσα πιθανότητα τρικομματική.

Στα παραπάνω κατατείνει και το γεγονός ότι από το νέο έτος η Γαλλία θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ και η Γερμανία θα έχει πλέον φρέσκια κυβέρνηση.

 

Η  απέχθεια των ΗΠΑ προς τους Τούρκους

 

Από την άλλη οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δώσουν το “δαχτυλίδι για την Μεσόγειο στην Τουρκία”, λόγω σύμπραξης της με Ρωσία και Ιράν στη Συρία και αυτονόμησης της  εξωτερικής της πολιτικής γενικότερα , η οποία είναι ανταμερικανική σε μια σειρά θεμάτων , όπως το Κουρδικό, η αγορά των ρωσικών S-400 και η πρόσφατη επιβεβαίωση από τον ίδιο τον Ερντογάν ότι η χώρα του θα αγοράσει και δεύτερη συστοιχία S-400 από τη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ για την αρχική αγορά των εν λόγω συστημάτων και την απειλή για νέες κυρώσεις.

Επίσης η Τουρκία συνεχίζει να ενεργεί προκλητικά σε βάρος Ελλάδας-Κύπρου στη ΝΑ Μεσόγειο και στο Αιγαίο και δεν έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ, ενώ η Exxon Mobil θα επιχειρήσει την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε σύντομο χρονικό διάστημα από τώρα, στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Παράλληλα έχει αυτονομηθεί πλήρως στην Λιβύη, μη ακούγοντας κανέναν προκειμένου να αποχωρήσει από τη χώρα, την ώρα που διαφαίνεται μια μυστική συμφωνία με τη Ρωσία για διατήρηση των δυνάμεων και των μισθοφόρων των 2 χωρών στη Λιβύη ακόμη και μετά τις εκλογές, υποτίθεται για κάποιο χρονικό διάστημα.

Βέβαια ουδέν μονιμότερο του προσωρινού θα λέγαμε, ενώ η τυχόν εκλογή νέας κυβέρνησης στη Λιβύη με παρόντες τους Τούρκους και τους Ρώσους στρατιωτικά στη χώρα, θα σήμαινε ότι αυτή θα ήταν έρμαιο των διαθέσεων τους, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τους.

Για την Τουρκία, αυτό θα σήμαινε άσκηση πίεσης στη νέα κυβέρνηση για αποδοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η κλοπή της Ελληνικής ΑΟΖ νοτίως της Λιβύης και η υλοποίηση της “Γαλάζιας Πατρίδας”.

Όλα δείχνουν ότι η Γαλλία “παίρνει τα κλειδιά” από τις ΗΠΑ στη Μεσόγειο. Στο θέμα της Λιβύης οι ΗΠΑ δεν θέλουν να εμπλακούν στρατιωτικά, ενώ η Γαλλία έχει συμφέροντα στη Βόρεια αλλά και υποσαχάρια Αφρική, καθώς και στη Μ. Ανατολή.

Κατά συνέπεια οι ΗΠΑ έχουν μοιράσει θα λέγαμε τις περιοχές ενδιαφέροντος παγκοσμίως σε χώρες πραγματικά σύμμαχες  μαζί τους όπως η Γαλλία- ΕΕ στη Μεσόγειο-Αφρική, Γερμανία-Γαλλία-ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη, Ισραήλ-Κούρδοι-ΗΑΕ-Αραβικές σύμμαχες χώρες για την Μ. Ανατολή και οι ίδιες ως επικεφαλής του AUKUS κατά της Κίνας.

Η Τουρκία είναι εκτός τόσο των Αμερικανικών όσο και των Γαλλικών -Ευρωπαϊκών υπολογισμών και συμμαχιών.

Τα παραπάνω δείχνουν το πόσο ωφέλιμο είναι για την Ελλάδα η διατήρηση των εξαιρετικά καλών σχέσεων Γαλλίας-ΗΠΑ.

https://www.pentapostagma.gr/

loading...