ΤΡΕΙΣ (3) ΤΡΟΠΟΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΥΠΑΚΟΥΗΣ, ΑΥΤΟ-ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΣΤΟΠΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

4 ΒΙΝΤΕΟ


Tου Dylan Charlesm 

Τα πράγματα αλλάζουν. Γρήγορα. Γι’ αυτό, συνηθίστε το και μην κοιτάτε πίσω, γιατί καθώς βαδίζουμε μαζί σε αυτόν τον γενναίο νέο κόσμο, η

πίεση και το άγχος της κατάστασης θα επηρεάσει την ψυχική υγεία και την προσωπικότητα των ανθρώπων με πιο δραματικούς τρόπους.

Ο ανθρώπινος ψυχισμός είναι φτιαγμένος για να αντέχει μόνον ένα ορισμένο ποσό πίεσης, και στον υπερ-συνδεδεμένο κόσμο μας, κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας κρίσης, τα στρεσογόνα ερεθίσματα που απορροφούμε μέσα σε μια μέρα είναι αστρονομικά.

 Το μυαλό διαθέτει μερικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης, όπως η μάχη ή η φυγή, η γνωστική ασυμφωνία, η άρνηση, το σύνδρομο της Στοκχόλμης κ.ά., αλλά σε μια εποχή όπως αυτή, είναι πιθανό να τα βιώσετε όλα.

Καθώς το χρόνιο άγχος συνεχίζεται, χωρίς ορατό τέλος, μας εξαντλεί συναισθηματικά, σωματικά και διανοητικά, και σε αυτή την κατάσταση υποτροπιάζουμε σε πιο συνηθισμένες, υποσυνείδητα καθοδηγούμενες συμπεριφορές, και το μυαλό γίνεται πολύ εύκολο να χειραγωγηθεί. 

Για τον ανακριτή ή τον βασανιστή, το διαρκές άγχος είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσει το μυαλό και το κλειδί για τη δημιουργία υπακοής και συμμόρφωσης.

Η επιστημονική μελέτη του μαζικού νου έχει γίνει ένα ολοκληρωμένο εργαλείο της οικονομίας και του κράτους. Ο Edward Bernays έθεσε τις βάσεις για αυτό. 

Ήταν ανιψιός του Σίγκμουντ Φρόιντ και σε μερικές κλασικές εκδόσεις όπως το Propaganda και το Crystallizing Public Opinion (Κρυσταλλοποίηση της κοινής γνώμης), διατύπωσε τη θεωρία του ότι ο μαζικός νους μπορεί να ελεγχθεί σε εξαιρετικό βαθμό.

“Η συνειδητή και έξυπνη χειραγώγηση των οργανωμένων συνηθειών και απόψεων των μαζών είναι ένα σημαντικό στοιχείο της δημοκρατικής κοινωνίας. 

Αυτοί που χειρίζονται αυτόν τον αόρατο μηχανισμό της κοινωνίας αποτελούν μια αόρατη κυβέρνηση που είναι η πραγματική κυβερνητική δύναμη της χώρας μας. 

Μας κυβερνούν, διαμορφώνουν το μυαλό μας, διαμορφώνουν τις προτιμήσεις μας και προτείνουν τις ιδέες μας, σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπους που δεν έχουμε ακούσει ποτέ…. Είναι αυτοί που τραβούν τα καλώδια που ελέγχουν το δημόσιο μυαλό”. ~Edward L. Bernays, Propaganda (1928)

Στον πρόλογο του βιβλίου “Ένας γενναίος νέος κόσμος” (A Brave New World), ο Aldous Huxley μας προειδοποίησε ότι μια μειοψηφία συμφερόντων στον κόσμο μας εκμεταλλευόταν σκόπιμα και με επιτυχία το μαζικό ανθρώπινο μυαλό για τα συμφέροντα του εμπορίου και της πολιτικής.

“Απρόσωπες δυνάμεις πάνω στις οποίες δεν έχουμε σχεδόν κανέναν έλεγχο φαίνεται να μας ωθούν όλους προς την κατεύθυνση του εφιάλτη του Θαυμαστού Νέου Κόσμου- και αυτή η απρόσωπη ώθηση επιταχύνεται συνειδητά από εκπροσώπους εμπορικών και πολιτικών οργανώσεων που έχουν αναπτύξει μια σειρά από νέες τεχνικές για τη χειραγώγηση, προς το συμφέρον κάποιας μειοψηφίας, των σκέψεων και των συναισθημάτων των μαζών”. ~Aldous Huxley, Πρόλογος στο βιβλίο Ένας θαυμαστός νέος κόσμος

Υπήρξε μια διαρκής, επί έναν αιώνα προσπάθεια να σπάσει ο κώδικας του μαζικού νου, ο οποίος σήμερα περιλαμβάνει όλα τα εργαλεία της τεχνολογίας, των μέσων ενημέρωσης και των κοινωνικών μέσων. Εν μέσω της κρίσης του Covid-19, στην πιο διχαστική περίοδο της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας, μερικές από τις πιο επικίνδυνες πτυχές της ανθρώπινης ψυχολογίας ριζώνουν στο μαζικό μυαλό.

ΔEΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ KAI TO BINTEO ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ


loading...