ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ 2021 ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΜΙΑ…. ΑΠΛΗ “ΕΙΚΑΣΙΑ” ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

ΠΟΣΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ;



Μετάφραση: Απολλόδωρος

Την περασμένη εβδομάδα, ο Syukuro Manabe και ο Klaus Hasselmann μοιράστηκαν το Νόμπελ Φυσικής για το έργο τους που οδήγησε σε πρώϊμα υπολογιστικά μοντέλα για το

κλίμα της Γης. 

Σε αντίθεση με πολλά επιτεύγματα που αξίζουν Νόμπελ και βασίζονται σε σκληρά δεδομένα ή σε νεοανακαλυφθείσες διαδικασίες, το αποτέλεσμα για το οποίο απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ ήταν απλώς μια εικασία- μια εικασία που δεν έχει ακόμη απάντηση, περισσότερα από 60 χρόνια μετά.

Όπως αναφέρει το BBC,

“Είναι απίστευτα δύσκολο να προβλεφθεί η μακροπρόθεσμη συμπεριφορά πολύπλοκων φυσικών συστημάτων όπως το κλίμα. Επομένως, τα μοντέλα υπολογιστών που προβλέπουν πώς θα ανταποκριθεί στην αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ήταν ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη ως έκτακτης ανάγκης για τον πλανήτη”.

Το Associated Press αναφέρθηκε στο έργο του Manabe, πλέκοντας το εγκώμιο λέγοντας: “…άλλοι επιστήμονες του κλίματος αποκάλεσαν την εργασία του 1967 με τον αείμνηστο Richard Wetherald “την πιο επιδραστική εργασία για το κλίμα που έγινε ποτέ.” Και, ο συνάδελφος του Manabeστο Πρίνστον Tom Delworth αποκάλεσε τον Manabe “τον Μάικλ Τζόρνταν του κλίματος”.

Το CNN ανέφερε,

“Ο Manabe …. αξιοποίησε την υπολογιστική δύναμη των πρώτων υπολογιστών και την εφάρμοσε στο κλίμα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, το μοντέλο του για την κυκλοφορία του κλίματος βρισκόταν σε έναν υπολογιστή που καταλάμβανε ένα ολόκληρο δωμάτιο και είχε μόνο μισό megabyte μνήμης. 

Μετά από εκατοντάδες ώρες δοκιμών, το μοντέλο έδειξε ότι το διοξείδιο του άνθρακα είχε σαφή αντίκτυπο – όταν το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα διπλασιαζόταν, η παγκόσμια θερμοκρασία αυξανόταν κατά πάνω από 2°C”.

Πέρα από τις λαμπερές κριτικές, τους πρόχειρους πρώιμους υπολογισμούς και τους αφηρημένους ισχυρισμούς περί “πλανητικής έκτακτης ανάγκης”, η ουσία είναι ότι τα κλιματικά μοντέλα τότε και τώρα εξακολουθούν να μην έχουν σίγουρη απάντηση ως προς το πόσο θα αυξηθεί η θερμοκρασία με την προσθήκη αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρά μας. Ο λόγος; 

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν τη μοναδική πιο σημαντική μεταβλητή, γνωστή ως “κλιματική ευαισθησία” (climate sensitivity), η οποία καθορίζει πόσο θα αυξηθεί η θερμοκρασία με τον διπλασιασμό του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ




loading...