Μία εικόνα 1.000 λέξεις: Το στιγμιότυπο «γροθιά στο στομάχι» πατέρα και γιου στον πόλεμο της Συρίας

 Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Μεχμέτ Αρσλάν στο Reyhanli που βρίσκεται στην τουρκική επαρχία Hatay, στα σύνορα με τη Συρία

Το βραβείο τρου νικητή των Siena International Photo Awards (SIPA) του 2021 κέρδισε ο Τούρκος φωτογράφος Μεχμέτ Ασλάν με τη φωτογραφία του «Hardship of Life».

Όπως έλεγε το αρχαίο κινεζικό ρητό «μία φωτογραφία ισούται με 1.000 λέξεις». Κάτι τέτοιο ισχύει και με τη συγκεκριμένη φωτογραφία που τράβηξε ο Ασλάν.

Ο τόπος είναι η τουρκική επαρχία Hatay, στα σύνορα με τη Συρία και δείχνει τη φρίκη του πολέμου.Ένας πατέρας που έχει χάσει το δεξί του πόδι στηρίζεται σε πατερίτσες και κρατάει ψηλά στα χέρια του το γιο του ο οποίος γεννήθηκε χωρίς άνω και κάτω άκρα εξαιτίας συγγενούς διαταραχής που προκλήθηκε από τα φάρμακα που έπρεπε να πάρει η μητέρα του όταν αρρώστησε έπειτα από την απελευθέρωση τοξικών αερίων κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία.

Η φωτογραφία επιλέχθηκε ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες εικόνες που υποβλήθηκαν από φωτογράφους από 163 χώρες. Οι νικητές θα παρουσιαστούν στη Σιένα από το Σάββατο 23 Οκτωβρίου, στο διεθνές φεστιβάλ εικαστικών βραβείων Siena Awards.

«Ιστορία της φωτογραφίας: Ενώ ψωνίζει στην αγορά στη Συρία, ο Μουνζίρ χάνει το δεξί του πόδι λόγω μιας βόμβας που πέφτει. Η σύζυγός του, η οποία ήταν έγκυος εκείνη την ώρα, εισπνέει το αέριο σαρίν (νεύρων) που απελευθερώθηκε. Ο Μουσταφά, που ήρθε στον κόσμο, ανοίγει τα μάτια του στον κόσμο χωρίς κανένα άκρο με την επίδραση του αερίου σαρίν» γράφει ο φωτογράφος στο Instagram.

loading...