Δυσαρέσκεια από την UNESCO - Σημαντική εξέλιξη για τα γλυπτά του Παρθενώνα - Η UNESCO καλεί τη Βρετανία να αλλάξει στάση


Η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO προχωρά την επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Xώρες Προέλευσης (ICPRCP) κατά την 22η Σύνοδό της και αντί για σύσταση όπως γίνεται συνήθως υιοθέτησε απόφαση αποκλειστικά στοχευμένη στο ζήτημα.


Όπως εξηγεί το υπουργείο Πολιτισμού «η προστιθέμενη αξία της Απόφασης έγκειται στο ότι η Επιτροπή εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η επίλυση του ζητήματος παραμένει εκκρεμής, λόγω της στάσης του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπλέον, καλεί επιτακτικά το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει την στάση του και να προσέλθει σε καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας εμφατικά τον διακυβερνητικό χαρακτήρα της διαφοράς».


Σημειώνεται ότι το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα τίθεται ανελλιπώς στην ημερήσια διάταξη των Συνόδων από το 1984, όταν ετέθη για πρώτη φορά από την Μελίνα Μερκούρη, έως σήμερα.


Στη χθεσινή σύνοδο εκτός από την Σύσταση, στην οποία γίνεται αναφορά στις κακές συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο, έγινε για πρώτη φορά έκδοση απόφασης ειδικά για το θέμα αυτό.


«Η Επιτροπή καλεί επιτακτικά το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει την στάση του και να συνομιλήσει με την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ότι το θέμα έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα -σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει η βρετανική πλευρά ότι η υπόθεση αφορά στο Βρετανικό Μουσείο- και κυρίως ότι η Ελλάδα διεκδικεί δικαίως και νομίμως την Επιστροφή των Γλυπτών στη γενέθλια γη» αναφέρει το υπουργείο.


Μάλιστα, κρίνεται ότι και τα δύο κείμενα, της Σύστασης και της Απόφασης, αποτελούν μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στην καθ´ όλα νόμιμη διεκδίκηση την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :