Tσουνάμι αυξήσεων σε τρόφιμα, καύσιμα και στέγαση επιβεβαιώνει η ΕΛΣΤΑΤ

Μεγάλες ανατιμήσεις καταγράφονται, με το φυσικό αέριο που αυξήθηκε κατά 91%, το πετρέλαιο θέρμανσης που αυξήθηκε κατά 28,9% και τα καύσιμα κατά 17,4%. Σημαντικές ανατιμήσεις καταγράφονται και σε βασικά τρόφιμα όπως τα νωπά λαχανικά, το αρνί και το κατσίκι, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα τυριά και το ελαιόλαδο. Επίσης, ακριβότερα ήταν για τον καταναλωτή τον προηγούμενο μήνα η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο και η διαμονή στα ξενοδοχεία.

Το κόστος καυσίμων, ηλεκτρισμού και διατροφής εκτοξεύθηκε, με τον πληθωρισμό τον Αύγουστο 2021 σε ετήσια βάση να καταγράφει αύξηση 1,9%, όπως επιβεβαίωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Αυγούστου 2021 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2020 προέκυψε αύξηση 1,9%, έναντι μείωσης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στις διεθνείς εξελίξεις, μένοντας απαθής.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, το φυσικό αέριο που αυξήθηκε κατά 91% και το πετρέλαιο θέρμανσης που αυξήθηκε κατά 28,9% και καύσιμα κατα 17,4%. Μεγάλες ανατιμήσεις καταγράφονται και σε βασικά τρόφιμα όπως τα νωπά λαχανικά 21,5%, το αρνί και το κατσίκι 21,5% .Ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι τιμές των ψαριών 8%, στο ελαιόλαδο 7,1%, στα πουλερικά 4,5% στα τυριά 3,4% κ.α. Επίσης, ακριβότερα, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν για τον καταναλωτή τον προηγούμενο μήνα η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο 9% και η διαμονή στα ξενοδοχεία 11,4%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση των τιμών τον Αύγουστο του 2021 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020 οφείλεται στις ανατιμήσεις στις εξής κατηγορίες:

6,7% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

4,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

3,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: δημητριακά για πρωινό, μοσχάρι, χοιρινό, γιαούρτι.

0,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία, εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία.

loading...