Έρχονται Rafale και Viper μέσα στο 2022 – Αλλάζουν όλα στους ουρανούς του Αιγαίου – Το παρασκήνιο της αναβάθμισης των 83 F-16

 

Το πρώτο μαχητικό το οποίο πρόκειται να αναβαθμιστεί στην Ελλάδα θα είναι το F-16 block 52+ από την 343 Πολεμική Μοίρα ‘’Αστέρι’’

Πάνω από την Τανάγρα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα δούμε να πετούν μαζί τα δύο νέα πανίσχυρα μαχητικά της HAF, η Αμερικανική ‘’Οχιά’’ και η Γαλλική ‘’Ριπή’’, σηματοδοτώντας την νέα σελίδα για τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’.

Χρονιά ορόσημο για την Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να είναι το 2022 αφού η HAF θα διαθέτει στο οπλοστάσιό της τα πρώτα Γαλλικά μαχητικά Rafale αλλά και το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 Viper.

Σύμφωνα με το newpost.gr, ήδη στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ βρίσκεται το πέμπτο F-16 block 52+ από την 340 Πολεμική Μοίρα ‘’Αλεπού’’ και όπως έγινε και με τα υπόλοιπα ήδη αποσυναρμολογείται προκειμένου να πραγματοποιηθούν όλες οι προβλεπόμενες προετοιμασίες. Με στόχο να είναι έτοιμο να αναβαθμιστεί σε ‘’Οχιά’’ όπως και τα 84 μαχητικά F-16 block 52+ και F-16 block 52+ adv από τις Πολεμικές Μοίρες του Αράξου και της Σούδας.

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ είναι πλέον ζήτημα περίπου έξι μηνών η ολοκλήρωση των εξονυχιστικών ελέγχων-δοκιμών στο ‘’πρωτότυπο’’ F-16 block 52+ adv της 335 Πολεμικής Μοίρας ‘’Τίγρης’’ με σειριακό αριθμό ‘’005’’. Ο τρίτος και τελικός κύκλος δοκιμών έχει ήδη αρχίσει στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin στην Edwards Base στην Καλιφόρνια. Το μαχητικό θα πετάξει στα όρια και θα δοκιμάσει στα όρια και υπό έντονη καταπόνηση όλα τα συστήματά του, από τον κινητήρα και το ραντάρ έως τις επικοινωνίες και το περιβόητο σύστημα αυτοπροστασίας Aspis για το οποίο τέθηκε στο παρελθόν ζήτημα συμβατότητας. Ήδη όλες οι δοκιμές έως τώρα έδειξαν σύμφωνα με πληροφορίες ότι όλα λειτουργούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ενώ οι όποιες παρατηρήσεις των μηχανικών και των ιπτάμενων δοκιμαστών ελήφθησαν υπόψη. Αυτό που θέλουν τώρα να κάνουν οι Αμερικανοί είναι να πιστοποιήσουν όλα τα καινούργια συστήματα και συνολικά το μαχητικό αφού ουσιαστικά πρόκειται για αεροσκάφος που κατασκευάστηκε από την αρχή πάνω στην άτρακτο του ‘’005’’.

Όσο θα διαρκέσουν οι τελικές δοκιμές του ‘’005’’ πίσω στην Ελλάδα και στην ΕΑΒ τα μαχητικά που ήδη έχουν εισέλθει στα υπόστεγα θα προετοιμάζονται για την αναβάθμιση. Η οποία θα ‘’απογειωθεί’’ όταν το πρωτότυπο πάρει την τελική πιστοποίηση και επιστρέψει στην Ελλάδα.

Το πρώτο μαχητικό το οποίο πρόκειται να αναβαθμιστεί στην Ελλάδα θα είναι το F-16 block 52+ από την 343 Πολεμική Μοίρα ‘’Αστέρι’’ με σειριακό αριθμό ‘’505’’το οποίο ήδη βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της EAB. Όταν οι Αμερικανοί ανάψουν το ‘’πράσινο’’ φως ότι το ‘’005’’ πέρασε τις ‘’εξετάσεις’’ θα αρχίσουν οι εργασίες στο ‘’505’’. Θα ακολουθήσουν δοκιμές στο έδαφος και στον αέρα με τη βοήθεια και Αμερικανών ιπτάμενων δοκιμαστών. Το μαχητικό της 343 θα είναι δηλαδή το πρώτο αεροσκάφος το οποίο θα αναβαθμιστεί και θα δοκιμαστεί στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ.

Με την επιστροφή του ‘’005’’ από τις ΗΠΑ τους πρώτους μήνες του 2022 αρχίζει ουσιαστικά η μαζική αναβάθμιση των υπόλοιπων 83 μαχητικών F-16. Ήδη πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, στην 114 Πτέρυγα Μάχης και στην 332 Πολεμική Μοίρα ‘’Γεράκι’’ θα έχουν φτάσει και τα πρώτα έξι Γαλλικά μαχητικά Rafale. Έτσι πάνω από την Τανάγρα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα δούμε να πετούν μαζί τα δύο νέα πανίσχυρα μαχητικά της HAF. Η Αμερικανική ‘’Οχιά’’ και η Γαλλική ‘’Ριπή’’ σηματοδοτώντας την νέα σελίδα για τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ και την εκτίναξη της αποτρεπτικής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας.

loading...