ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΚΙΒΔΗΛΕΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ LOCKDOWN ΚΑΙ ΤΗΣ “ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ” ΕΠΙΝΟΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΝΑ 14ΧΡΟΝΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΠΟΥΣ ΤΟ 2006;

ΟΤΑΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ 14ΧΡΟΝΑ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ…

Τα μέτρα του λουκέτου (lockdown) που εφαρμόζονται σε όλες τις ΗΠΑ – και αποτυγχάνουν να μας σώσουν είτε από το Covid-19 είτε από την

οικονομική καταστροφή – έχουν τις ρίζες τους στην εργασία επιστήμης μιας μαθήτριας το 2006. Έγιναν νόμος παρά την αντίσταση αρκετών ακαδημαϊκών.

Τώρα αρχίζει η μεγάλη προσπάθεια, που προβάλλεται καθημερινά σε χιλιάδες άρθρα και ειδησεογραφικές εκπομπές, να εξομαλυνθεί κατά κάποιον τρόπο το lockdown και όλη η καταστροφή του τους τελευταίους δύο μήνες. 

Δεν κλειδώσαμε, σχεδόν ολόκληρη, τη χώρα το 1968/69, το 1957 ή το 1949-1952, ούτε καν κατά τη διάρκεια του 1918. Αλλά μέσα σε λίγες τρομακτικές ημέρες τον Μάρτιο του 2020, συνέβη σε όλους μας, προκαλώντας μια χιονοστιβάδα κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής καταστροφής που θα ηχεί στους αιώνες. 

Δεν υπήρχε τίποτα φυσιολογικό σε όλα αυτά. Θα προσπαθούμε να καταλάβουμε τι μας συνέβη μετά από δεκαετίες. 

Πώς ένα προσωρινό σχέδιο για τη διατήρηση της χωρητικότητας των νοσοκομείων μετατράπηκε σε δύο έως τρεις μήνες σχεδόν καθολικού κατ’ οίκον περιορισμού που κατέληξε να προκαλέσει την απόλυση εργαζομένων σε 256 νοσοκομεία, τη διακοπή των διεθνών ταξιδιών, την απώλεια θέσεων εργασίας κατά 40% μεταξύ των ατόμων που κερδίζουν λιγότερα από 40.000 δολάρια ετησίως, την καταστροφή κάθε οικονομικού τομέα, τη μαζική σύγχυση και αποθράσυνση, την πλήρη αγνόηση όλων των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, για να μην αναφέρουμε τη μαζική κατάσχεση της ιδιωτικής περιουσίας με το αναγκαστικό κλείσιμο εκατομμυρίων επιχειρήσεων;;;

Όποια κι αν είναι η απάντηση, πρέπει να είναι μια παράξενη ιστορία. Αυτό που πραγματικά εκπλήσσει είναι πόσο πρόσφατη είναι στην πραγματικότητα η θεωρία πίσω από το λουκέτο (lockdown) και την αναγκαστική “κοινωνική αποστασιοποίηση” (social distancing). 

Απ’ όσο μπορεί να πει κανείς, ο πνευματικός μηχανισμός που δημιούργησε αυτό το χάος εφευρέθηκε πριν από 14 χρόνια, και μάλιστα όχι από επιδημιολόγους αλλά από μοντελιστές προσομοίωσης σε υπολογιστές. 

Υιοθετήθηκε όχι από έμπειρους γιατρούς – οι οποίοι προειδοποίησαν έντονα εναντίον του – αλλά από πολιτικούς. 

Ας ξεκινήσουμε με τη φράση «κοινωνική αποστασιοποίηση», η οποία έχει μεταλλαχθεί σε αναγκαστικό ανθρώπινο διαχωρισμό. Πρώτη φορά την άκουσα στην ταινία “Contagion” του 2011. Η πρώτη φορά που εμφανίστηκε στους New York Times ήταν στις 12 Φεβρουαρίου 2006:

“Αν η γρίπη των πτηνών γίνει πανδημία, ενώ το Tamiflu και τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι σε έλλειψη, λένε οι ειδικοί, η μόνη προστασία που θα έχουν οι περισσότεροι Αμερικανοί είναι η “κοινωνική αποστασιοποίηση”, που είναι ο νέος πολιτικά ορθός τρόπος για να ονομάσουμε την “καραντίνα””.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ



loading...