Το Eλ Σαλβαδόρ και το Bitcoin

 

Oι κεντρικές τράπεζες έχουν όλα τα μέσα για να σταματήσουν τη νομισματική «επανάσταση» που έχει ξεκινήσει, από κράτη και ανθρώπους που θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν από τους διεθνείς τοκογλύφους – μεταξύ άλλων την υιοθέτηση δικών τους κρυπτονομισμάτων, εγγυημένων από τις ίδιες, όπως άλλωστε σχεδιάζουν. 

Φοβούνται δε πως εάν δεν το κάνουν, θα αποδυναμωθούν περισσότερο τα χρήματα χωρίς αντίκρισμα (Fiat Money) που κυκλοφορούν σε ολόκληρο τον πλανήτη, μετά την έξοδο των Η.Π.Α. από τον κανόνα του χρυσού το 1971 – με καταστροφικά επακόλουθα, ειδικά σε μία εποχή που, μετά από δεκαετίες, έχει αναβιώσει το φάντασμα του υπερπληθωρισμού. Ως εκ τούτου, το πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ θα επιταχύνει τις όποιες εξελίξεις – σημειώνοντας πως η τιμή του Bitcoin μπορεί να διακυμανθεί από το 0 έως το 1.000.000 $, με μοναδικό κριτήριο την εμπιστοσύνη ή μη των ανθρώπων. 

Οι τεράστιες φούσκες πάντως που έχουν δημιουργηθεί σε όλα τα πάγια περιουσιακά στοιχεία, από τις μετοχές έως τα ακίνητα, λόγω της αλλοπρόσαλλης πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβάνουν και τα κρυπτονομίσματα – εκτός του ότι έχουν εκτοξεύσει τις εισοδηματικές ανισότητες και τα χρέη στα ύψη, με το επόμενο κραχ προ των πυλών.

Βασίλης Βιλιάρδος

loading...