ΙΒΕΡΜΕΚΤΙΝΗ ΚΑΙ COVID. ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ IΝΔΙΑ, ΤΣΕΧΙΑ, ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΟΥ

ΤΟ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟ ΑΝΤΙΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ: PLACEBO Ή ΠΑΝΑΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID;


Του Παντελή Οικονόμου

Η εμπειρία σε χώρες που χρησιμοποίησαν έγκαιρα φάρμακα στο σπίτι κατά του SARS-CoV-2 ή απλώς επέτρεψαν στους ιατρούς την χρήση τους

κατά συνείδηση και ως ιατρική απόφαση, είναι θετική. 

Στην Ινδία η ιβερμεκτίνη χρησιμοποιείται ευρέως ως αντιπαρασιτικό φάρμακο και η υδροξυχλωροκίνη ως φάρμακο για την ελονοσία και είναι δημοφιλή, λόγω της συχνής χορήγησής τους. 

To Συμβούλιο της Ιατρικής Έρευνας της Ινδίας (The India Council on Medical Research- ICMR) τον Μάρτιο του 2020 και ξανά τον Μάϊο του 2020 έδωσε τις εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες για χρήση της υδροξυχλωροκίνης ως προφύλαξη για τον SARS-CoV-2 με 400 mg μία φορά την εβδομάδα για τους εργαζόμενους στην υγεία, γιατρούς, νοσηλευτές, διασώστες, ασθενείς αυξημένου κινδύνου και μέλη οικογενειών με άτομα που εκτέθηκαν σε ασθενείς COVID ή νόσησαν (1). 

H Ινδία ξεκίνησε δειλά το πρόγραμμα των εμβολιασμών της στις 16 Ιανουαρίου 2021 (2).

 Όπως φαίνεται σε ένα από τα διαγράμματα, δύο μήνες μετά παρατηρήθηκε μία αλματώδης αύξηση στα κρούσματα και τους θανάτους, που έγινε παγκόσμιο θέμα συζήτησης και λόγω της εξάντλησης αποθεμάτων οξυγόνου (3).

Στις 28 Απριλίου 2021 το Υπουργείο Υγείας της Ινδίας εξέδωσε οδηγίες για την αντιμετώπιση του COVID, όπου συνιστούσε τη λήψη ιβερμεκτίνης και εισπνεόμενης βουδεσονίδης (4).

 Στις περιοχές της Ινδίας που δόθηκε ως θεραπεία υπήρξε μεγάλη μείωση των κρουσμάτων, όπως συνέβη στο Δελχί (5) και το Uttar Pradesh, όπου τα νούμερα έπεσαν κατά 95 και 97% αντίστοιχα μέσα σε ένα μήνα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ



loading...