ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΣΙΑ

Σεπτέμβριος, ο μήνας των μεγάλων ελληνικών νικών στους Μηδικούς Πολέμους. Πρώτη σε χρονική σειρά η μάχη του Μαραθώνα, όπου “Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι, χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν”.

Επίκαιρες και σημαντικές στην αιωνιότητα οι νίκες αυτές, γιατί έσωσαν τον ελληνικό πολιτισμό, το λίκνο του σημερινού προηγμένου κόσμου. Αυτό τον πολιτισμό και αυτή την ανεπανάληπτη διαχρονία θέλουν σήμερα να καταστρέψουν ξένοι επίβουλοι και ντόπιοι συνεργάτες, διενεργώντας έναν ύπουλο εποικισμό.

ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΚΡΟΣ στην κεντρική φωτογραφία;

Είναι νεκρός οπλίτης από τους 1000 Πλαταιείς που προσέτρεξαν σε βοήθεια των Αθηναίων. Είναι θαμμένος μαζί με τους άλλους πεσόντες συμπολεμιστές του, στον τύμβο των Πλαταιών που βρίσκεται κοντά στο Μουσείο του Μαραθώνα (φωτογραφία 2). Είναι προφανώς ένας νέος άνθρωπος, όπως δείχνει η άφθαρτη οδοντοστοιχία του. Έπεσε στη μάχη μαζί με τους άλλους Πλαταιείς και τους 192 Αθηναίους που σκοτώθηκαν στον Μαραθώνα. Και έπεσε υπερασπιζόμενος την πόλη του, τους ανθρώπους του και έναν μεγάλο, παγκόσμιο πολιτισμό.

Επισκεφτείτε τον με τα παιδιά σας και σταθείτε για λίγο από πάνω του. Σκεφτείτε τί του χρωστάτε. Σκεφτείτε τί οφείλετε να κάνετε εσείς για αυτόν τον τόπο που λέγεται Ελλάδα.

Επισκεφτείτε και τον τύμβο των Αθηναίων που είναι λίγα χιλιόμετρα πιο Ανατολικά. Είναι απίστευτο πόσο δυνατά μας καλεί η Ιστορία σε αυτόν τον τόπο. Και εμείς βλέπουμε τουρκοσήριαλ και ριάλιτι για να περνά η ώρα…

loading...