Ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη. Και μετά;

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο πολυμήχανος Οδυσσέας, πέρασε τα δεινά για να φτάσει στην Ιθάκη, αλλά τα κατάφερε και έγινε και πάλι βασιλιάς. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι η τύχη δεν ήταν με το μέρος του για τη υπόλοιπη, σύντομη ζωή του. 

Ο Οδυσσέας όταν επέστρεψε είδε ένα άσχημο όνειρο και κάλεσε τους μάντεις να του δώσουν ερμηνεία. Μετά από ώριμη σκέψη (λέμε τώρα), οι μάντεις αποφάσισαν ότι ο βασιλιάς θα πεθάνει από τον γιο του Τηλέμαχο και για αυτό ο νεαρός στάλθηκε στην Κεφαλλονιά για να μη γίνει κανένα κακό.

Έλα όμως, που ο φίλος Όντυ είχε “κεράσει” και ένα κουτσούβελο στην Κίρκη, τον Τηλέγονο, για τον οποίο όμως δεν είχε ιδέα. Ναι για Οδυσσέα δεν τον λες και πολύ υπεύθυνο πατέρα και επίσης τι φετίχ ήταν αυτό τα αγόρια του να  έχουν ονόματα που ξεκινάνε με το -Τηλε-. 

Πάμε τώρα στο νησί της Κίρκης, όπου ο νεαρός Τηλέγονος κουράστηκε να τα δίνει στις ψυχοθεραπείες και ξεκίνησε να βρει τον πατέρα του. Η μάγισσα μητέρα του, του χάρισε ένα δόρυ που άνηκε στον πατέρα του και στην κεφαλή του  είχε ένα δηλητηριώδες σαλάχι. Σκέφτηκε ότι ο Οδυσσέας θα αναγνώριζε το δόρυ και κατ᾽ επέκταση τον γιο του.

Σκάει ο Τηλέγονος στην Ιθάκη αλλά νομίζει ότι είναι η Κέρκυρα (τέρμα αγεωγράφητος ο μικρός) και κάνει μανούρα με κάτι ναύτες στο λιμάνι. 

Τα νέα μαθαίνονται στο παλάτι και ο Οδυσσέας πάει να αντιμετωπίσει τον ξένο που έχει αναστατώσει το νησί. Βλέπει τον Τηλέγονο και του πετάει ένα ακόντιο αλλά αστοχεί, ο μικρός πετάει το δόρυ με το σαλάχι και βρίσκει τον πατέρα του κατάστηθα. 

Μόνο τότε κατάλαβε ο Οδυσσέας τον χρησμό και αναγνώρισε τον γιο του αλλά ήταν πια αργά. 

Αν δεν σε θέλει ρε παιδί μου δεν σε θέλει, ο άνθρωπος πέρασε κυριολεκτικά από την Σκύλλα και τη Χάρυβδη για να πάει από ένα σαλάχι και μάλιστα από το ίδιο του το παιδί.

loading...