Επικίνδυνοι όσοι επενδύουν τις ιδεοληψίες με θρησκευτικό μανδύα

 




Του Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου* —

Υπάρχουν θρησκευτικές σέκτες, με μανδύα χριστιανικό, οι οποίες παρερμηνεύοντας τη Βίβλο, υποστηρίζουν θέσεις επικίνδυνες για την ανθρώπινη ζωή. Κατά καιρούς ακούμε για την άρνηση οπαδών κάποιας σέκτας, για μετάγγιση αίματος σε ασθενή. Σε πολλούς η απάνθρωπη αυτή απαίτηση δημιουργεί απορία. Γιατί π.χ. κάποιοι γονείς αρνούνται τη μετάγγιση αίματος και προτιμούν να πεθάνει το παιδί τους; Η δοξασία αυτή στηρίζεται, λαθεμένα βέβαια, στη Βίβλο (Λευιτικό κεφ. 17, στιχ. 13 -15). Η διάταξη λέει ότι όταν σφάξουν ένα ζώο, δεν θα τρώνε το κρέας με το αίμα του. «Ἡ γὰρ ψυχὴ πάσης σαρκὸς αἷμα αὐτοῦ ἐστί».Γιατί στο αίμα βρίσκεται η ψυχή του. Επομένως, οι σέκτες αυτές διατείνονται ότι μέσα στο αίμα βρίσκεται η ψυχή του ζώου αλλά και του ανθρώπου. Ο μεταγγιζόμενος λοιπόν, παίρνοντας 400 γραμμάρια αίματος κάποιου αιμοδότη, παίρνει και την ψυχή του!

Όμως η ψυχή στη Βίβλο έχει διπλή έννοια. Κι εδώ με τη λέξη ψυχή, εννοείται η ζωή. Στο χωρίο λοιπόν που αναφέραμε, η μετάφραση (σύμφωνα με την κριτική έκδοση της Βιβλικής Εταιρίας και όχι μόνο) είναι: «Στο αίμα βρίσκεται η ζωή του ανθρώπου». Και είναι γνωστό ότι απώλεια αίματος, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ανθρώπου. Γι’ αυτό απαιτείται η μετάγγιση.

Τις τελευταίες δεκαετίες ένα ακόμη Βιβλικό κείμενο η «Αποκάλυψη», έχει βάρβαρα κακοποιηθεί και παρερμηνευτεί. Η λέξη Αντίχριστος (η οποία δεν υπάρχει πουθενά στην Αποκάλυψη), ο αριθμός 666 (που κι αυτός δεν υπάρχει – στο κείμενο γράφεται όχι με αραβική αλλά ελληνική γραφή: Χ Ξ ΣΤ.), το σφράγισμα κ.λπ. έχουν γίνει σημαία των γνωστών φονταμενταλιστικών κύκλων. Όλη αυτή η παραφιλολογία και παραθεολογία προέρχεται από αμερικάνικες σέκτες, οι οποίες δεν χάνουν την ευκαιρία σε κάθε περίπτωση να κυκλοφορούν τις θέσεις τους με μανδύα την Αποκάλυψη. Και εμείς οι «Ορθόδοξοι» όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις ομόδοξες χώρες, δεχόμαστε άκριτα όλες αυτές τις παρερμηνείες, νομίζοντας ότι είναι Ορθόδοξες.

Η Covid – 19 ήταν μία ακόμη χρυσή ευκαιρία για τις σέκτες να κάνουν έντονη την παρουσία τους. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα, όπως έγραψε και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, «στην Αμερική κυριαρχεί μεταξύ των φονταμενταλιστικών ακραίων προτεσταντικών κύκλων και μεταξύ ανθρώπων που διακατέχονται από διάφορες αρχές των ανατολικών θρησκειών…». Είναι λυπηρό λοιπόν να ακούς αυτές τις θέσεις και επιχειρήματα από χριστιανούς που διακρίνονται για την έλλειψη σοβαρής θεολογικής παιδείας, αλλά και από σοβαρά επιστημονικά επιχειρήματα. Το αν θα γίνουν αιτία να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους και να μολύνουν τον διπλανό τους με οδυνηρές συνέπειες, δεν έχει σημασία.

Στις μέρες μας είδαμε και το εξής παράδοξο και εξωφρενικό. Συγγενείς αρρώστων από Covid – 19 να αρνούνται όχι τη μετάγγιση αίματος, αλλά την εισαγωγή στο νοσοκομείο ή τη διασωλήνωση του ασθενούς. Προτιμούν να υποφέρει ο άρρωστος και να πεθάνει, παρά να παραδεχτούν ότι υπάρχει τελικά ο φονικός ιός. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να μηνύσουν και τους γιατρούς. Γνωρίζω περιπτώσεις ασθενών που οι συγγενείς δεν τους πήγαν στο νοσοκομείο αλλά τους άφησαν σπίτι. Αποτέλεσμα να μολυνθούν και οι ίδιοι και ο ασθενής να πεθάνει με φρικτό θάνατο. Κατά τη φράση γιατρού, γνωστός μας ασθενής, «πέθανε όχι απλώς από δύσπνοια, αλλά κυριολεκτικά έσκασε!». Αναρωτιέμαι, πώς αισθάνθηκαν οι συγγενείς βλέποντας το μαρτύριο αυτού του ανθρώπου; Δεν υπήρξε κάποια ρωγμή στις ιδεολογικές εμμονές τους;

Όταν πρωτοξεκίνησε η Covid -19 είχαμε το ελαφρυντικό ότι δεν γνωρίζαμε. Τώρα δεν υπάρχει δικαιολογία. Μπορούμε να σεβαστούμε τις όποιες επιστημονικές ενστάσεις, λογικές αμφιβολίες ή το φόβο κάποιων, αλλά να επενδύουμε τις αντιεμβολιαστικές μας ιδεοληψίες με θρησκευτικό μανδύα και παρερμηνεύοντας τα Βιβλικά ή Πατερικά κείμενα, γινόμαστε όχι μόνον γραφικοί, αλλά και επικίνδυνοι

 

loading...