Πως ήταν ένα απλό ελαφρύ γεύμα της βασίλισσας της Αγγλίας;

Υποθετικά λοιπόν σκεφτείτε ότι είστε λόρδος ή λαίδη στη Μεγάλη Βρετανία το 1580, και η βασίλισσα Ελισάβετ η Α’ σας έχει καλέσει να φάτε ένα χαλαρό lunch break!

Ας πούμε ότι το έχετε λύσει το ενδυματολογικό και πάτε στη βασιλική τραπεζαρία. Πρώτα μπαίνουν οι υπηρέτες, που γονατίζουν τρεις φορές πριν στρώσουν το τραπεζομάντηλο και πριν τοποθετήσουν τα πιάτα, το ψωμί και το αλάτι. Μετά δυο κυρίες, μια παντρεμένη και μια ανύπαντρη, γονατίζουν και τρίβουν τα πιάτα με ψωμί και αλάτι πριν τα χρησιμοποιήσει η βασίλισσα και η αφεντιά σας.

Ακολουθούν οι ευγενείς της φρουράς που φέρνουν με τη σειρά είκοσι τέσσερα διαφορετικά φαγητά, όλα μέσα σε χρυσές πιατέλες. Η λαίδη δοκιμάστρια παίρνει μια μπουκιά από κάθε πιάτο και ταΐζει με αυτό έναν φρουρό, μήπως και τα φαγητά έχουν δηλητηριαστεί. Αν επιζήσουν οι φρουροί, η βασίλισσα διαλέγει ένα ή δύο φαγητά από τα είκοσι τέσσερα για να φάει και τα υπόλοιπα τα διώχνει. Εσείς θα φάτε ότι φάει και η βασίλισσα… Μη σκέφτεστε τσιμπούσια!

Πίσω στην κουζίνα, τα γεύματα που διώχθηκαν τα κουβαλούν παρθένα κορίτσια. Κατά τη διάρκεια του μικρού αυτού γεύματος με την Ελισάβετ, δώδεκα σάλπιγγες και δύο τύμπανα παίζουν συνοδευτικούς σκοπούς, μεχρι να σας πάρουν λογικά τα αυτιά.

Και αν νομίζετε ότι αυτό είναι too much θα σας απαντήσουμε ότι η Αγγλική αυλή ήταν διάσημη εκείνες τις εποχές για τη λιτότητα και την απλότητα του πρωτοκόλλου της. Συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα γεύματα των Γάλλων Λουδοβίκων ή των Οθωμανών σουλτάνων, το περίπλοκο αυτό γεύμα της Ελισάβετ έμοιαζε με κολατσιό στο πόδι.

Καλή όρεξη!

loading...