Η ενθρόνιση του Μητροπολίτου Γαλλίας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ο Ιερατικώς Προïστάμενος Αρχιμανδρίτης π. Δημήτριος ΠΛΟΥΜΗΣ της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Μασσαλίας (Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου) στις 20ή Ιουλίου 2021 εξελέγη παμψηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Γαλλίας και χειροτονήθηκε υπό του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου την 25η του ιδίου μηνός στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας, υπέρτιμος και έξαρχος Ευρώπης, κ. Δημήτριος Πλουμής, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 6 Νοεμβρίου 1979. Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης και του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Το 2001 χειροτονήθηκε Διάκονος υπό του Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κυρού Προκοπίου και το έτος 2007 πρεσβύτερος υπό του Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα. Από το 2015 έως το 2021, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, υπηρέτησε ως προϊστάμενος της ιστορικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Μασσαλίας και ως Αρχιερατικός Επίτροπος Νοτίου Γαλλίας. Συμμετείχε σε Επιτροπές Διαχριστιανικού Διαλόγου και Διαθρησκειακών Σχέσεων (Marseille Espėrance, Radio Dialoque), εκπροσωπώντας την Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ομιλεί τη Γαλλική και την Αγγλική.

ΑΞΙΟΣ “Δεν ήρθα να υπηρετηθώ, αλλά να υπηρετήσω”

Η ενθρόνιση του Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Δημητρίου

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΓΑΛΛΙΑΣ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε κλίμα συγκινήσεως τελέσθηκε κατά το Τυπικό της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας η Ενθρόνιση του Μητροπολίτου Γαλλίας κ.Δημητρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου τρ.έτους.
Τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ.Αρσένιος, ο οποίος στον λόγο του μετέφερε στον νέο Ποιμενάρχη τις ευχές της Μητρός Εκκλησίας και του ιδίου του Παναγιωτάτου. Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως παρέστησαν, η πρέσβυς της Ελλάδος στη Γαλλία κα. Αγλαΐα Μπαλτά, η οποία ανέγνωσε το γράμμα του Υφυπουργού Εξωτερικών, υπεύθυνου για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, κ. Ανδρέα Κατσανιώτη, καθώς και οι έλληνες πρέσβεις στον OΟΣΑ και στην ΟΥΝΕΣΚΟ. Την Κυπριακή Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο πρέσβης κ. Γεώργιος Σιακαλής. Τον νέο Μητροπολίτη τίμησαν με την παρουσία τους οι Μητροπολίτες της Συνελεύσεως των Ορθοδόξων Επισκόπων Γαλλίας, ο Πανιερώτατος Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων Θεσσαλονίκης, ο εκπρόσωπος του Νούντσιου του Βατικανού στην Γαλλία, Επίσκοποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και άλλων χριστιανικών Ομολογιών. Εκ μέρους του ιερού κλήρου και των μοναστικών κοινοτήτων της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Σεβασμιώτατο κ.Δημήτριο καλωσόρισε και προσεφώνησε καταλλήλως ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρηγίου κ.Ειρηναίος. Στην τελετή παρέστησαν εκ μέρους των εγχωρίων αρχών ο Αντιπεριφερειάρχης της πόλεως των Παρισίων και εκπρόσωποι άλλων θεσμών. Παρευρέθησαν, ακόμη, οι Πρέσβεις της Σερβίας και της Τουρκίας, μέλη του Ελληνικού Διπλωματικού Σώματος, Στρατιωτικοί Ακόλουθοι, πρόεδροι των Ελληνικών και Κυπριακών Κοινοτήτων των Παρισίων και άλλων πόλεων της Γαλλίας, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., Ευεργέτες της Ι.Μ.Γαλλίας, κληρικοί και μοναχοί της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως καθώς και άλλων Μητροπόλεων και πλήθος πιστών από το Παρίσι, τη Θεσσαλονίκη, την Μασσαλία και άλλες πόλεις της Γαλλίας και του Εξωτερικού. Τους ιερούς Ύμνους της Ακολουθίας έψαλε πολυμελής χορός ιεροψαλτών από το Παρίσι και την Θεσσαλονίκη.
Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο κ. Δημήτριος αναφέρθηκε με σεβασμό στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και στους δεσμούς της εν Κωνσταντινουπόλει Μητρός Εκκλησίας με την Ι. Μητρόπολη Γαλλίας. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην Ιστορία και τον πολιτισμό της Γαλλίας καθώς και στην συμβολή της στα Γράμματα και τις Τέχνες. Εξέφρασε τέλος την πρόθεσή του, πορευόμενος με γνώμονα την θυσιαστική αγάπη του Χριστού, να είναι διάκονος του λαού του Θεού ώστε όλοι να να νιώσουν την μέριμνα της Εκκλησίας.

http://diaspora-grecque.com

loading...