Εύβοια: Σε εταιρεία από το Λουξεμβούργο η αποκατάσταση των καμένων

Εξέλιξη που είχε προαναγγελθεί από επίσημα κυβερνητικά χείλη από τις πρώτες ώρες μετά την καταστροφή.

Πιο συγκεκριμένα την Τρίτη η εταιρεία Εren Ελλάς (Eren Groupe S.A. 4, Rue Willy Goergen L-1636, Luxembourg. No TVA (ΑΦΜ): LU26 011 456) ορίστηκε ανάδοχος αποκατάστασης με σκοπό την εκτέλεση του έργου «Αντιπλημμυρική προστασία για τη συγκράτηση του εδάφους, τον περιορισμό της διάβρωσης και της επιφανειακής απορροής στην υδρολογική λεκάνη 23.27.08 ‘Συγκρότημα υπολεκανών ΝΔ Κλιτύων Κανδηλίου Όρους’ περιοχής Λίμνης Εύβοιας, προϋπολογισμού ύψους 992.222,00 ευρώ».

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εν λόγω εταιρείας «ιδρύθηκε το 2013 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα. Διαχειρίζεται σημαντικό αριθμό εν λειτουργία έργων, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 156,90 MW, και είναι θυγατρική της Eren Renewable Energy S.A., η οποία ανήκει στον Όμιλο Eren Groupe S.A.».

Το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση, επικαλούμενη την κατεπείγουσα ανάγκη υλοποίησης έργων στα καμένα όλης της χώρας, αναμένεται να προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις.

Για παράδεγμα, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Αμυρά, που αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια με υπογραφή 6 Σεπτεμβρίου, εγκρίνεται η απευθείας ανάθεση για λόγους κατεπείγουσας ανάγκης από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες περιοχών Αττικής, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας των επιμέρους εργασιών (κοπή καμένων δένδρων, διαμόρφωση, μετατόπιση, πρίση, κατασκευή κορμοδεμάτων, κλαδοπλεγμάτων κ.λπ. και εγκατάστασή τους) των παραπάνω έργων.

Όπως αναφέρεται, οι «εν λόγω εργασίες είναι αναγκαίο και απαραίτητο να εκτελεστούν πριν από την έναρξη των έντονων χειμερινών βροχοπτώσεων, ανατιθέμενες σε πολυμελείς δασικούς συνεταιρισμούς επαγγελματιών υλοτόμων (ΔΑΣΕ) οι οποίοι παρέχουν τα εχέγγυα για την έγκαιρη και έντεχνη εκτέλεση των εργασιών. Στην περίπτωση αυτή τα έργα και οι εργασίες θεωρούνται ως γενόμενα με αυτεπιστασία και εκτελούνται υπό την επίβλεψη υπαλλήλων των ανωτέρω υπηρεσιών. Οι εκτελούμενες εργασίες πραγματοποιούνται κατόπιν διαπραγμάτευσης σε υλοποίηση των αρμοδίως εγκεκριμένων μελετών και οι τιμές ανάθεσης των εργασιών προκύπτουν από τα προβλεπόμενα στις εν λόγω μελέτες τιμολόγια».

loading...