Κοιμούνται και ονειρεύονται ότι όλα τους ανήκουν! Σύμβουλος του Τατάρ: “Έγινε σεισμός στην Κρήτη μας που είναι υπό την κατοχή της Ελλάδας”

 Δεν είναι πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια προκλητική δήλωση και δεν είναι άγνωστες οι προθέσεις της Τουρκίας για διεκδίκηση και της Κρήτης. Τώρα βρήκαν το σεισμό για να υπενθυμίσουν τις “ορέξεις” τους!

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα tourkikanea, σε σχόλιό του στο Twitter, αναφορικά με τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που έπληξε την Κρήτη, σημειώνει: «Στην Κρήτη μας που είναι υπό την κατοχή της Ελλάδας συνέβη σήμερα σεισμός 6,5 ρίχτερ».

Μπορεί ως προς το μέγεθος του σεισμού να μην είναι τόσο ακριβής ο σύμβουλος του Τατάρ, αλλά ως προς την ελληνική κατοχή… της Κρήτης είναι άριστα πληροφορημένος καθώς η διεκδίκησή της από την Τουρκία έχει εκφραστεί με διάφορους τρόπους τα τελευταία χρόνια.

Όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόταν σε αλλαγές ή σε νέες ερμηνείες της Λωζάνης και άλλων Συνθηκών, δεν ήταν μια θέση του αέρα. Είχε… στρατηγικό βάθος.

Οι Τούρκοι, εφόσον έχουν προχωρήσει σε σχεδιασμό διαμελισμού της κυπριακής ΑΟΖ μεταξύ της ίδιας και των γειτονικών χωρών, έρχονται να τον συμπληρώσουν με ένα άλλο θεωρητικό μοντέλο: Μόνο το ένα τέταρτο της Κρήτης ανήκει στην Ελλάδα και, ως εκ τούτου, ο καθορισμός της ΑΟΖ θα πρέπει να γίνει όπως η Αγκυρα τον αντιλαμβάνεται, με τη δημιουργία μιας τουρκικής λίμνης . Μυρίζονται αέριο και επιδιώκουν να βάλουν χέρι και στην Κρήτη.

Υπάρχει μάλιστα επεξεργασμένη… θεωρία, την οποία έχει διατυπώσει ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας Umit Yalim καθώς και τούρκοι ακαδημαϊκοί, που υποστηρίζει ότι το καθεστώς της Κρήτης καθορίστηκε από τέσσερις Συνθήκες. Αυτές του Λονδίνου στις 30 Μαΐου 1913, του Βουκουρεστίου της 10ης Αυγούστου 1913, της Αθήνας της 14ης Νοεμβρίου 1913 και της Λωζάνης της 24ης Ιουλίου 1923.

Σύμφωνα με τις προαναφερθείσες συνθήκες, μόνο το ένα τέταρτο της νήσου Κρήτης ανήκει στην Ελλάδα. Και αυτό συμβαίνει, διότι, εκτός της Ελλάδας, διεκδικούσαν ή είχαν δικαιώματα επί του νησιού η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Βουλγαρία

Εφόσον μόνο το ένα τέταρτο της Κρήτης έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα και εφόσον, σύμφωνα με τον τουρκικό ισχυρισμό, οι τρεις εν λόγω χώρες είχαν παραιτηθεί των δικαιωμάτων τους επί του νησιού, αλλά όχι ρητώς υπέρ της Ελλάδας, τα δικαιώματα των τριών τετάρτων του νησιού ανήκαν ιστορικά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, της οποίας συνέχεια αποτελεί η Τουρκική Δημοκρατία.

Αυτή η θεωρία διατυπώνεται από το «βαθύ τουρκικό κράτος», όσο τρελή και αν ακούγεται.

loading...