Ο κόσμος πετούσε λουλούδια στα φορτηγά.. Η Χεζμπολάχ έφερε πετρέλαιο στο Λίβανο μέσω Συρίας για να μην ενοχλήσει τις ΗΠΑ.

 

Το πετρέλαιο λένε πως έρχεται από το Ιράν. Η χώρα αντιμετωπίζει πρωτόγνωρη φτώχεια καθώς μέσα σε λίγα χρόνια το νόμισμα τους υποβαθμίστηκε ανεπανόρθωτα. Ένα ευρώ = 1790 Λιβανέζικες λίρες, ή εάν προτιμάτε μία λίρα = 0,00056 ευρώ!!
Ο κόσμος πετούσε λουλούδια στα φορτηγά..

Η Χεζμπολάχ φέρνει ιρανικό καύσιμο στον Λίβανο για να μειώσει τις ελλείψεις

Τέσσερα κομβόι που μετέφεραν ιρανικά καύσιμα έφτασαν στον Λίβανο υπό πρωτοβουλία της μαχητικής ομάδας Χεζμπολάχ για να μειώσει την ενεργειακή κρίση της χώρας.

Ογδόντα φορτηγά με 4 εκατ. Λίτρα (1,1 εκατ. Γαλόνια) ντίζελ διέσχισαν τα σύνορα από τη Συρία, όπου είναι δεμένο ένα δεξαμενόπλοιο, ανέφερε η τηλεόραση Al-Manar της Χεζμπολάχ.

Το καύσιμο εισάγεται μέσω της Συρίας σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η εμπλοκή του Λιβάνου στις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν.

Η Χεζμπολάχ έχει πει ότι τα νοσοκομεία και άλλες βασικές υπηρεσίες θα έχουν πρόσβαση προτεραιότητας.

Μια οικονομική κατάρρευση άφησε τον Λίβανο επικίνδυνα να μην έχει καύσιμα καθώς και άλλα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμη και πόσιμο νερό.

λεζάντα εικόναςΓυναίκες πέταξαν πέταλα στην πρώτη αυτοκινητοπομπή αφού έφτασε και διέσχισε τον Λίβανο από τη Συρία

Τα πρώτα φορτηγά καυσίμων συναντήθηκαν με εορταστικούς πυροβολισμούς και άνθρωποι έριξαν ρύζι και ροδοπέταλα στο δρόμο τους καθώς περνούσαν από το βορειοανατολικό χωριό Αλ-Άιν το πρωί της Πέμπτης.

Μια γυναίκα δήλωσε ότι η συνοδεία είχε σπάσει την «πολιορκία» του Λιβάνου από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

«Δεδομένου ότι αυτό το καύσιμο φέρνει ο [ηγέτης της Χεζμπολάχ] Σάγιεντ Χασάν, τότε θα παραδοθεί στο σωστό μέρος», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ δήλωσε τη Δευτέρα ότι “δεν προσπαθεί να δημιουργήσει μια επιχείρηση από αυτό, αλλά θέλει να βοηθήσει να μειώσει τις δυσκολίες των ανθρώπων”.

Ο Λίβανος αποκτά νέα κυβέρνηση εν μέσω βαθύτερης κρίσης
Οργή μετά τη φονική έκρηξη δεξαμενής βενζίνης στον Λίβανο
Έκρηξη στη Βηρυτό: «Την ημέρα που έσκασε η πόλη μας»

Η σιιτική ισλαμιστική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν θα διανέμει τα καύσιμα δωρεάν σε κυβερνητικά νοσοκομεία, γηροκομεία, ορφανοτροφεία και τον Λιβανέζικο Ερυθρό Σταυρό, πρόσθεσε. Τα υπόλοιπα θα πωληθούν με “χαμηλότερο κόστος” σε αρτοποιεία, ιδιωτικά νοσοκομεία και εταιρείες που λειτουργούν παραγωγούς.

Είπε επίσης ότι ένα δεύτερο δεξαμενόπλοιο με ντίζελ θα φτάσει στο συριακό λιμάνι Μπανίγια τις επόμενες ημέρες, ενώ δύο άλλα θα μεταφέρουν βενζίνη και ντίζελ αμέσως μετά.

Η Anna Foster του BBC στο al-Ain λέει ότι η παράδοση καυσίμων της Πέμπτης είναι σχετικά μικρή, λόγω των τεράστιων ελλείψεων της χώρας, αλλά κάνει μια πολιτική δήλωση.

Προέρχεται από το Ιράν, μέσω της Συρίας, που μεταφέρεται από τη Χεζμπολάχ – και οι τρεις υπόκεινται στις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει τώρα να αποφασίσει πώς θα ανταποκριθεί μπροστά στην αυξανόμενη απόγνωση του Λιβάνου, προσθέτει ο ανταποκριτής μας.

Η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι, η οποία σχηματίστηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από 13 μήνες πολιτικού αδιεξόδου, δήλωσε ότι δεν ζητήθηκε η άδειά της και τα φορτηγά εισήλθαν στον Λίβανο μέσω μιας ανεπίσημης διέλευσης συνόρων που διαχειρίζεται η Χεζμπολάχ.

Οι αντίπαλοι της Χεζμπολάχ δήλωσαν ότι η παράδοση καυσίμων έχει πολιτικά κίνητρα και αποσκοπεί στην επέκταση της ήδη σημαντικής επιρροής της ομάδας στον Λίβανο.

λεζάντα πολυμέσωνΛίβανος: Μια χώρα βυθίστηκε στο σκοτάδι

Η σοβαρή έλλειψη καυσίμων στον Λίβανο προέρχεται από την οικονομική κατάρρευση της χώρας, η οποία σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα είναι από τις χειρότερες στη σύγχρονη εποχή.

Το λιβανικό νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από το 90% της αξίας του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από το 2019, προκαλώντας τον πληθωρισμό να εκτοξευθεί και ωθώντας τα τρία τέταρτα του πληθυσμού στη φτώχεια.

Καθώς οι εισαγωγές έγιναν ακριβότερες, τα καύσιμα άρχισαν να εξαφανίζονται από την τοπική αγορά.

Τους τελευταίους μήνες, σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, νοσοκομεία, φούρνοι και άλλες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν είτε να μειώσουν τη λειτουργία τους είτε να κλείσουν εντελώς λόγω των ελλείψεων.

Οι διακοπές ρεύματος μπορούν τώρα να διαρκέσουν έως και 23 ώρες την ημέρα και οι οδηγοί αντιμετωπίζουν ουρές για ώρες για να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους στα βενζινάδικα.

Ελπίζουμε ότι η σύσταση της νέας κυβέρνησης θα καταστήσει δυνατή την προσέλκυση εκτεταμένης υποστήριξης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Λίβανος θα λάβει 1,135 δισεκατομμύρια δολάρια Ειδικών Τραπεζικών Δικαιωμάτων του ΔΝΤ, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε ξένο νόμισμα.

loading...