«Αθώος και άξιος» για τον ηγούμενο Αθανάσιο της μονής των Αγίων Πατέρων

Με χειροκροτήματα και φωνές «άξιος, άξιος» και «αθώος, αθώος» υποδέχθηκαν δεκάδες πιστοί (παλαιοημερολογίτες) στην έξοδο του πρωτοδικείου Χίου τον ηγούμενο Αθανάσιο της μονής των Αγίων Πατέρων, ο οποίος μόλις είχε αθωωθεί από το μονομελές πλημμελειοδικείο Χίου, το πρωί της Δευτέρας 20 Σεπτεμβρίου 2021.

Ο ηγούμενος είχε μηνυθεί από τρεις πολίτες της Χίου και είχε παραπεμφθεί με την κατηγορία της παρακώλυσης (διατάραξης υπηρεσίας) νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, ενώ στην δίκη κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας οι ιερείς των Καρδαμύλων και της Νέας Μονής.

Από το πρωί τη Δευτέρας είχε συγκεντρωθεί στην προκυμαία και μπροστά από το πρωτοδικείο πλήθος πιστών για συμπαράσταση στον δικαζόμενο ηγούμενο Αθανάσιο, ενώ ισχυρή ήταν και η παρουσία της αστυνομίας, καθότι – όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ένας δικηγόρος – «οι χριστιανοί όταν τσακώνονται, τσακώνονται σοβαρά».

Μετά την αίσια έκβαση της δίκης οι πιστοί που περίμεναν υπομονετικά έξω από το δικαστήριο συγκινημένοι εξέφρασαν με ποικίλους τρόπους την αγάπη και την εκτίμησή τους στο πρόσωπο του ηγουμένου, ο οποίος έδειχνε ανακουφισμένος από την πρωτοφανή ταλαιπωρία στην οποία υπεβλήθη.

Να σημειώσουμε για την ιστορία ότι τον Μάιο του 2015 είχε χάσει την ζωή του από καρδιακό επεισόδιο ο τότε ηγούμενος των Αγίων Πατέρων Χίου αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Ψωμιάς, η δε εξόδιος ακολουθία του είχε γίνει στις 16 Μαΐου 2015, χοροστατούντος του μητροπολίτη των Γνήσιων Ορθόδοξων Χριστιανών (ΓΟΧ) Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσόστομου.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες είχε επιχειρήσει «να βάλει πόδι» στο μοναστήρι ο μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, ο οποίος και το σφράγισε, επικαλούμενος σχετικό αίτημα στενών συνεργατών του γέροντα Αμβρόσιου.

loading...