Σύμφωνο Ρωσίας-Τουρκίας-Κίνας: Τέλος τα δολάρια! – ”Σκάνε” ανακατατάξεις στην γεωπολιτική & οικονομική ”σκακιέρα”

 Ο Ερντογάν προωθεί τη χρήση της τουρκικής λίρας στις εμπορικές συναλλαγές της χώρας του αντί του δολαρίου των ΗΠΑ

Πολλές είναι οι χώρες εκείνες οι οποίες αναζητούν λύσεις για την καταπολέμηση του δολαρίου, το οποίο οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως όπλο εναντίον πολλών χωρών, ιδιαίτερα των εμπορικών εταίρων τους.

Οι διοικήσεις που θέλουν να αντισταθούν στις κυρώσεις των ΗΠΑ και τις οικονομικές επιθέσεις στοχεύουν να σπάσουν την επίδραση του δολαρίου ΗΠΑ, το οποίο χρησιμοποιείται ως εργαλείο πίεσης, με την επέκταση της χρήσης του εθνικού  τους νομίσματος.

Η Ρωσία και η Κίνα προχωρούν προοδευτικά

Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών, τον Ιούνιο του 2019, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siuanov και ο Πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας Yi Gang υπέγραψαν μια διακυβερνητική συμφωνία για μετάβαση σε εθνικό νόμισμα αντί σε δολάρια για αμοιβαίες πληρωμές.

Στη δήλωση των ρωσικών αρχών, αναφέρθηκε ότι στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και κινεζικών επιχειρήσεων, έχουν ήδη αναπτυχθεί νέοι μηχανισμοί πληρωμών σε εθνικά νομίσματα.

Πιο πρόσφατα, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της Gazprom Neft, η οποία προμηθεύει 34 αεροδρόμια στην Κίνα και τον εθνικό προμηθευτή καυσίμων αεροσκαφών της Κίνας, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις για «εγκατάλειψη» πληρωμών σε δολάρια ΗΠΑ.

Ο Alexander Dyukov, διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Neft, ανακοίνωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με την εθνική κινεζική εταιρεία καυσίμων αεροσκαφών.

“Ξεκινάμε από τον Σεπτέμβριο και μπορούμε να μεταβούμε στο γιουάν για καύσιμα αεροσκαφών σε όλους τους τομείς”, δήλωσε ο Ντούκοφ.

Ο Dyukov είπε επίσης ότι οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες στα ρωσικά αεροδρόμια θα μπορούν σύντομα να πληρώσουν για να αγοράσουν καύσιμα σε ρωσικά ρούβλια.

Η Τουρκία προβαίνει σε ανάλογες κινήσεις με τη Ρωσία

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας τον Οκτώβριο του 2019 για την αύξηση της χρήσης των εθνικών νομισμάτων στο εμπόριο, σημειώθηκε ότι η χρήση του ρουβλίου και της λίρας θα αυξηθεί σταδιακά στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφέρθηκε ότι χάρη στη συμφωνία, θα επεκταθεί η σύνδεση των τουρκικών τραπεζών με το ρωσικό εναλλακτήριο SPFS (Σύστημα Χρηματοοικονομικών Μηνυμάτων) και η χρήση της ρωσικής κάρτας MIR στην Τουρκία.

Η Ρωσία είχε συμφωνήσει στο παρελθόν να εμπορεύεται  σε εθνικά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, του Βιετνάμ και της Τουρκίας.

Δηλώσεις Ερντογάν το 2019

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμμετείχε στη συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η προτεραιότητα της ανάπτυξης και των προκλήσεων», στη «Σύνοδο Κορυφής της Κουάλα Λουμπούρ»  το 2019.

 Ειχε πεί τότε: “Όπως γνωρίζετε, εκφράσαμε  την άποψη ότι πρέπει να σώσουμε το διμερές μας εμπόριο από τις συναλλαγματικές πιέσεις. Εφιστούμε την προσοχή στη σημασία του εμπορίου με τα εθνικά μας νομίσματα και όχι στη βάση του ξένου νομίσματος. Η έλλειψη δικών μας συστημάτων πληρωμών καθιστά τις χρηματοπιστωτικές μας αγορές ευάλωτες σε κραδασμούς και χειρισμούς”.

Δηλώνοντας ότι προσπαθούν να αναπτύξουν εναλλακτικά συστήματα πληρωμών με χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Βραζιλία για να το αποτρέψουν αυτό, ο Ερντογάν είπε: “Το ζήτημα του εμπορίου εθνικών νομισμάτων έχει αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα σε μια εποχή που συζητούνται εμπορικοί πόλεμοι. είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί σας σε αυτό το θέμα, όπου έχουμε επιτύχει πολύ καλά αποτελέσματα »

Πρόσκληση στις Ισλαμικές χώρες το 2018

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην 34η Σύνοδο της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC),  τον Νοέμβριο του 2018, είπε στις ισλαμικές χώρες: 

“Πρέπει να αυξήσουμε το εμπόριο μεταξύ μας, γιατί  όσο αυξάνουμε το εμπόριο μας, τόσο πιο ισχυροί θα είμαστε. Δεν υπάρχει διέξοδος παρά να χρησιμοποιήσουμε το τοπικό και εθνικό μας νόμισμα, διαφορετικά θα συντριβόμαστε κάτω από τη συναλλαγματική ισοτιμία”.

loading...