Ενεργειακή “βόμβα” από ΗΠΑ: Η Ευρώπη έχει φυσικό αέριο μέχρι τον Φεβρουάριο

 “Εσχατολογiκό” ενεργειακό σενάριο για τα αποθέματα της “Γηραιάς Ηπείρου” στην περίπτωση κρύου χειμώνα

Στην Ελλάδα από την ΔΕΘ τα κυβερνητικά στελέχη με πρώτο τον πρωθυπουργό, μας είπαν να μην ανησυχούμε για αυξήσεις στην ενέργεια, αλλά φευ… Η διεθνής εικόνα είναι άκρως ανησυχητική!

Σε μια είδη-”βόμβα” από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η Ουάσινγκτον ανησυχεί για μια πιθανή ενεργειακή κρίση, η οποία μπορεί να συμβεί στην Ευρώπη τον ερχόμενο χειμώνα, ενώ ο αγωγός Nord Stream 2-τον οποίον αντιπαλεύει επί μακρόν- μπορεί να ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με τους Financial Times, “εάν ο χειμώνας είναι πραγματικά κρύος, μπορεί να εξαντλήσετε την παροχή φυσικού αερίου μέχρι τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο. Και αυτό είναι που με ανησυχεί”, δήλωσε ο Άμος Γκόξτειν, επικεφαλής σύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Λευκός Οίκος ανησυχεί για την εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο στη Ρωσία με βάση το φυσικό αέριο για προμήθειες ενέργειας. Το άρθρο αναφέρει ότι η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου προκλήθηκε από το γεγονός ότι η Ρωσία «δεν προμηθεύει φυσικό αέριο σε σύγκριση με τις παραδοσιακές προμήθειές της».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ, η προειδοποίηση δεν αφορά μόνο τη γεωπολιτική, αλλά κατά τη γνώμη του «διακυβεύεται η ζωή των ανθρώπων».

Εν τω μεταξύ, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχίζουν να σπάνε ρεκόρ και έχουν ήδη φτάσει τα 707 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα . Λόγω αυτής της αύξησης των τιμών, οι Ευρωπαίοι άρχισαν να στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης.

Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά στην ιστορία, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ξεπέρασαν τα $ 730 ανά χίλια κυβικά μέτρα. 

Πριν από μια εβδομάδα, την περασμένη Δευτέρα, το φυσικό αέριο στην Ευρώπη κόστιζε 650 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, οι τιμές εκτοξεύθηκαν κατά 80 δολάρια σε μια εβδομάδα. 

Όπως είχαμε ξαναγράψει η κατάσταση φαίνεται πως χειροτερεύει καθώς λόγω των λιγοστών αποθεμάτων στις εγκαταστάσεις του UGS, το φυσικό αέριο στην Ευρώπη έχει γίνει μιαμιση φορά ακριβότερο από το πετρέλαιο.

loading...