Διασωλήνωση με την κοινή λογική

Κώστα Δημ Χρονόπουλου —

(Αρθρογράφου –Σχολιογράφου)* —

Ετοιμόρροπη η κοινωνία μας. Ωσεί παρούσα η Πολιτεία. Στην Εντατική η Δημοκρατία /Κ.Δ.Πολίτευμα. Η γραφειοκρατία με διάχυση της ευθύνης. Ακόμη και σε τομείς όπου απαιτείται υπευθυνότητα, γνώσεις, λήψη άμεσων αποφάσεων, όπως στην νοσηλεία – διασωλήνωση ασθενούντων από covid 19. Ενεργούμε σπασμωδικά, επιπόλαια, πρόχειρα ή και επικίνδυνα.

Συμβαίνουν αδιανόητα πράγματι πράγματα.

Οι γιατροί – ως αρμόδιοι – δεν επιτρέπεται (!) να προβούν σε περίπτωση ιατρικώς ενδεδειγμένης διασωλήνωσης, αν ο ασθενής ή οι συγγενείς του, για δικούς τους λόγους, το αρνηθούν!….

Αυτό –εκτός από αδιανόητο και κλαυσιγελαστικό (=προξενεί κλαυσίγελο) ενέχει και επιπτώσεις /καταδίκες.

Προ του –πρωτοφανούς και εικονικού αδιεξόδου- αποφασίστηκε η παρέμβαση εισαγγελικού λειτουργού , ο οποίος και θα αποφανθεί /αποφασίσει για το ορθό /επιβεβλημένο ή μη της διασωλήνωσης (;).

Φρονώ όμως ότι και πάλι – εκτός από την νομική –δεν υπάρχει κάλυψη ηθική /χριστιανική/δεοντολογική για τους θεράποντες. Αλήθεια , τι τους παρωθεί να πράξουν: ο όρκος και το λειτούργημά τους; Τι γίνεται με την (χριστιανική) πίστη τους; Δεν θα πρέπει να ερωτηθεί το Ιερατείο της Εκκλησίας , η –και – ο παπάς της Ενορίας του αρρώστου; (Σ.Σ Όχι και τόσο καθ’ υπερβολήν , θα έλεγα, και οι εφημέριοι των συγγενών, των Ιατρών, των Εισαγγελέων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου κ.ο.κ. Θα προσέθετα και των Συνδικαλιστών , αλλά δεν φαίνεται τουλάχιστον να … έχουν το Θεό τους).

Συμπληρωματικά –και για να ολοκληρωθεί η εικόνα της λογικής και της υπευθυνότητας –θα προσθέσω και όσους συνδέονται έμμεσα με τον ή την υποδιασωλήνωση (όπως ο περιπτεράς, ο κρεοπώλης, το supermarket κ.α που έχουν … έντονο χρηματικό συμφέρον και συνεπώς αγωνιούν για την εξέλιξη /πορεία του νοσηλευόμενου /νης.

Ας μην παραθεωρούμε την Βιοηθική, τη Κοινωνιολογία, τις πολιτικές πεποιθήσεις, καθώς και ό,τι εμπλέκεται (υποχρεωτικά;) εκεί όπου ο παραλογισμός και οι ανευθυνότητα προσκαλούν τόσο για συμμετοχή όσο και για συνευθύνη.

Τελικά αποφάσεις δεν θα παίρνουν οι ειδικοί, αλλά όλοι οι περιφερόμενοι, συγγενείς, φίλοι, κόμματα, ιδεολογίες, συνδικαλιστές, και κάθε περαστικός λειτουργός της ανοησίας και του χαβαλέ.

‘Αραγε ετούτος ο εσμός των άσχετων αυτογελοιοποιούμενων εμπλεκόμενων σε αλλότρια επαγγέλματα και άγνωρα για αυτούς πεδία, έχει αντιληφθεί τι διαπράττει;

Αλλά και όλοι οι υπόλοιποι, εμείς οι κ α ν α π ε δ ά ν θ ρ ω π ο ι που ανεχόμαστε την θλιβερή κατάσταση; Όμως –αθέλητα ή μη- συμμετέχουμε ως ……αξιοκατάκριτοι κομπάρσοι στην όλη αθλιότητα αδιαμαρτύρητα. Δεν βλέπουμε πως –πρακτικά – αχρηστεύονται οι επαγγελματίες ειδικοί (σήμερα οι γιατροί, αύριο οι εφημέριοι, οι πιλότοι, οι στρατιωτικοί, οι δικαστικοί κ.ο.κ) και οι όποιες αποφάσεις θα είναι … συλλογικές με συμμετοχή ευρύτατη σχετικών και ασχέτων !…. Αυτό θέλουμε;

Είναι υποχρέωση της Πολιτείας, της –εκάστοτε – Κυβέρνησης να τοποθετηθεί και να θωρακίσει τους Ιατρούς και τα Νοσοκομεία.

Όποιος θέλει να κάνει το κέφι του (είτε μόνος ή κατόπιν συγγενικού συμβουλίου) ας υπογράψει και ας φύγει. Ή ,το ορθότερο , να μην προσέρχεται καν για νοσηλεία. Ας καταφύγει στον περιπτερά ή τον καστανά της γειτονιάς. Ξερόλας Νεοέλληνας πιθανότατα να είναι. Άρα θα γνωρίζει σε τι είδους θεραπεία θα πρέπει να υποβληθεί.

ΥΓ. Φαίνεται πως το πηγάδι της αυτογελοιοποίησης μας, έχει βάθος απύθμενο /απροσμέτρητο.

Επιβάλλεται άμεσα η διασωλήνωση μας (κατ’ εξοχήν των αρμοδίων) με την κοινή λογική!.

loading...