Όταν η αδελφή του Μητσοτάκη πετούσε με το τζέτ του Χριστοφοράκου στα Σκόπια

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Πόρισμα χωρίς ονόματα από τον ΣΔΟΕ!
Άνθρακες οι «μακροσκελείς λίστες» πίσω από τον κωδικό «Κέντρο Κόστους-10100»…
Στη Βουλή έφθασε το πολυαναμενόμενο πόρισμα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) με τα στοιχεία της έρευνας για το περίφημο «Κέντρο Κόστους – 101000» της Siemens διαψεύδοντας όμως τις προσδοκίες που ήθελαν μακροσκελείς λίστες με ονόματα πολιτικών και δημοσιογράφων ως παραλήπτες ακριβών δώρων από τον κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Και αυτό γιατί στον συγκεκριμένο λογαριασμό δεν καταχωρούνταν οι πραγματικοί αποδέκτες αλλά οι παρένθετοι. Με άλλα λόγια, οδηγοί και άνθρωποι της ασφάλειας πολιτικών παραλάμβαναν τα δώρα με αποτέλεσμα να αναγράφεται το δικό τους όνομα στην λίστα 101000. Εν’ ολίγοις, με αυτό τον τρόπο δικαιολογήθηκε ο κ. Ιωάννης Καπελέρης, επικεφαλής του ΣΔΟΕ, που κατέθεσε χθες στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens, σε βουλευτές και δημοσιογράφους που ανέμεναν τους επώνυμους αποδέκτες των δώρων του κ. Χριστοφοράκου.

Ζήτησε όμως την άδεια της εξεταστικής επιτροπής ώστε η υπηρεσία του να διενεργήσει έρευνα και να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι πραγματικοί αποδέκτες!

Το μόνο στοιχείο, από τα εκατοντάδες ονόματα της λίστας, που κατάφεραν να συλλέξουν οι άνδρες του ΣΔΟΕ, είναι πως κάποιος κ. Πατσάκης που εμφανίζεται να λαμβάνει δώρα από την Siemens είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου. Ενώ κατάφεραν να μάθουν ότι η κυρία Αικατερίνη Μητσοτάκη και ο σύζυγός της κ. Απόστολος Μαυραγάνης περιλαμβάνονταν σε -επιμελώς σβησμένη από την Siemens- λίστα επιβατών που συνόδευσαν τον κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο στα Σκόπια με νοικιασμένο από την εταιρία αεροσκάφος.

Το πόρισμα

Όπως αναφέρει στο πόρισμά του το ΣΔΟΕ πρόκειται για «ένα από τους ιδιαίτερους λογαριασμούς που κρατούσε η εταιρεία προκειμένου να ελέγχει τα έξοδα κάθε τμήματος. Ο λογαριασμός θέσης κόστους 101000 αφορούσε σε έξοδα που πραγματοποιούνταν από την Γενική Διεύθυνση της επιχείρησης».

Επιπλέον, το ΣΔΟΕ πήρε από την Siemens όλες τις κινήσεις που αφορούν δώρα προς τρίτους και που πραγματοποιήθηκαν από την 01.10.2003 έως σήμερα. Τα δώρα αυτά ήταν «όλων των ειδών όπως κινητά τηλέφωνα, κοσμήματα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλεοράσεις, είδη ηλεκτρικού οικιακού εξοπλισμού, ποτά (σαμπάνιες κλπ), λουλούδια και διάφορα άλλα είδη δώρων όπως κομπολόγια κλπ».

«Ονόματα πάρα πολλών πολιτικών προσώπων» αναφέρει το πόρισμα «εμφανίζονται μόνο σε δελτία αποστολής ποτών (σαμπάνιες κλπ) τα οποία στέλνονταν εκ μέρους του κου Χριστοφοράκου προς αυτούς με την ευκαιρία ονομαστικών εορτών κλπ».

Και πάλι η οικογένεια Μητσοτάκη…

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως, όπως αναφέρει η πορισματική έκθεση του ΣΔΟΕ, από πολλά τιμολόγια είχαν σβηστεί με διορθωτική μελάνη τα στοιχεία των παραληπτών. Ένα από αυτά αφορά στο τιμολόγιο 218/03.06.2005 της επιχείρησης INTERJET ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ για την μίσθωση τζετ αεροπλάνου, από το οποίο είχαν σβηστεί τα στοιχεία των επιβαινόντων. Όμως, υπάλληλοι του ΣΔΟΕ απευθύνθηκαν στην αεροπορική εταιρεία η οποία τους πληροφόρησε πως στην συγκεκριμένη πτήση μετείχαν, πέραν του κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου, η κυρία Αικατερίνη Μητσοτάκη και ο σύζυγός της Απόστολος Μαυραγάνης.

Αναλυτικά, η λίστα επιβαινόντων έχει ως εξής : «1. Μιχάλης Χριστοφοράκος 2. Διονύσιος Δενδρινός 3. Βασίλης Καστάνης 4. Αθανάσιος Κουκοράβας 5. Απόστολος Μαυραγάνης 6. Αικατερίνη Μητσοτάκη». Το δρομολόγιο του ταξιδιού ήταν Αθήνα – Σκόπια με επιστροφή, πραγματοποιήθηκε στις 3.6.2005 και αφορούσε project της Siemens στα Σκόπια.

Τέλος, προκειμένου το ΣΔΟΕ να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες για τους τελικούς αποδέκτες των δώρων προχώρησε σε ένορκες εξετάσεις προσώπων. Μεταξύ αυτών και η κυρία Αικατερίνη Τσακάλου η οποία στην συμπληρωματική της κατάθεση «κάρφωσε» Ακη Τσοχατζόπουλο και Αικατερίνη Μητσοτάκη.

Αναλυτικά, μετά από ερώτηση για το ποιος είναι ο πραγματικός αποδέκτης των δώρων που σύμφωνα με τις λίστες φαίνεται να παραλαμβάνει κάποιος κ. Πατσάκης, η κ. Τσακάλου απαντά πως «Ο κ. Πατσάκης από ό,τι θυμάμαι ήταν υπεύθυνος ασφαλείας του κ. Τσοχατζόπουλου…». Ενώ για το ταξίδι με το νοικιασμένο τζετ απάντησε πως «δεν γνωρίζει ποιος ήταν ο ρόλος της κυρίας Μητσοτάκη και του κ. Μαυραγάνη στο ταξίδι».

Παράλληλα, η κυρία Τσακάλου ρωτήθηκε εάν «οι Σπηλιωτόπουλος Θ. και Αγγέλλου Γ., που αναγράφονται ως παραλήπτες, έχουν σχέση με την πολιτική», απάντησε ότι δεν γνωρίζει κάτι σχετικό…

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ

ΣΚΑΪ: «Τρύπα στο νερό οι λίστες δώρων της Siemens»

Μια “τρύπα στο νερό” χαρακτηρίζουν τα κόμματα τα στοιχεία που αφορούσαν στις λίστες δώρων της Siemens

Μια “τρύπα στο νερό” χαρακτηρίζουν τα κόμματα τα στοιχεία που αφορούσαν στις λίστες δώρων της Siemens, τις οποίες επεξεργάσθηκε το ΣΔΟΕ.

Στο 168 σελίδων πόρισμα του ΣΔΟΕ αναφέρονται δώρα όπως κινητά τηλεφωνά, κοσμήματα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλεοράσεις, οικιακός εξοπλισμός, λουλούδια, σαμπάνιες αλλα και δώρα όπως κομπολόγια που αφορούν την περίοδο απο το 2003 έως σήμερα

Ονόματα παρά πολλών πολιτικών εμφανίζονται μόνο σε δελτία αποστολών σε ποτά, όπως σαμπάνιες, τα οποία αποστέλλονταν εκ μέρους του κ. Χριστοφοράκου σε ονομαστικές εορτές

Σε τιμολόγια που αφορούν ηλεκτρικές οικιακές συσκευές Boss έχουν σβηστεί με μπλανκο τα ονόματα των παραληπτών.

Στις ένορκες καταθέσεις πάντως λέγεται ότι ορισμένες συσκευές παρέλαβε ο υπεύθυνος ασφαλείας του Άκη Τσοχατζόπουλου, κ. Μπατσάκης.

Σβησμένα με μπλάνκο είναι και τα στοιχεία επιβαινόντων, σε τιμολόγιο αεροπορικής εταιρίας που αφορούσε μίσθωση τζετ.

Σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση της πρώην γραμματέως του Χριστοφοράκου Αικατερίνης Τσακάλου στο ΣΔΟΕ, το ταξίδι ήταν Αθηνά – Σκόπια, έγινε στις 3 Ιουνίου του 2005, και αφορούσε προτζεκτ της εταιρίας.

Εκτός του κύριου Χριστοφοράκου επέβαιναν οι Διονύσης Δενδρινός, Διονύσης Κατσάκης, Αθανάσιος Κουκοράβας αλλα και η κύρια Αικατερίνη Μητσοτάκη και ο σύζυγος της Απόστολος Μαυραγάνης.

Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρης αφήνει αιχμές οτι ο ειδικός ανακριτής Ζαγοριανός όταν κατέθεσε στις 19 Φεβρουάριου του 2009, 150 κιβώτια πρωτότυπων έγγραφων δεν τα κατέγραψε και δεν τα απαρίθμησε.

Σε ερώτηση για το μπλάνκο που έχει χρησιμοποιηθεί για ορισμένες αποστολές δώρων η υπάλληλος της εταιρίας Κωνσταντίνα Καλλίρη είπε στο ΣΔΟΕ ότι ο κ. Χριστοφοράκος δεν επιθυμούσε να γνωρίζει το λογιστήριο το είδος και τους παραλήπτες των δώρων.

Τα δώρα τα πήγαινε ο οδηγός του κ. Χριστοφοράκος στους παραλήπτες.

Ο κ. Καπελέρης πάντως είπε ότι τα δώρα είναι μικρής άξιας, και αναρωτήθηκε γιατί υπήρχε πρόβλημα να φαίνονται τα στοιχεία.
Στο συμβούλιο Εφετών ο Τάσος Μαντέλης
Στο μεταξύ, την Τετάρτη το πρωί έχει κληθεί να εμφανιστεί ενώπιον του συμβουλίου Εφετών ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης.

Το δικαστικό συμβούλιο θα κρίνει την βασιμότητα της κακουργηματικης δίωξης που έχει ασκηθεί σε βάρος του, ενώ αναμένεται να αποφασίσει για την επικύρωση της απαγόρευσης εξόδου του απο τη χώρα που έχει διαταχθεί.

Την Τρίτη ο κ. Μαντέλης έδωσε εξηγήσεις στο πειθαρχικό του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Πηγή: skai.gr

ΠΗΓΕΣ:
https://www.protothema.gr/politics/article/71016/porisma-xoris-onomata-apo-ton-sdoe/
https://www.skai.gr/news/politics/trypa-sto-nero-oi-listes-doron-tis-siemens-2

loading...