Ο Μητροπολίτης Λαρίσης στο πλευρό του Μητροπολίτη Σταγών Θεοκλήτου για «Αμάλ» και Μετέωρα

Του Αναστάσιου Βόπη*

Στο πλευρό του Μητροπολίτη Σταγών κ. Θεοκλήτου στάθηκε με δημόσια τοποθέτησή του ο Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος για το δρώμενο της Αμάλ.

Παράλληλα, ο κ. Ιερώνυμος συγχαίρει τον Δήμαρχο Μετεώρων κ. Αλέκο για τη στάση που αυτός επέδειξε παρόλες τις πιέσεις, ενώ δεν παραλείπει να στηλιτεύσει και όλους εκείνους που έσπευσαν με διάφορες «σπεκουλαδόρικες» –όπως τις χαρακτήρισε– ανακοινώσεις, να χτυπήσουν τον κ. Θεόκλητο και γενικότερα την Εκκλησία.

«Κατανοώ την ανάγκη μετά από μήνες απραξίας λόγω καραντίνας το καλλιτεχνικό δυναμικό να αξιοποιηθεί και να ενισχυθεί ώστε να επιβιώσει και να εξελιχθεί. Ενδεχομένως η πιεστική αυτή ανάγκη ανακαλύφθηκε πίσω από την αφορμή της περιοδείας της κούκλας, ώστε να είναι ευκολότερη η αιτιολόγηση του προγραμματισμού των συγκεκριμένων δράσεων. Είναι αναμενόμενο οι πολιτικές παρατάξεις του δήμου στα πλαίσια της άρθρωσης πολιτικού λόγου να αντιδρούν, να αντιπαρατίθενται και να επιχειρηματολογούν», σημείωσε ο κ. Ιερώνυμος.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως: «Ως πολίτης, κατανοώ και αποδέχομαι τα παραπάνω παρακαλώ όμως να μην προσπαθούν να εμπλέξουν την εκκλησία σε θεωρήσεις και ενέργειες βραχυπρόθεσμου εντυπωσιασμού την στιγμή που η θέση της και η προοπτική της έχουν άλλες διαστάσεις. Το λέω αυτό καθώς κάποιοι από τα αριστερά και κάποιοι από τα δεξιά ανοικτά καραδοκούν την οποιαδήποτε αναφορά για να την παρερμηνεύσουν και να δικαιώσουν τα δικά τους πιστεύματα».

Για το ζήτημα των Μετεώρων ο Μητροπολίτης Λαρίσης ανέφερε πως «ενστερνίζομαι απολύτως την θέση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. θεοκλήτου, ο οποίος έχοντας την ειδικότερη ευθύνη της διαφύλαξης της ιερότητας του χώρου των Μετεώρων, κάτι που με νόμο του Κράτους έχει αναγνωριστεί, απέκρουσε την πραγματοποίηση της οποιασδήποτε εκδήλωσης που δεν ταιριάζει με τον ιερό χαρακτήρα και το πνευματικό υπόβαθρο της περιοχής της μοναστικής πολιτείας».

Συμπλήρωσε δε ότι ο Σεβασμιώτατος είναι αυτονόητο πως δεν είναι μόνος αλλά έχει: «τη συναντίληψη των Μητροπολιτών της Θεσσαλίας και περαιτέρω της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δίκαια και ο Δήμαρχος Μετεώρων συμπαρατάχθηκε βιώνοντας την ιδιαίτερη προοπτική της περιοχής. Άδικα τα κομματικά επιτελεία έσπευσαν να εκδώσουν σπεκουλαδόρικες ανακοινώσεις ξεχνώντας την διαχρονικότητα της ταυτότητας των Μετεώρων που πρέπει να προστατευτεί για να αναδειχθεί», επεσήμανε ο κ. Ιερώνυμος.

Ωστόσο, ο Μητροπολίτης Λαρίσης υπενθύμισε πως βασική αρχή στα επικοινωνιακά επιτελεία είναι πως αν θες να διαφημίσεις κάτι και να το καταστήσεις διάσημο πρέπει να προκαλέσεις διαφωνία, ανοχή και ρήξη, ακόμη και με την κρατούσα θρησκεία.

«Η εύκολη αγανάκτηση ορισμένων ή ο ζήλος άλλων θα αναδείξει το όποιο προϊόν και αυτό μετά λόγω της περιέργειας μερικών ή λόγω της μαζικότητας στη συμπεριφορά πολλών θα πουλήσει με τεράστια επιτυχία. Με άλλα λόγια οι κυριότεροι διαφημιστές τέτοιων δραστηριοτήτων είναι συνήθως όσοι σπεύσουν αυτόκλητοι να δηλώσουν την δημόσια αντίθεσή τους καταδικάζοντας με εκφράσεις βαριές που το μόνο που κατορθώνουν είναι να καταστρατηγούν το νόμο της αγάπης και του σεβασμού του άλλου, κάνοντας συνάμα να χαρακτηριστούν γραφικοί οι ίδιοι και να ενισχύσουν την ίδια προκατάληψη εναντίον του εκκλησιαστικού λόγου», κατέληξε ο κ. Ιερώνυμος.

*Ο Αναστάσιος Βόπης είναι αρθρογράφος της εκκλησιαστικής ιστοσελίδας orthodoxia.info

loading...