ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ: ΤΑ ΧΡΕΗ ΜΑΜΟΥΘ, ΤΑ “ΑΣΗΜΙΚΑ” ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!!

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΕΓΓΙΧΤΟΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΑΝ ΑΦΕΙΔΩΣ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ…ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ Η ΑΣΥΛΙΑ…

Φτάνει «η ώρα της κρίσης» για την πάλαι ποτέ κραταιά Χαλυβουργική, που κουβαλάει συνολικές υποχρεώσεις 575 εκατ. ευρώ. Και υπό το πρίσμα αυτό τα πράγματα είναι σοβαρά καθώς η Γενική Συνέλευση της εταιρείας, που έχει συγκληθεί για τις 8 Οκτωβρίου, θα είναι η κρισιμότερη των τελευταίων ετών.

Το ζήτημα εδώ δεν είναι βέβαια τα τυπικά θέματα, όπως η έγκριση των οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση του… 2017, όπως αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη, αλλά οι αποφάσεις που καλούνται πλέον να πάρουν οι βασικοί μέτοχοι, δηλαδή οι γιοι και η οικογένεια του αείμνηστου Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάιο. Όπως πιθανόν θυμάστε, η Εθνική Τράπεζα υπέβαλε στα τέλη Φεβρουαρίου αίτηση υπαγωγής της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την απόφαση να βγαίνει τον Απρίλιο, δηλαδή σε χρόνο ρεκόρ, αφήνοντας με το στόμα ανοικτό όσους μιλάνε για δήθεν βραδυκίνητη δικαιοσύνη. Είδατε με τι κομψότητα θέτω τα ζητήματα.

Να σας υπενθυμίσω ότι η Εθνική Τράπεζα ήταν φορτωμένη (στα τέλη του 2018) με δάνεια της Χαλυβουργικής ύψους 344 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 132,8 εκατ. έχει η Πειραιώς, 10,4 εκατ. η Alpha Bank και 8,7 εκατ. η Eurobank, ενώ υπάρχουν ακόμη χρέη 80 εκατ. σε δημόσιες επιχειρήσεις (όπως η ΔΕΗ) και άλλους πιστωτές.

«Η Χαλυβουργική σταμάτησε να εξυπηρετεί τις δανειακές υποχρεώσεις της στην Εθνική Τράπεζα τον Νοέμβριο του 2015 και σήμερα αποτελεί το, μακράν, μεγαλύτερο μη εξυπηρετούμενο δάνειο στον ισολογισμό της ΕΤΕ. Έκτοτε η Εθνική Τράπεζα, ενώ είχε το δικαίωμα καταγγελίας, εντούτοις με καλή πίστη και διάθεση και σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές εξέτασε όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις», ανέφερε τον Μάρτιο η ΕΤΕ σε ανακοίνωσή της. Από τότε μέχρι τώρα έχει κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι, χωρίς να είναι γνωστό αν υπάρχει κάποια συνεννόηση με την οικογένεια και τους γιους του Κ. Αγγελόπουλου ή η εταιρεία θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση εν λειτουργία, είτε σε αναγκαστική εκτέλεση και πλειστηριασμό μεμονωμένων περιουσιακών στοιχείων. Πάντως, μπορεί οι καμινάδες της ιστορικής εταιρείας να έχουν σβήσει οριστικά, ωστόσο υπάρχουν «ασημικά», από το μεγάλο ακίνητο (και το ιδιωτικό λιμάνι) της Ελευσίνας μέχρι την άδεια για δημιουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο, ισχύος 880 MW και διάφορα άλλα. Επομένως, οι εξελίξεις αναμένονται με εύλογο ενδιαφέρον

ΠΗΓΗ

loading...