Οι ”υγιείς” Σκοπιανοί, ο πανεπιστημιακός της Οξφόρδης και μια μαντινάδα…

Πολλοί επιστήμονες, διανοούμενοι αλλά και πολιτικοί των Σκοπίων έχουν τονίσει ότι οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι και δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες, οι οποίοι ήταν Έλληνες. Επίσης, έχουν εκφραστεί κατά της χρήσης του Ήλιου της Βεργίνας επειδή δεν είναι δικό τους σύμβολο.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Καθηγήτριας Πανεπιστημίου Κατερίνας Κολόζοβα, Διευθύντριας στο Ινστιτούτο Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών στα Σκόπια: «Ο ήλιος δε σημαίνει τίποτα για εμάς. Δεν υπήρξε ποτέ και πουθενά μέρος ούτε της παράδοσής μας, ούτε του πατριωτικού συμβολισμού».                                                                               Ένας άλλος Σκοπιανός, ο πολιτικός Ντένκο Μαλέσκι, που ήταν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων (1991-1993), είπε τα εξής: «Δεν έχουμε αρχαία και μεσαιωνική ιστορία! Μας δημιούργησε η γεωπολιτική! Μερικοί από τους ιστορικούς μας βρίσκουν τις απαρχές του “μακεδονικού” έθνους μεταξύ των αρχαίων Μακεδόνων, άλλοι στον Μεσαίωνα, και κάποιοι άλλοι στα μέσα του 19ου και του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Για κατανοητούς λόγους, οι πρώτοι δεν θα δεχτούν ποτέ τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα. Οι δεύτεροι δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τον Σαμουήλ και το βασίλειό του και θα αντιταχθούν στη συμφωνία καλής γειτονίας και φιλίας με τη Βουλγαρία. Οι τρίτοι, που βρίσκονται πιο κοντά στην αλήθεια, είναι λίγοι».                                                                                             Ακόμη, ο πανεπιστημιακός καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας της Οξφόρδης Ρόμπιν Λέιν Φοξ (ήταν ο ιστορικός σύμβουλος της ταινίας ”Αλέξανδρος” του Όλιβερ Στόουν, η οποία βασίστηκε στο βιβλίο του ”Alexander the Great”), σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ”Καθημερινή” (9/6/2019) τόνισε: «Το σπουδαίο όνομα της Μακεδονίας δίνεται σε μια περιοχή η οποία δεν έχει καμία ιστορική σχέση μαζί της και είμαι ολοκληρωτικά ενάντιος στη χρήση του όρου Βόρεια Μακεδονία».                                          

Τέλος, μια μαντινάδα εμπνευσμένη από τη θλιβερή κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο θέμα της Μακεδονίας:

Καθόλου δεν ακούστηκαν

και του λαού οι γνώμες

και όλοι τώρα ψάχνουνε

πού ‘ναι το erga omnes!

Υ.Γ. Στην εικόνα της ανάρτησης γίνεται ένας αναγραμματισμός της λέξης ”Μακεδονία”, που οδηγεί στην…κωμωδία! Τα λόγια είναι περιττά…

loading...