ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!!

Του Γιώργου Βάμβουκα* ,Καθηγητής Οικονομικών και Οικονομετρίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
και υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας του Κινήματος “Ελεύθεροι Άνθρωποι”

Την 3η Σεπτεμβρίου 1843 στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος διαδραματίστηκαν δύο ιστορικής σημασίας γεγονότα. Το πρώτο γεγονός σχετίζεται με την εξέγερση λαού και στρατού για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την θέσπιση νέου φιλελεύθερου Συντάγματος. Η Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου πέτυχε τους στόχους της, καθότι ο βασιλιάς Όθων έκανε αποδεκτά όλα τα αιτήματα των εξεγερμένων. Μετά το επαναστατικό κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, ο χώρος που βρίσκεται έμπροσθεν της σημερινής Βουλής των Ελλήνων από Πλατεία Ανακτόρων μετονομάστηκε σε Πλατεία Συντάγματος.

Το δεύτερο ιστορικό γεγονός που συνδέεται με την 3η Σεπτεμβρίου 1843 αποτυπώνεται στην δεύτερη χρεοκοπία της Ελλάδας. Με ένα πελώριο εξωτερικό χρέος που την περίοδο εκείνη εκτιμάτο σε 44.000.000 δολάρια και δεδομένης της τραγικής κατάστασης των δημοσίων οικονομικών, η χώρα αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις πελώριες δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους. Η πτώχευση της Ελλάδας ήταν νομοτελειακά προδιαγεγραμμένη. Σημειωτέων ότι η πρώτη πτώχευση της Ελλάδας είχε συντελεστεί το 1827.

Το δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών της 3ης Σεπτεμβρίου 2021 αναφορικά με την πορεία των Δημοσίων Οικονομικών, ξυπνά τις ιστορικές μνήμες της πτώχευσης του 1843. Το δελτίο τύπου μας πληροφορεί ότι τον Ιούλιο του 2021 το δημόσιο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ανήλθε σε 388,5 δις ευρώ, ήτοι 230% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν). Το 2009 που είχε συντελεστεί η πέμπτη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ανερχόταν σε 298,5 δις € και αντιπροσώπευε το 125,6% του ΑΕΠ. Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το 2021 είναι καταφανώς χειρότερη συγκριτικά με το 2009.

Οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν μετά τον Μάιο του 2010, αντί να συμβάλλουν στη μείωση του χρέους αντιθέτως προκάλεσαν την περαιτέρω αύξησή του. Το δημόσιο χρέος καλπάζει με αχαλίνωτους ρυθμούς και το υφιστάμενο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο ως απλός θεατής παρακολουθεί την ανεξέλεγκτη ανοδική του πορεία. Τον Ιούλιο του 2019 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε το δημόσιο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στα 354,2 δις και σε 24 μήνες το εξακόντισε στα 388,5 δις €.

Το φαλίρισμα του κράτους συμπορεύεται με την συγκλονιστική επιδείνωση των κύριων μεγεθών του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Το σύνολο των εμπορικών τραπεζών είναι βουτηγμένες στα χρέη και με κόκκινα ταμεία είναι παντελώς ανήμπορες να χορηγήσουν δάνεια στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Τον Δεκέμβριο του 2010 το σύνολο των χορηγημένων δανείων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ανερχόταν σε 257,1 δις €.

Μετά το 2010 οι χορηγήσεις τραπεζικών δανείων παρουσιάζουν τρομακτική μείωση. Το γεγονός ότι τον Ιούλιο του 2021 το σύνολο των χορηγημένων τραπεζικών δανείων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ήταν μόλις 122,5 δις έναντι 141,8 δις € τον Δεκέμβριο του 2020, πιστοποιεί την χρεοκοπία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Μόνο χρεοκοπημένες τράπεζες αδυνατούν να χρηματοδοτούν την εγχώρια οικονομία. Κυβερνώντες, συστημικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα και καθεστωτικά sites του διαδικτύου, οφείλουν να μην κοροϊδεύουν τους πολίτες. Όσο πικρή και αν είναι η αλήθεια θα πρέπει να λέγεται. Κράτος και τράπεζες βρίσκονται σε κατάσταση χρεοκοπίας.

πηγη
crashonline.gr

loading...