Κούβα: Εμβολιάζουν παιδιά από δύο ετών! – Δεν ανοίγουν τα σχολεία αν δεν εμβολιάσουν όλα τα παιδιά


 Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι τα σχολεία δεν θα ανοίξουν προτού να έχουν εμβολιαστεί όλα τα παιδιά στη χώρα.

Οι υγειονομικές αρχές της Κούβας αρχίζουν αύριο Παρασκευή να εμβολιάζουν παιδιά και έφηβους από δύο ως 18 ετών με τα εμβόλια Abdala και Soberana, κάτι που η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει αναγκαία προϋπόθεση προτού ανοίξει ξανά τα σχολεία, ανακοίνωσε η προεδρία χθες Τετάρτη.


Η παιδιατρική εκστρατεία εμβολιασμού αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Αβάνας.


Η Αβάνα είχε θέσει στόχο να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού στα τέλη Αυγούστου, το ποσοστό αυτό δεν ξεπέρασε το 33,8%, κάτι που την ώθησε να χρησιμοποιήσει το εμβόλιο της κινεζικής Sinopharm, πέραν αυτών που έχουν αναπτυχθεί από επιστήμονες της νήσου.


Ο νέος στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί «το 92,6%» των 11,2 εκατ. κατοίκων τον Νοέμβριο, διαβεβαίωσε η προεδρία μέσω του ιστοτόπου της.


Οι έφηβοι θα αρχίσουν να εμβολιάζονται αύριο, κατόπιν, από τη 15η Σεπτεμβρίου, τα παιδιά 2 ως 11 ετών, στο πλαίσιο εκστρατείας που θα είναι «εντατική, με πολλούς ανθρώπους να εμβολιάζονται σε μικρό χρονικό διάστημα», τόνισε η Ιλεάνα Μοράλες, η διευθύντρια του τμήματος Επιστήμης και Καινοτομίας στο υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας.


Η Κούβα διεξάγει κλινικές δοκιμές σε παιδιά με τα εμβόλια Αμπντάλα και Σομπεράνα, που χρησιμοποιούνται ήδη στον ενήλικο πληθυσμό, όμως κανένα από τα δύο δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη άδεια επείγουσας χρήσης για τους ανήλικους.


Πάντως, «η εκστρατεία εμβολιασμού αυτή έχει εγκριθεί» από το κέντρο ελέγχου φαρμάκων του κράτους (CECMED), τον αρμόδιο εποπτικό φορέα, τόνισε η προεδρία.


Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι τα σχολεία δεν θα ανοίξουν προτού να έχουν εμβολιαστεί όλα τα παιδιά στη χώρα, διευκρινίζοντας ότι θα ξεκινήσουν να παραδίδονται μαθήματα από την επόμενη Δευτέρα μεν, αλλά εξ αποστάσεως.


Σε αρκετές άλλες χώρες του κόσμου, ο εμβολιασμός γίνεται από τα 12 έτη και πάνω, ωστόσο βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές δοκιμές εμβολίων για την COVID-19 σε μικρότερα παιδιά.


Στην Κίνα, η φαρμακευτική εταιρεία Sinovac ανακοίνωσε πως προετοιμάζει εμβόλιο για παιδιά ηλικίας τριών ετών, ενώ στο Ισραήλ, τα παιδιά ηλικίας 5 ως 11 ετών που κινδυνεύουν να παρουσιάσουν βαριά μορφή της COVID-19, όπως αναφέρουν, μπορούν να εμβολιάζονται από την 1η Αυγούστου.


(photo: pexels)

Δεν υπάρχουν σχόλια :