Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΑΝΑΠΟΔΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΕΤΣΑ: ΟΤΑΝ Η ΑΠΕΙΛΗ ΒΑΦΤΙΖΕΤΑΙ ΚΙΝΗΤΡΟ

ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΪΚΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΒΙΝΤΕΟ

Του Κωνσταντίνου Βαθιώτη,
πρ. Αναπλ. Καθηγητή Ποινικού Δικαίου.

Σύμφωνα με πρόσφατη επαίσχυντη δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα, ο εμβολιασμός αποτελεί “ο ρ θ ο λ ο γ ι κ ή επιλογή” και «το

να χάσει κανείς το εισόδημά του είναι ένα πολύ ισχυρό κ ί ν η τ ρ ο για να κάνει το εμβόλιο».

Είναι προφανές ότι όλο αυτό το διάστημα ο κ. Πέτσας δεν φρόντισε να ενημερωθεί για τις θεμελιώδεις νομικές αρχές που διέπουν το εγχείρημα του μαζικού εμβολιασμού. Εκτός κι αν ενημερώθηκε, αλλά σκοπίμως τις διαστρέβλωσε!

«Χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται, προκειμένου να είναι ένα σαφές κ ί ν η τ ρ ο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας [sic]». 

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι πρέπει «να δοθούν κ ί ν η τ ρ α στους εμβολιασμένους, όπως μεγαλύτερης ελευθερίας κίνησης εντός και εκτός επικράτειας» ή «δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί τώρα και θα ανοίξουν, και παρόμοιες ελευθερίες».

Το κίνητρο αποτελεί στην ουσία μια π ρ ο σ φ ο ρ ά εκ μέρους εκείνου που υλοποιεί την προωθητική (διαφημιστική-εμβολιαστική) εκστρατεία. 

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της προσφοράς είναι ότι σε αυτήν υποκρύπτεται μια απειλή νόμιμης π α ρ ά λ ε ι ψ η ς προς τους πολίτες: «Αν δεν επιλέξετε τον εμβολιασμό, δεν θα απολαύσετε την προσφορά». Πρόκειται για ν ό μ ι μ η παράλειψη, διότι ο προσφέρων δεν υποχρεούται να προσφέρει αυτό που υπόσχεται.

Συνακολούθως, η υλοποίηση της προαναγγελθείσας προσφοράς β ε λ τ ι ώ ν ε ι την θέση του αποδέκτη της προσφοράς, ο οποίος είναι ελεύθερος να σχηματίσει και να πραγματώσει αυτόνομα την απόφασή του (χωρίς όμως να αποκλείεται, υπό συγκεκριμένες περιστάσεις, να επιδρά η προσφορά ως δέλεαρ [seduction], στο οποίο είναι αδύνατον να αντισταθεί ο αποδέκτης της). Ως εκ τούτου, η προσφορά δεν είναι κατ’ αρχήν ηθικώς επιλήψιμη.

Ενόψει των ανωτέρω, πρόκειται πράγματι για γνήσιο προωθητικό κίνητρο όταν η βρετανική κυβέρνηση υπόσχεται κουπόνια για ψώνια αξίας 45 λιρών σε έφηβες της Βρετανίας, εφόσον δεχθούν να εμβολιασθούν για έναν σεξουαλικά μεταδιδόμενο ιό που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου (επ’ αυτού βλ. Sandel, 

Τι δεν μπορεί να αγοράσει το χρήμα. Τα ηθικά όρια των αγορών, μτφ.: Μ. Μήτσος, εκδ. Πόλις, Αθήνα 2017, σελ. 78), ή όταν η κυβέρνηση της Νέας Δικτατορίας τάζει “προπληρωμένη κάρτα ελευθερίας” (sic) σε νέους ηλικίας 18-25 ετών, εφόσον αυτοί δεχθούν να εμβολιασθούν με τα πειραματικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

ΔEΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ KAI TO BINTEO ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ



loading...