ΚΑΤΕΥΟΔΟΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΜΑΛ

Η ΑΜΑΛ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕΙ

ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ* – 

Η Αμάλ ( ελλ. Ελπίδα) μία κούκλα – μαριονέτα ύψους 3,5 μέτρων, με την μορφή μιας προσφυγοπούλας από την Συρία, κατασκευάστηκε για λογαριασμό του θεάτρου ‘’Good Chance Theater’΄ και συμμετείχε ως χαρακτήρας στην παράσταση ‘’Τhe Jungle” (Η Ζουγκλα) . Ο ρόλος που της επιφύλαξαν ήταν να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ασυνόδευτα παιδιά που ζουν σε διάφορους καταυλισμούς. Σχεδιάζει να περιοδεύσει στην Ευρώπη , διασχίζοντας την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία , την Γαλλία, την Ελβετία , την Γερμανία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η πορεία αυτή της Αμάλ θεωρείται ‘’event’’ (= δρώμενο), ονομάζεται ‘’The Walk’’ (=Ο Περίπατος), όπου οι παρατρεχάμενοί της την πηγαίνουν περπατώντας στα διάφορα μέρη . Η επίσημή του μετάφραση είναι «Το Ταξίδι», το οποίο, όπως καταλαβαίνετε είναι λάθος μετάφραση (το σωστό θα ήταν ‘’The Journey” ). Πάντως, το όλο ‘’event’’ αναφέρεται στο ‘’Ταξίδι’’ που κάνει η κούκλα Αμάλ περπατώντας , οδηγούμενη από τους πεζούς παρατρεχάμενούς της που την χειρίζονται

Η εκδήλωση αυτή (ή το‘’event’’ ) μανατζάρεται από πολύ κόσμο και για την Ελλάδα κυρίως υπεύθυνη είναι η Polyplanity Productions. Η σκηνοθέτρια Γιολάντα Μαρκοπούλου είναι η παραγωγός και καλλιτεχνική συνεργάτης του «Ταξιδιού» για την Ελλάδα.

POLYPLANITY Productions ΤΗΕ WALK

Aς δούμε, όμως πως είναι σχεδιασμένο το πρόγραμμα του ‘’The Walk’’., από τους οργανωτές του. Στο πρόγραμμα ήταν γραμμένο το όνομα της κάθε εκδήλωσης, όπως το έδωσαν οι οργανωτές, ημερομηνία και τόπος, καθώς και περιγραφή για τις πράξεις και τα συναισθήματα της Αμάλ. Όπως όμως θα δούμε, το πρόγραμμα στην Ελλάδα, κάποιες φορές, δεν τους βγήκε έτσι όπως το είχαν σχεδιάσει. Το κλιμάκιο της Αμάλ ξεκίνησε από το Μάντσεστερ, μετά μετέβη στην Τουρκία όπου άρχισε το περπατητό «Ταξίδι»,

αναλυτικότερα :

-Ένα Παιδί Κοιμάται :18 Ιουλίου 2021 Μάντσεστερ – Ηνωμένο Βασίλειο

Ακολουθούν εκδηλώσεις που έγιναν στην Τουρκία από τις 27 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου. Έπονται οι εκδηλώσεις στην Ελλάδα, ως εξής:

-Βραδιά Σινεμά στη Χίο – 9 Αυγούστου 2021, ΧΙΟΣ

-Ευρώπη – 10 Αυγούστου 2021, ΧΙΟΣ

-Περπατώντας με τις Λέξεις : 27 Αυγούστου 2021, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

– Ήχοι στο κάστρο: «Μαριγώ και Γιάννος – αέναο πέρασμα : 28 Aυγούστου 2021, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

-* Κρεμαστοί Bράχοι : 29 Αυγούστου 2021, ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ *(1)

Η Αμάλ θα κάνει έναν περίπατο στο πανέμορφο φυσικό τοπίο των Μετεώρων, έναν ξεχωριστό τόπο με θέα που κόβει την ανάσα.

– * Φύλλα Που Θροΐζουν : 29 Αυγούστου 20 -ΤΡΙΚΑΛΑ – Τζαμί Οσμάν Σαχ *(2)

Η Αμάλ φτάνει στα Τρίκαλα κουρασμένη και συναντάει μπροστά της έναν κήπο από χειροποίητα λουλούδια που τα κρατούν τα παιδιά που θα την συνοδεύσουν ως το κέντρο της πόλης. Στην διαδρομή της, περνώντας έξω από το Μουσείο Τσιτσάνη, κάνει μία στάση σ’ ένα αρχαίο δέντρο και ξεκουράζεται στη σκιά του ….

-Ένα Ποτάμι Ανάμεσά Μας : 31 Αυγούστου 2021, ΛΑΡΙΣΑ

– Μια Συνάντηση στην Ελευσίνα : 1 Σεπτεμβρίου 2021, ΕΛΕΥΣΙΝΑ

– Η Πόλη και ο Λαβύρινθός της : 2 Σεπτεμβρίου 2021. ΑΘΗΝΑ 20:00 Μοναστηράκι, 21:00 Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

* -Όνειρα από τη Συρία : 3 Σεπτεμβρίου 2021, ΑΘΗΝΑ, Μεταξουργείο *(3)

Με πηγή έμπνευσης τα όνειρα των δικών τους ζωών, δύο από τους πλέον φημισμένους θεατρικούς δημιουργούς της Συρίας, ο Ziad Adwan και η Mey Seifan ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μία πρωτοποριακή εγκατάσταση και καλούν τους θεατές να δουν, να ακούσουν ή και να αγγίξουν ένα όνειρο από τη Συρία. …

– Άγρυπνη : 4 Σεπτεμβρίου 2021, ΠΕΙΡΑΙΑΣ

*-Αποχαιρετώντας την Ελλάδα : 5 Σεπτεμβρίου 2021, ΠΕΙΡΑΙΑΣ* (4)

Μια μεγάλη πομπή από πολλούς φίλους που έκανε στην Ελλάδα, θα συνοδεύσει την Αμάλ από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μέχρι το λιμάνι με ήχους που της θυμίζουν την διαδρομή της ως εδώ.

Ακολούθως, η Αμάλ αναχώρησε για το Bari της Ιταλίας. Οι επόμενοι σταθμοί της θα είναι η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Γερμανία, το Βέλγιο, πάλι η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα καταλήξει στο Μαντσεστερ, από όπου ξεκίνησε.

Σχολιάζοντας τα περπατήματα της Αμάλ στην Ελλάδα

Τα περπατήματα της Αμἀλ στην Ελλάδα έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό, από τις επιστολές διαμαρτυρίας του Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων, κ.κ. Θεόκλητου, προς τον Δήμαρχο Καλαμπάκας , κ. Θεόδωρο Αλέκο, και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων , κ. Κρυσταλλία Μαντζανά. Ο κκ Θεόκλητος έγραψε, μεταξύ άλλων :

«…. Δεν επιτρέπουμε την πραγματοποίηση και κινηματογράφηση ανάλογων δραστηριοτήτων εντός του Ιερού Χώρου των Αγίων Μετεώρων…., καθώς δεν συνάδουν με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την πολιτιστική παράδοση της περιοχής …..»

Στο πλευρό του Μητροπολίτη, εκτός από τον Δήμαρχο, ήταν στο σύνολό του ο λαός της Καλαμπάκας. Αντιδράσεις για την Αμάλ υπήρξαν και στα Τρίκαλα και τέλος η Αμάλ φιλοξενήθηκε στην Λάρισα, όπου δεν υπήρχαν αντιδράσεις. (* 1 -2)

Η πορεία της Αμάλ συνεχίστηκε, ώσπου έφτασε στο Μεταξουργείο, όπου και μπλοκαρίστηκε από αποφασισμένους πατριώτες (* 3), τα δε συστημικά ΜΜΕ έδωσαν την είδηση ως εξής :
«Επεισόδια, με ρίψεις χειροβομβίδων κρότου – λάμψης από την αστυνομία, σημειώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στην Πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο. Στο σημείο, ήταν προγραμματισμένη συγκέντρωση μελών ακροδεξιών ομάδων, τα οποία προσπάθησαν με συνθήματα να ακυρώσουν την εκδήλωση για την υποδοχή της μαριονέτας «προσφυγοπούλας Αμάλ» – στόχος που, δυστυχώς, επετεύχθη – καθώς στο Μεταξουργείο ήταν ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας της στην Αθήνα…» .Στην αντιφασιστική συγκέντρωση βρέθηκε και ο Νάσος Ηλιόπουλος (Δημοτικός Σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ).

Αλλά και στον Πειραιά υπήρξαν αντιδράσεις για την Αμάλ (*4). Μεταφέρουμε αυτούσιο το περιεχόμενο του πειραιώτικου Ιστολογίου PIREUSPRESS.GR

«Χαμός στα σχόλια με αφορμή τον ερχομό της Αμάλ στον Πειραιά

– Αντίθετοι οι Πειραιώτες

– Δείτε μερικά από τα σχόλια που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα

Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης του ερχομού της κούκλας που περιφέρεται σε όλη τη χώρα, καταγράφεται ξεκάθαρη αντίδραση στα κοινωνικά δίκτυα από τους Πειραιώτες.

Δεκάδες σχόλια που στη συντριπτική τους πλειοψηφία εκφράζουν την αντίθεση των Πειραιωτών με το «σόου» της Αμάλ, την ώρα μάλιστα που έχει κηρυχτεί σε 3ήμερο εθνικό πένθος προς τιμή του Μίκη Θεοδωράκη.

Το οξύμωρο που σχολιάζεται επίσης, είναι το πώς θα συνυπάρξουν μια περιφερόμενη κούκλα και η μορφή του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το οποίο και αποτελεί τον τελευταίο σταθμό της Αμάλ στην Ελλάδα.

Αλλά και το πώς απαγορεύτηκε η λιτανεία του 15αύγουστου, όταν επιτρεπόταν σε μια άψυχη κούκλα να περιφέρεται σε κεντρικούς δρόμους προκαλώντας συγχρωτισμό».

Όμως το αυτί του Γιάννη Μώραλη (υιού του αείμνηστου Υπουργού του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Μώραλη) όχι μόνο δεν ίδρωσε, αλλά ο ίδιος οργάνωσε ολόκληρη φιέστα για χάρη της Αμάλ, την οποίαν τελικά ξεπροβόδισε ‘’εν χορδαίς και οργάνοις’’, από το Δημοτικό θέατρο του Πειραιά, με πομπή μέχρι το λιμάνι, όπου και επιβιβάστηκε στο πλοίο της αναχώρησης για την Ιταλία. Παρόντες ήταν βουλευτές και η Δημοτική αρχή .

ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ

loading...