Το παραχέσατε, Σεβασμιώτατε…

 

του Δρος. Δημήτρη Ρομποτή*

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος αυτά τα δύο και κάτι χρόνια που βρίσκεται στις ΗΠΑ δυστυχώς δεν έχασε ευκαιρία να αναδείξη εαυτόν βραχίονα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, μιας πολιτικής που προγραμματικά στρέφεται εναντίον Ελλάδος τε και Κύπρου άρα δεν μπορεί να γίνη ανεκτή! Η παρουσία του στα εγκαίνια του Τουρκικού Σπιτιού της Νέας Υόρκης είναι η σταγόνα που ξεχείλισε(;) το ποτήρι. Οσοι παρακολουθείτε τη στήλη θα θυμάστε και άλλες περιπτώσεις (για αυτούς που άρχισαν να “καταγγέλλουν “οψίμως, καλά ξυπνητούρια!). Ενδεικτικά, πριν ακόμη πατήση το πόδι του εδώ, έδωσε συνέντευξη στη Χουριέτ αν δεν κάνω λάθος, όπου εμφανίστηκε πιο Τούρκος κι’από τον συντάκτη της εφημερίδος. Τότε είπαμε, ορθώς εν μέρει, ότι εφόσον απευθυνόταν σε αμιγώς τουρκικό ακροατήριο, έπρεπε να βάλη και και την κατάλληλη σάλτσα για να τους κάτση καλύτερα. Λίγο καιρό μετά την ενθρόνισή του είχε έρθει ο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και όπως τώρα κανένας δεν ήθελε να τον δη. Πήγε όμως ο Ελπιδοφόρος να υποβάλλη τα σέβη του και εν συνεχεία κοτσάρισε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της αρχιεπισκοπής – σίγουρα κατόπιν τουρκικής πίεσης – αναφέροντας ότι συζήτησαν με τον ψευτοσουλτάνο για μειονότητες σε Τουρκία και Ελλάδα!!! Ποιός και από πότε έχρισε τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής εκπρόσωπο μειονοτήτων στην Ελλάδα και ποιών μειονοτήτων, αφού μία αναγνωρίζεται διεθνώς, η μουσουλμανική η οποία εδράζεται στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης!

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω, επειδή πλείστοι άσχετοι δημοσιογράφοι και αναλυτές λένε μαλακίες και ο κόσμος δικαίως μπερδεύεται, η μειονότητα όπως γίνεται αντιληπτή στο διεθνές δίκαιο είναι μία εθνική, γλωσσική ή θρησκευτική ομάδα που συνδέεται με συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, για αυτό και είναι πιο επικίνδυνη! Αλλο πράγμα η κοινότητα κι’άλλο η μειονότητα. Στην Αμερική υπάρχει ελληνική κοινότητα αλλά όχι μειονότητα. Αντιθέτως, στην Αλβανία υπάρχει διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνική Μειονότητα της Βορείου Ηπείρου κι’όχι Κοινότητα όπως λανθασμένα(;) έλεγε ο Πάγκαλος όταν ήταν ΥΠΕΞ. Στην Ελλάδα λοιπόν υπάρχει μόνο μία διεθνώς αναγνωρισμένη μειονότητα, η μουσουλμανική στους δύο νομούς της Θράκης. Αν κάποια μέλη της μειονότητος μετοικίσουν στη Θεσσαλονίκη ή τον Εβρο, παύουν να θεωρούνται μέλη της μειονότητας. Για αυτό οι Αλβανοί στη Βόρειο Ηπειρο προσπαθούν να ξεφορτωθούν τους Ελληνες μειονοτικούς και τους ενθαρρύνουν να μετοικίσουν σε άλλα σημεία εντός της Αλβανίας. Η δε Ελληνική Μειονότητα της Κωνσταντινούπολης δικαιούται υπέρογκες αποζημιώσεις για όσους και όσα έχασε, οι διώξεις του τουρκικού κράτους εκτός από απάνθρωπες ήταν και εντελώς παράνομες. Το δεν διεκδικούμε τίποτα είναι για βλαμμένους ή ραγιάδες, διαλέξτε. Τώρα, εν Ελλάδι διαβιούν μουσουλμάνοι και σε άλλες περιοχές, ενώ υπάρχουν και κάποιες γλωσσικές ή εθνοτικές ομάδες όπως οι Ρωμά. Είναι κοινότητες, αναγνωρισμένες ή μη, δεν είναι μειονότητες όμως, άρα για τί σκατά μειονότητες στην Ελλάδα συζήτησε ο Ελπιδοφόρος με τον Ερντογάν; Η απάντηση είναι ότι υιοθέτησε την τουρκική προσπάθεια ανάδειξης κι’άλλων μουσουλμανικών “μειονοτήτων” σε Κω και Ρόδο. Επαιξε λοιπόν το παιχνίδι της Τουρκίας, τόσο απλά … Τότε όμως, κανείς, εκτός από’μένα, δεν αντέδρασε και το ξανάκανε τώρα με το Τουρκικό Σπίτι, σου λέει μαλάκες είναι θα το καταπιούν κι’αυτό…

Με την παρουσία του στα εγκαίνια, ο Ελπιδοφόρος άθελά του ίσως, ασβέστωσε το καταμαυρισμένο τουρκικό “ίματζ”, του προσέδωσε έναν κοσμοπολιτισμό που δεν υπάρχει κι’ούτε θα γινόταν αποδεκτός στην Τουρκία. Κανένας άλλος θρησκευτικός ηγέτης δεν ήταν εκεί. Οι Εβραίοι που προσκλήθηκαν αλλά και έτεροι επίσημοι τους έκλασαν κανονικά. Ο Γκουτέρρες επίσης δεν συνιστά ηχηρή παρουσία, είναι σαν τιτουλάριος επίσκοπος, όπου τον καλούν πάει για να υπενθυμίζη την άχαρη παρουσία του. Δυστυχώς, ο Ελληνας αρχιεπίσκοπος έκλεψε την παράσταση και για αυτό τον κάλεσαν οι Τούρκοι. Τώρα όσον αφορά στις επίσημες αντιδράσεις της ελληνοαμερικανικής κοινότητας που εστίασαν στο ότι παραβρέθηκε ο Τατάρ ο οποίος μέχρι και πριν λίγες μέρες μίλησε για δύο κράτη στη Κύπρο, μάλλον έχασαν τη μεγάλη εικόνα. Μα καλά λεβέντες μου, αν δεν ήταν ο Τατάρ εκεί θα εδικαιολογείτο να πάη ο Ελπιδοφόρος; Τί δουλειά έχει ο αρχιεπίσκοπος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας των ΗΠΑ στα εγκαίνια τουρκικού οργανισμού τη στιγμή που η Τουρκία παραδοσιακά και συστηματικά διώκει τους Χριστιανούς ραγιάδες της; Ούτε στέκει πως τάχα μου το έκανε για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Ελπιδοφόρος είναι μεν Εξαρχος του Οικουμενικού Θρόνου, η εδώ Εκκλησία υπάγεται στο πατριαρχείο, αλλά δεν είναι ένα και το αυτό. Πρώτη υποχρέωσή του είναι ο ποίμνιό του διότι μέσω αυτού αντλεί ουσία η θέση του. Εστειλαν μήπως οι Καρπαθορώσσοι εκπρόσωπο στα εγκαίνια, γιατί κι’αυτοί υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο; Προφάσεις εν …απαρτίαις. Εάν ο Ελπιδοφόρος είναι πρωτίστως εκπρόσωπος του πατριαρχείου, ας διατηρήση τον τίτλο του εξάρχου κι’ας μπη άλλος αρχιεπίσκοπος να ασχολήται με τα καθ’ημάς!

Ο αρχιεπίσκοπος δεν είναι προδότης, μειοδότης, κακός ή πουλημένος, όπως βλακωδώς και δυστυχώς ισχυρίζονται πλέον πολλοί. Είναι πανέξυπνος, μορφωμένος, ευγενικός και γενικά ένας καλός άνθρωπος και στενοχωριέμαι ειλικρινά κάθε φορά που αναγκάζομαι να του τα χώσω διότι και εμείς οι …δημοσιοβράχοι ασκούμε λειτούργημα το οποίο τυγχάνει να το παίρνω σοβαρά. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ο ίδιος φαίνεται να μην ξέρη τί είναι, διότι αν ήξερε τί είναι και τί εκπροσωπεί δεν θα πήγαινε να δώση αξία στα σκατά! Περί αυτού πρόκειται. Κανένας δεν θέλει να δη τον Ερντογάν ούτε καν για κοινωνική συναστροφή. Είναι ένας Ταλιμπάν με ιταλικό κοστούμι. Σε καμμία άλλη χώρα της Δύσεως δεν υπάρχουν τόσοι πολιτικοί κρατούμενοι και τόσοι δημοσιογράφοι πίσω από τα σίδερα. Καμμία άλλη χώρα του δυτικού κόσμου δεν συνεχίζει να διαπράττη γενοκτονία σε βάρος των χριστιανικών της πληθυσμών. Το ίδιο κάνει και στην κατεχόμενη Κύπρο, αντιπροσωπεία της οποίας θα στεγάζεται στο Τουρκικό Σπίτι που εγκαινίασε ο …Ελπιδοφόρος! Εχουν ξεσκίσει τον Λουκασένκο της Λευκορωσσίας με κυρώσεις – καλά του κάνουν – αλλά συγγνώμη, μπροστά στον Ερντογάν είναι Αρσακειάδα!

Οπως έγινε εξαρχής φανερό, ο Ελπιδοφόρος προορίζεται για επόμενος πατριάρχης και αυτό είναι το πρόβλημα, όχι η εθνική του συνείδηση. Ξέρει πολύ καλά ότι για να εγκρίνουν την υποψηφιότητα και εκλογή του οι Τούρκοι δεν μπορεί να τους χαλάση χατίρι. Ούτε Τούρκος πολίτης είναι, είναι ραγιάς διότι οι νεοοθωμανοί έτσι αντιιμετωπίζουν τους ελάχιστους εναπομείναντες Ελληνες της Πόλης – δεν αρκούνται δε σε υποταγή, θέλουν και έμπρακτη απόδειξη υποταγής. Μ’άλλα λόγια απαιτούν κινήσεις που προωθούν τα δικά τους συμφέροντα. Σου επιτρέπουμε να υπάρχης στον βαθμό που μας εξυπηρετείς επί του πεδίου! Ο Ελπιδοφόρος στη σπουδή του να δείξη καλή θέληση στην Υψηλή Πύλη κατάφερε να ξεβρακωθή και να εκτεθή ανεπανόρθωτα ίσως στη λαϊκή του βάση. Φοβούμαι πως ό,τι και να κάνη απο’δώ και πέρα δεν πρόκειται να πείση, το γυαλί έχει ραγίσει, όπως έλεγε και ο …Αντρέας παλιά “έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος”. Ας πρόσεχε, όταν πατάς σε δύο βάρκες το πιο πιθανό είναι να πέσης στο νερό ακόμη κι’αν έχης την ευλιγισία μιας Κομανέντσι ή ενός Πετρούνια.

Με αυτή του την “αστοχία” δε, μάλλον χάλασε και την επίσκεψη του πατριάρχη τον επόμενο μήνα. Ο κόσμος θα του γυρίση την πλάτη, οι δε “λεφτάδες” από την τσέπη τους θα βγάλουν μόνο τα κομπολόγια τους. Χώρια που τους τα έχουν πάρει χοντρά για τον Αγιο Νικόλαο, ένα εκκλησάκι που ξεκίνησε με προϋπολογισμό 20 εκατομμυρίων και ξεπέρασε τα 100! Αρχισε στην κλίμακα Κελσίου και τελειώνει σε Φαρενάιτ! Θα βρουν μερικούς νεροκουβαλητές να ζητωκραυγάσουν, θα έχουν και την υποστήριξη μερίδος του Τύπου που διαφημίζει τις Τουρκικές Αερογραμμές, αλλά ο κόσμος τα έχει πάρει στο κρανίο και δεν ενθουσιάζεται πλέον.

Εν πάση περιπτώσει, ο Ελπιδοφόρος μπορούμε να πούμε ότι κάνει τη δουλειά του, προωθεί τον εαυτό του οπότε αναμενόμενες ως ένα σημείο οι “αστοχίες”. Το θέμα είναι τί κάνουμε εμείς. Και επειδή οι εδώ ιεράρχες δεν έχουν τα “guts” να απαιτήσουν ανεξαρτησία της αρχιεπισκοπής από το πατριαρχείο, ο δε κόσμος έχει τους λογαριασμούς του να πληρώση και δεν πολυασχολείται, η Εκκλησία της Ελλάδος περί άλλα τυρβάζει, η σωτηρία ίσως να έρθη από την …Κύπρο! Η Εκκλησία της Κύπρου να κάνη δική της μητρόπολη εδώ και να ανοίξη δικούς της ναούς, όπως έχουν κάνει οι Ρώσσοι, οι Ρουμάνοι, οι Σέρβοι κλπ. Θα του κακοφανή του πατριάρχη στην αρχή, αν βρεθή προ τετελεσμένων όμως θα το αποδεχτή όπως έγινε και με διάφορες άλλες εκκλησίες, της Ελλάδος μη εξαιρουμένης. Με τη μισή σου χώρα υπό κατοχή δεν μπορείς να αφήνης τη διαποίμανση του δικού σου χριστεπωνύμου πληρώματος σε οργανισμό που υπάγεται στη Νομαρχία της Ιστανμπούλ! Ο Αναστασιάδης πρώτος έδειξε ότι φοράει παντελόνια και ματαίωσε την επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή. Ο Μητσοτάκης το ίδιο, αν και θα δη μάλλον τον Ελπιδοφόρο αλλού. Καιρός όμως να γίνη το επόμενο βήμα διότι από συμβολικές κινήσεις δεν μασάνε στο Φανάρι. Η Ελλάδα να διακόψη προσωρινά την επιδότηση με δύο εκατομμύρια δολάρια στη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης όπως και τις εις μετρητά εισφορές στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το είχε ξανακάνει ο Πάγκαλος όταν ήταν ΥΠΕΞ σαν είδε τη σπατάλη σε πανάκριβα ξενοδοχεία των Παρισίων αντιπροσωπείας του πατριαρχείου. Δυστυχώς αυτή τη γλώσσα καταλαβαίνουν και οι μαλακίες πληρώνονται.

Γιορτάζουμε φέτος τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδος την ίδια στιγμή που εδώ στις ΗΠΑ εκκλησιαστικώς εξακολουθούμε να είμαστε …ραδιάδες! Ου συνουσιαζόμεθα ίνα διαλευκανθώμεν, λέω εγώ;

*Ο Δρ. Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι δε τελειόφοιτος Διδακτορικού, αλλά δεν έχει λάβει πτυχίο για οικονομικούς λόγους, από τη Μεγάλη του Γένους …Χολή!

ΥΓ: 1) ΗΠΑ προς Γαλλία:

Αν είσαι και Μακρόν,

θα κάτσεις οκλαδόν!

2) Dum spiro

…σπέρνω! (Ζιζάνια!)

3) Η Ελλάς είναι πρωτοπόρος στην

…κενοτομία!

4) Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος δεν έχει αποτύχει γιατί απλούστατα δεν υπήρξε ούτε υπάρχει!

5) Η τέλεια δικτατορία είναι αυτή που σε κάνει να πιστεύης ότι η αλυσίδα που σου φόρεσαν είναι

…Φα Καντόρο! Φοριέται και στο δεξί σαν κόσμημα…

6) Οι Κινέζοι κάνουνε Ζεν ενώ οι Έλληνες …μεζέν!

https://www.neohellenika.com/

loading...