Η εμβολιασμένη Βρετανία βάζει «φρένο» στο σχέδιο απαγόρευσης εισόδου στη διασκέδαση με «διαβατήριο εμβολιασμού» Η ελληνική κυβέρνηση υπέρ του κοινωνικού – «Απαρτχάιντ»

 Την Δευτέρα ξεκινά στην Ελλάδα το κυβερνητικό – Απαρτχάιντ όπου όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να στερηθούν της διασκέδασης ή αλλιώς να το πληρώσουν ακριβά.

Όμως από τα βόρεια της Ευρώπης και από μία χώρα που είναι εμβολιασμένη όσο καμία άλλη έρχονται νέα δεδομένα γιατί απλά αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι δεν είναι ζήτημα εμβολίων.

Έτσι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει αυτήν την εβδομάδα τα σχέδια για τη διαχείριση της πανδημίας της COVID-19 κατά τη διάρκεια των ψυχρών μηνών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να άρει κάποιους περιορισμούς στηριζόμενη στα εμβόλια.

«Τώρα που μπαίνουμε στο φθινόπωρο και τον χειμώνα (…) ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αυτήν την εβδομάδα τα σχέδιά μας για την διαχείριση της COVID τους αμέσως επόμενους μήνες και με αυτά θα καθιστούμε σαφές ότι το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα λειτουργεί», δήλωσε στο δίκτυο Sky News ο Σατζίντ Τζάβιντ.

Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Υγείας τόνισε πως η κυβέρνηση απέρριψε την επιλογή του «διαβατηρίου εμβολιασμού» για την είσοδο σε βραδινά μαγαζιά και σε μεγάλα events στη χώρα.

«Το εξετάσαμε και, ενώ πρέπει να το κρατήσουμε στην άκρη ως πιθανή επιλογή, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι δεν θα προχωρήσουμε το σχέδιο για τα διαβατήρια εμβολιασμού».

«Βεβαίως θέλουμε να παραμείνουμε πολύ προσεκτικοί και υπάρχουν κάποια πράγματα, όσον αφορά το θέμα των ταξιδιών για παράδειγμα, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, αλλά το τεστ PCR που απαιτείται κατά την επιστροφή σας στο Ηνωμένο Βασίλειο από ορισμένες χώρες, κοιτάξτε θέλω να προσπαθήσω να απαλλαγούμε από αυτό όσο γρηγορότερα μπορώ», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα…

Αλλάζει από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου η καθημερινότητα των ανεμβολίαστων σε εργασιακούς χώρους, εστίαση, θεάματα, γυμναστήρια και ταξίδια, με στόχο να μειωθούν οι πιθανότητες εξάπλωσης της πανδημίας και να μείνει ανοιχτή η οικονομική και κοινωνική ζωή.

Παράλληλα, ζητούμενο της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί η ελευθερία κινήσεων για όσους έχουν εμβολιαστεί. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε κλειστούς χώρους δραστηριότητες που θα λειτουργήσουν κανονικά μετά από σχεδόν δύο χρόνια, όπως είναι τα γήπεδα, κινηματογράφοι, θέατρα κ.α.

Αναλυτικά τα μέτρα

Σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους εργαζομένους σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα υποβάλλονται σε ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα, το οποίο θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid tests την εβδομάδα, τα οποία θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ.

Ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.

Το εάν έχουν όντως κάνει το τεστ οι εργαζόμενοι θα αποδεικνύεται με την ψηφιακή βεβαίωση από το gov.gr και θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή COVID Free App από τον εργοδότη.

loading...