Φυσικό αέριο, ή φθηνή λύση τους είπαν, επιδότηση ΕΣΠΑ τους έδωσαν, τον δράκο που θα ερχόταν πάλι δεν τον είδαν. Να που ο δράκος έφτασε όμως.

 Οι τιμές στο φυσικό αέριο της Αγγλίας ανεβαίνουν κατά 400%!! Δύσκολο χειμώνα δηλαδή με πενταπλάσιους λογαριασμούς να πληρωθούν. 

6 εταιρείας ενέργειας χρεωκόπησαν, ενώ ρόλο παίζει και το Μπρέξιτ καθώς όχι μόνο δεν μπορούν να πάρουν με ευνοϊκούς όρους φυσικό αέριο από την Ευρώπη αλλά δεν μπορούν και να δώσουν..

Η Βρετανία λέει στη βιομηχανία τροφίμων της να προετοιμαστεί για σοκ τιμών CO2


ΛΟΝΔΙΝΟ, 22 Σεπτεμβρίου (Reuters) – Η Βρετανία προειδοποίησε τους παραγωγούς τροφίμων την Τετάρτη να προετοιμαστούν για άνοδο 400% των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα, μετά την επέκταση της έκτακτης κρατικής στήριξης για την αποφυγή της έλλειψης πουλερικών και κρέατος που προκλήθηκε από την αύξηση του κόστους χονδρικής φυσικού αερίου.

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν φέτος καθώς οι οικονομίες άνοιξαν ξανά από τον αποκλεισμό της COVID-19 και η υψηλή ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία μείωσε τις προμήθειες στην Ευρώπη, προκαλώντας κύματα σοκ σε βιομηχανίες που εξαρτώνται από την πηγή ενέργειας.

Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) είναι ένα υποπροϊόν της βιομηχανίας λιπασμάτων – η κύρια πηγή CO2 της Βρετανίας – όπου το φυσικό αέριο είναι το μεγαλύτερο κόστος εισροής. Οι βιομηχανικές εταιρείες φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των Linde, Air Liquide (AIRP.PA) και Air Products and Chemicals (APD.N) , λαμβάνουν το CO2 τους κυρίως από εργοστάσια λιπασμάτων.

Η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου ανάγκασε ορισμένα εργοστάσια λιπασμάτων να κλείσουν τις τελευταίες εβδομάδες, οδηγώντας σε έλλειψη CO2 που χρησιμοποιήθηκε για να βάλει το αφρώδες υλικό σε μπύρα και σόδες και ζαλίζοντας πουλερικά και χοίρους πριν από τη σφαγή.

Καθώς τα αποθέματα CO2 μειώθηκαν, η Βρετανία κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία CF Industries (CF.N) , η οποία προμηθεύει περίπου το 60% του βρετανικού CO2, για επανεκκίνηση της παραγωγής σε δύο εργοστάσια που έκλεισαν επειδή είχαν γίνει ασύμφορα λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου.

“Χρειαζόμαστε την αγορά να προσαρμοστεί, η βιομηχανία τροφίμων γνωρίζει ότι θα υπάρξει απότομη αύξηση του κόστους του διοξειδίου του άνθρακα”, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος George Eustice στο Sky News.

Θα πρέπει να αποδεχτεί ότι η τιμή του CO2 θα αυξηθεί απότομα, σε περίπου 1.000 λίρες (1.365 δολάρια) τον τόνο από 200 λίρες ανά τόνο, είπε ο Eustice, προσθέτοντας: “Έτσι μια μεγάλη, απότομη άνοδος”.

Η υποστήριξη τριών εβδομάδων για CF θα κοστίσει “πολλά εκατομμύρια, ενδεχομένως δεκάδες εκατομμύρια, αλλά πρόκειται να στηρίξει μερικά από αυτά τα σταθερά κόστη”, δήλωσε ο Eustice.

Ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η κυβέρνηση δίνει στη CF τη διαφορά μεταξύ του συνολικού κόστους παραγωγής και του τι λαμβάνει από την πώληση CO2.

Ο Γραμματέας Επιχειρήσεων Κουάσι Κουαρτένγκ, ο οποίος υπηρετεί επίσης ως υπουργός Ενέργειας, δήλωσε στους νομοθέτες ότι είναι βέβαιος ότι η χώρα θα μπορούσε επίσης να εξασφαλίσει άλλες πηγές φυσικού αερίου.

Δεν ήταν άμεσα σαφές πώς η κρατική παρέμβαση μιας από τις πιο παραδοσιακά λαϊκές κυβερνήσεις της Ευρώπης θα επηρεάσει την τιμή του λιπάσματος – ένα άλλο βασικό κόστος για τους παραγωγούς τροφίμων – και αν θα προκαλέσει ή όχι απαιτήσεις από άλλες βιομηχανίες βαριάς ενέργειας για παρόμοια κατάσταση υποστήριξη.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΔΕΣ;

Οι υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του Τζόνσον, έχουν επανειλημμένα παραμερίσει τις προτάσεις ότι μπορεί να υπάρχουν ελλείψεις σε παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό, όπως ψητή γαλοπούλα, αν και ορισμένοι προμηθευτές τις έχουν προειδοποιήσει.

Ο Κουαρτένγκ είπε ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στη δεκαετία του 1970 όταν η Βρετανία μαστιζόταν από διακοπές ρεύματος που έκαναν την οικονομία «άρρωστο άνθρωπο της Ευρώπης», με τριήμερες εβδομάδες εργασίας και ανθρώπους που δεν μπορούσαν να ζεστάνουν τα σπίτια τους.

Ο Eustice είπε ότι χωρίς τη συμφωνία ορισμένοι από τους βρετανικούς μεταποιητές κρέατος και πουλερικών θα είχαν εξαντληθεί CO2 εντός ημερών.

“Γνωρίζουμε ότι αν δεν ενεργήσουμε, τότε αυτό το Σαββατοκύριακο ή σίγουρα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ορισμένα από τα εργοστάσια επεξεργασίας πουλερικών θα πρέπει να κλείσουν”, πρόσθεσε.

Είπε ότι ο αντίκτυπος στις τιμές των τροφίμων θα είναι αμελητέος.

Αλλά το αφεντικό του σούπερ μάρκετ Ισλανδία είπε ότι η προσωρινή ρύθμιση δεν θα λύσει τα προβλήματα της βιομηχανίας τροφίμων.

“Μια συμφωνία τριών εβδομάδων δεν θα σώσει τα Χριστούγεννα”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Richard Walker. «Και σίγουρα δεν θα λύσει το ζήτημα μακροπρόθεσμα».

Το βρετανικό Συμβούλιο πουλερικών χαιρέτισε τη συμφωνία, αλλά είπε ότι η βιομηχανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστιες πιέσεις από την έλλειψη εργατικού δυναμικού και εκτιμάται ότι η παραγωγή γαλοπούλας Χριστουγέννων θα μειωθεί φέτος κατά 20%.

Ομοίως, η Βρετανική Ένωση Μεταποιητών Κρέατος εξέφρασε “τεράστια ανακούφιση”.

“Είμαστε επικεντρωμένοι στην αποκατάσταση των προμηθειών (CO2) πριν από την Παρασκευή αυτή την εβδομάδα, όταν περίπου το 25% της παραγωγής χοιρινού κρέατος κινδύνευε να διακοπεί”, ανέφερε.

Η Βρετανική Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών δήλωσε ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν ελλείψεις σε ορισμένα προϊόντα, αν και δεν θα είναι τόσο άσχημα όσο φοβόμασταν προηγουμένως, ενώ η Βρετανική Ένωση Αναψυκτικών προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν έως και δύο εβδομάδες προτού η παραγωγή από CF έχει θετικό αντίκτυπο στις συνθήκες της αγοράς. Το

Η Marks & Spencer (MKS.L) , η οποία συνήθως πωλεί μία στις τέσσερις φρέσκες γαλοπούλες που καταναλώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο τα Χριστούγεννα, σημείωσε μια πιο αισιόδοξη νότα, λέγοντας ότι είναι σίγουρη για την πλήρη προσφορά.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που ισχύουν σε περίπτωση που τα ζητήματα C02 δεν επιλυθούν σε τρεις εβδομάδες.

($ 1 = 0,7328 λίρες)

https://www.reuters.com/

loading...