Έρχεται κοινή δήλωση Πάπα, Οικουμενικού Πατριαρχή & Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι

 Αντίθετος με την αυστηρή τήρηση των εντολών ο ποντίφικας και με την “άκαμπτη θρησκευτικότητα”

Την αντίθεσή στην “άκαμπτη θρησκευτικότητα” εξέφρασε σήμερα ο ποντίφικας και κάλεσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τη Φροντίδα της Δημιουργίας όλους τους Χριστιανούς να συνεργαστούν “για το κοινό μας σπίτι”. Ανακοίνωσε επίσης ένα επερχόμενο κοινό μήνυμα για την περιβαλλοντική κρίση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αγγλικανικό προκαθήμενο Justin Welby.

Αναλυτικότερα, ο Πάπας Φραγκίσκος μιλώντας σήμερα στην αίθουσα Παύλου VI και εστιάζοντας την κατήχησή του στην Επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Γαλάτες, αναρωτήθηκε: «Πώς ζούμε την πίστη μας; Είμαστε προσκολλημένοι στον πολύτιμο θησαυρό, στην ομορφιά της καινοτομίας του Χριστού ή προτιμούμε κάτι που μας ελκύει στιγμιαία αλλά μετά μας αφήνει άδειους μέσα μας; »

Ο προβληματισμός του επικεντρώθηκε στην επίπληξη που απηύθυνε ο Απόστολος στην κοινότητα (Γαλ 3: 1-3), φτάνοντας στο σημείο να τους αποκαλέσει «ανόητους». Ο ποντίφικας εξήγησε πως ο Απόστολος χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη όχι επειδή «δεν είναι έξυπνοι, αλλά επειδή, σχεδόν χωρίς να το καταλάβουν, κινδυνεύουν να χάσουν την πίστη στον Χριστό. Είναι ανόητοι γιατί αγνοούν ότι ο κίνδυνος είναι να χάσουμε τον πολύτιμο θησαυρό, την ομορφιά, της καινοτομίας του Χριστού ».

Ο στόχος του Αγίου Παύλου είναι «να αναγκάσει τους Χριστιανούς να συνειδητοποιήσουν τι διακυβεύεται, οπότε δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να μαγευτεί από τη φωνή των σειρήνων που θέλουν να τους οδηγήσουν σε μια θρησκευτικότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην αυστηρή τήρηση των εντολών», είπε με νόημα!!

Σύμφωνα με τον Πάπα ο φορμαλισμός είναι ένας κίνδυνος που υπάρχει πάντα στη ζωή της Εκκλησίας ως εκ τούτου θέτει το ερώτημα: «πώς ζούμε την πίστη μας; Η αγάπη του Χριστού, που σταυρώθηκε και αναστήθηκε, παραμένει στο επίκεντρο της καθημερινής μας ζωής ως πηγή σωτηρίας ή αρκούμαστε σε μερικές θρησκευτικές διατυπώσεις για να σώσουμε τις συνειδήσεις μας;»

Καταδίκασε την-όπως την χαρακτήρισε- άκαμπτη θρησκευτικότητα και την ακαμψία που αφαιρεί την ελευθερία στο Πνεύμα που μας δίνει η λύτρωση του Χριστού. “Πίσω από κάθε ακαμψία κρύβεται κάτι κακό, το οποίο δεν είναι το Πνεύμα του Θεού” ανέφερε.

Η Επιστολή προς τους Γαλάτες, σύμφωνα με τον Πάπα, βοηθάει να είμαστε σε εγρήγορση από «κάπως φονταμενταλιστικές προτάσεις που μας καθυστερούν στην πνευματική μας ζωή και θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε στην πασχάλια κλήση του Ιησού».

Στο τέλος της κατήχησης, ο Φραγκίσκος ανέφερε ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Προσευχής για τη Φροντίδα της Δημιουργίας και ανακοίνωσε ένα επικείμενο κοινό μήνυμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Γουέλμπι.

«Μαζί με τους αδελφούς και τις αδελφές μας διαφορετικών χριστιανικών δογμάτων, ας προσευχηθούμε και να εργαζόμαστε για το κοινό μας σπίτι σε αυτές τις περιόδους σοβαρής κρίσης για τον πλανήτη», είπε.

loading...