Η έκλειψη της Ευρώπης

Zero Hedge, 29-8-21 Authored by Pat Buchanan,

[ O συντάκτης του άρθρου διετέλεσε λογογράφος και πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου Νίξον και δύο φορές ανεξάρτητος υποψήφιος για ην προεδρία των ΗΠΑ. Ως πολιτικός σχολιαστής χαίρει διεθνούς εκτιμήσεως]

Mετάφραση Μ.Στυλιανού

Για αιώνες μέχρι και τις 20 του μηνός, η Ευρώπη φαινόταν ο κεντρικός άξονας της παγκόσμιας ιστορίας.

Στη συνέχεια ήρθε ο Μεγάλος Εμφύλιος Πόλεμος της Δύσης, ο Τριακονταετής Πόλεμος μας (1914-1945), όπου όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις — Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρωσία — μαζί με σχεδόν όλες τις υπόλοιπες, έδωσαν μερικές από τις μεγαλύτερες μάχες της ιστορίας.

Αποτέλεσμα: Τα μεγαλύτερα έθνη της Ευρώπης αιματοκυλίστηκαν. Όλες οι αυτοκρατορίες της Ευρώπης έπεσαν. Οι αποικιακοί λαοί απελευθερώθηκαν σε μεγάλο βαθμό και ξεκίνησαν τη μεγάλη μετανάστευση προς τις χώρες των εποικιστών. Και η Ευρώπη διαιρέθηκε μεταξύ μιας Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και ενός σοβιετικού μπλοκ που κυριαρχείτο από τη Μόσχα.

Ωστόσο, ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτού του ψυχρού πολέμου τεσσάρων δεκαετιών, η Ευρώπη θεωρήθηκε ως το έπαθλο στον αγώνα.

Μέχρι τη στιγμή που ο Ψυχρός Πόλεμος κατέληξε σε θρίαμβο για τον Ελεύθερο Κόσμο, μια Ευρωπαϊκή Ένωση με πρότυπο την Αμερικανική Ένωση μεγάλωνε και σχεδόν όλα τα πρόσφατα απελευθερωμένα έθνη της Ευρώπης άρχισαν να προσχωρούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, σήμερα διαισθάνεται κανείς ότι ο ρόλος της Ευρώπης στην παγκόσμια ιστορία τελειώνει, ότι ο αμερικανικός άξονας προς την Κίνα και τον Ινδο-Ειρηνικό είναι τόσο ιστορικός όσο και μόνιμος και ότι καθώς το παρελθόν ανήκει στην Ευρώπη, το μέλλον ανήκει στην Ασία.

Η Ασία, εξάλλου, φιλοξενεί τα πολυπληθέστερα έθνη του κόσμου, την Κίνα και την Ινδία· έξι από τις εννέα πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου· και όλα σχεδόν τα μεγάλα μουσουλμανικά έθνη : Ινδονησία, Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Τουρκία και Ιράν, καθώς και τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου εκτός των ΗΠΑ: την Κίνα και την Ιαπωνία.

Και η Ευρώπη;

Το 2016, η Μεγάλη Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ. Αυτό το καλοκαίρι, οι Βρετανοί συντάχθηκαν με τους Αυστραλούς και τις ΗΠΑ σε μια συμφωνία AUXUS που κατέστρεψε μια προσφιλή γαλλική συμφωνία για την κατασκευή δώδεκα υποβρυχίων που κινούνται με ντίζελ – για την αντικατάστασή τους με υποβρύχια πυρηνικής ενέργειας βρετανικής και αμερικανικής κατασκευής.

Το Παρίσι το είδε αυτό ως «προδοσία», μια «μαχαιριά στην πλάτη» από συμμάχους τους οποίους ο στρατηγός Σαρλ Ντε Γκωλ είχε υποτιμήσει ως «αγγλοσάξονες». Ωστόσο, το AUXUS ήταν επίσης μια αναμφισβήτητα σαφής δήλωση σχετικά με το πού είδαν οι Αυστραλοί το μέλλον τους, και δεν ήταν μαζί με τη Γαλλία, αλλά με τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, αυτή ήταν η χειρότερη προσβολή που διέπραξαν οι ΗΠΑ από τότε που ο Πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ διέταξε τους Βρετανούς και τους Γάλλους να εγκαταλείψουν το Σουέζ.

Αλλά, τουλάχιστον τότε, το 1956, ο Αϊζενχάουερ θα μπορούσε να πει ότι δεν είχε ειδοποιηθεί για τη βρετανό-γαλλική εισβολή στην Αίγυπτο και ότι οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ είχαν ενεργήσει εν αγνοία του ή χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Για να διαμαρτυρηθεί για τη μεταχείριση της Γαλλίας στη συμφωνία για τα υποβρύχια, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπενθύμισε τον πρεσβευτή του στις ΗΠΑ, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ από τότε που η Γαλλία αναγνώρισε τις αμερικανικές αποικίες και ήρθε να τους βοηθήσει κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας.

Πράγματι, η συμφωνία για τα υποβρύχια ανάγκασε την ακύρωση ενός μεγάλου πάρτι στη γαλλική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, D.C., για να γιορτάσει την 240ή επέτειο της Μάχης των Ακρωτηρίου.

Αυτή ήταν η κρίσιμη βρετανό-γαλλική ναυμαχία στις εκβολές του Chesapeake το 1781, όπου επικράτησε ένας γαλλικός στόλος και έτσι μπόρεσε να παρέχει στρατιωτική κάλυψη στον στρατηγό George Washington καθώς περικύκλωνε, βομβάρδιζε και υποχρέωνε την παράδοση του στρατού του στρατηγού Λόρδου Cornwallis στο Yorktown.

Αλλά αν οι Βρετανοί είναι εκτός Ε Ε και οι Γάλλοι αποξενώνονται από τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, η Γερμανία διεξήγαγε χθες εκλογές, όπου, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση του Κόνραντ Αντενάουερ, του Χέλμουτ Κολ και της Άνγκελα Μέρκελ μειώθηκε στο ένα τέταρτο των ψηφισάντων στις εθνικές εκλογες.

Νέος ηγέτης της Γερμανίας, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, μπορεί να είναι ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, σε συνεργασία με τους Πράσινους. Αλλά ακόμα και αυτή η κυβέρνηση μπορεί να μην είναι συγκροτημένη μέχρι τα Χριστούγεννα.

Κανένας από τους υποψήφιους καγκελαρίους της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης ή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος δεν έχει το ανάστημα της Μέρκελ, η οποία ήταν τόσο ηγέτης της Γερμανίας την τελευταία δεκαετία και μισό, όσο και de facto ηγέτης της Ευρώπης.

Και σκεφτείτε την παρούσα κατάσταση του ΝΑΤΟ, που κάποτε εορτάστηκε ως η πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία, που απέτρεψε οποιαδήποτε σοβιετική εισβολή στην Ευρώπη του ΝΑΤΟ για ολόκληρο τον Ψυχρό Πόλεμο.

Το 2001, επικαλούμενο το άρθρο 5 σχετικά με μια επίθεση εναντίον ενός που αποτελεί επίθεση εναντίον όλων, το ΝΑΤΟ ενώθηκε με τους Αμερικανούς κατά τη βουτιά τους στο Αφγανιστάν για να αντιμετωπίσουν τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στην Νέα Υόρκη.

Τον περασμένο Αύγουστο, 20 χρόνια αργότερα, όλοι οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ αποσύρθηκαν καθώς ο αφγανικός στρατός κατέρρευσε και εξαφανίστηκε και το αφγανικό καθεστώς εξαερώθηκε. Οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ μοιράστηκαν έτσι το όνειδος της αμερικανικής υποχώρησης και ήττας.

Το κέντρο της πολιτικής βαρύτητας όχι μόνο μετατοπίζεται από την Ευρώπη στην Ασία, αλλά η ευρωπαϊκή ενότητα φαίνεται να ανήκει στο παρελθόν.

Καθώς η Βρετανία έχει αποχωρήσει από την ΕΕ, η Σκωτία εξετάζει το ενδεχόμενο απόσχισης από την Αγγλία.

Η Καταλονία εξακολουθεί να σκέφτεται την απόσχιση από την Ισπανία.

Η Σαρδηνία εξετάζει το ενδεχόμενο απόσχισης από την Ιταλία.

Πολωνία και Ουγγαρία βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την ΕΕ σχετικά με τις εσωτερικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις που φέρονται να έρχονται σε σύγκρουση με τα αιτήματα των γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά τα έθνη της νότιας ΕΕ και του ΝΑΤΟ, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, η κύρια ανησυχία τους είναι λιγότερο μια εισβολή από τη Ρωσία από τη συνεχιζόμενη εισβολή μέσω όλης της Μεσογείου από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

loading...