Aeson: Πουλήθηκε η πρώτη τεχνητή καρδιά – Διαθέσιμη στην Ευρώπη

 Ο στόχος της εταιρίας Carmat είναι να καλύψει την τεράστια ζήτηση για μεταμόσχευση καρδιάς

Η Carmat είναι μια εταιρία ιατρικών μηχανημάτων, γαλλικής καταγωγής, που ιδρύθηκε το 2008 και  δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη μιας πλήρους ανεπτυγμένης τεχνητής καρδιάς, σύμφωνα με το Wikihealth.

Η συνολική τεχνητή καρδιά, που ονομάζεται Aeson, είναι ήδη διαθέσιμη στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας.

Από τι αποτελέιται η τεχνητή καρδιά Carmat;

Η συσκευή Carmat προορίζεται για άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου, η οποία συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μεταμόσχευση καρδιάς. Η συσκευή είναι μια αυτόνομη μονάδα, ικανή για εμφύτευση στο στήθος του ασθενούς, με μείγμα ζωικών ιστών και συνθετικών υλικών. Τα βιοϋλικά που χρησιμοποιούνται σε αυτήν, έχουν ως στόχο τη μείωση της πιθανότητας απόρριψης από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η τροφοδότηση γίνεται μέσω μιας ζώνης λιθίου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη περίπου 100.000 άτομα χρειάζονται μεταμόσχευση καρδιάς , όμως μόνο 4.000 καρδιές είναι διαθέσιμες για μεταμόσχευση.

Προσφάτως έγινε το πρώτο εμφύτευμα ανθρώπινης τεχνητής καρδιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο κλινικής μελέτης. Συγκεκριμένα έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Duke στο Durham της Βόρειας Καρολίνας.

H Stephane Piat, γενική διευθύντρια της Carmat, δήλωσε ότι «η πρώτη κλινική μελέτη με έδρα τις ΗΠΑ, θα είναι καθοριστική για την ανάπτυξή μας στη μεγαλύτερη αγορά ιατρικών συσκευών στον κόσμο».

Έχουν συσταθεί τρία επιπλέον κέντρα για τη μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες τα οποία βρίσκονται στη διαδικασία επιλογής υποψηφίων. Προκειμένου η έρευνα να εγκριθεί από τον FDA ( Food and Drug Administration) θα πρέπει να συμμετέχουν επιπλέον δέκα κατάλληλοι ασθενείς.

Πώς έγινε η πρώτη πώληση της τεχνητής καρδιάς;

Σε συνέχεια αυτών των γεγονότων, η εταιρία Carmat δήλωσε τη Δευτέρα ότι πούλησε μια από τις τεχνητές καρδιές της για πρώτη φορά από την ίδρυσή της, για εμφύτευση σε έναν Ιταλό ασθενή που πρόκειται να κάνει μεταμόσχευση. Ο Carmat, ενημέρωσε ότι η επέμβαση έλαβε χώρα στο νοσοκομείο Azienda Ospedaliera dei Colli στη Νάπολη, από τον επικεφαλή χειρουργό καρδιάς Ciro Maiello και την ομάδα του. Μάλιστα το συγκεκριμένο νοσοκομείο θεωρείται ένα από τα κέντρα με τη μεγαλύτερη εμπειρία στον τομέα των τεχνητών καρδιών στην Ιταλία.

Κατά την ολοκλήρωση μιας πρώιμης έρευνας τον Νοέμβριο του 2019, φάνηκε ότι το 73% των ασθενών που συμμετείχαν (11 στο σύνολο) επέζησε για έξι μήνες με την τεχνητή καρδιά ή είχε μια επιτυχή μεταμόσχευση εντός της ίδιας περιόδου.

Ο Carmat τόνισε ότι η πρώτη εμπορική πώληση της τεχνητής καρδιάς της ήταν «ένα σημαντικό ορόσημο που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ανάπτυξη της εταιρείας.» Συνεχίζει λέγοντας ότι, «Ελπίζουμε να βρούμε περισσότερους πελάτες στη Γαλλία και τη Γερμανία μέχρι το τέλος του έτους.»

Ένας εκπρόσωπος της εταιρίας, είπε στο AFP ότι ήταν η πρώτη φορά που μία από τις καρδιές χρησιμοποιήθηκε εκτός κλινικής δοκιμής.

Η επέμβαση χρηματοδοτήθηκε (περισσότερα από 150.000 ευρώ/ 177.000 δολλάρια) – από το περιφερειακό σύστημα υγείας, καθώς το εθνικό σύστημα υγείας της Ιταλίας δεν θα καλύψει τη θεραπεία μέχρι να χρησιμοποιηθεί για αρκετά χρόνια.

loading...