Σπάει όλα τα ρεκόρ η ακρίβεια: Το βασικό προϊόν που αυξήθηκε 91% στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας

Δυσβάσταχτο γίνεται πλέον οικονομικά το καλάθι της νοικοκυράς καθώς οι τιμές σε βασικά αγαθά αναμένεται να αυξηθούν δραματικά.

Οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών που αναπόφευκτα πέρασαν και το κατώφλι της ελληνικής αγοράς προβληματίζουν παραγωγούς, εισαγωγείς και εμπόρους.

Είναι γεγονός ότι οι διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις που οφείλονται στην αύξηση των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου, λιπασμάτων, αγροτικής παραγωγής, βασικών αγαθών και παροχής υπηρεσιών, δύσκολα αντιμετωπίζονται σε εθνικό επίπεδο, εκτός βεβαίως εάν η εκτίναξη του πληθωρισμού αποδειχθεί παροδικό φαινόμενο, που οφείλεται στις επιπτώσεις της πανδημίας και στο μεγάλο χρονικό διάστημα διακοπής της παραγωγής.

Χαρακτηριστικά, τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σημειώνουν πως τα πέντε προϊόντα των οποίων οι τιμές σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020 είναι τα εξής:

Φυσικό αέριο (91%)

Πετρέλαιο θέρμανσης (28,9%)

Νωπά λαχανικά (21,5%)

Έλαια (17,6%)

Καύσιμα και λιπαντικά (17,4%)

Την ίδια ώρα, το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά δεν βγαίνουν από το «στόχαστρο» της ακρίβειας, γιατί το σιτάρι, ως βασική πρώτη ύλη, παρουσιάζει μειωμένη παραγωγή, ενώ τα μικρότερα αποθέματα εκτινάσσουν ήδη την τιμή του ψωμιού.

loading...