Ποιους αφορά Ητρίτη δόση του εμβολίου δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για κανέναν, αλλά θα υπάρχει ισχυρή σύσταση από τους επιστήμονες, ειδικά για τις ομάδες πληθυσμού των άνω των 60 ετών και των υγειονομικών.

 Πάντως, τόσο η Μαρία Θεοδωρίδου όσο και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, παραδέχθηκαν ότι ο εμβολιασμός με τρίτη δόση στους άνω των 60 γίνεται χωρίς την έγκριση του EMA. Υποστήριξαν βέβαια ότι η έγκριση αυτή «αναμένεται» και ανέφεραν ότι χωρίς τη σχετική έγκριση έχουν προχωρήσει και άλλες χώρες στον εμβολιασμό αυτής της ηλικιακής ομάδας.

 Η Ελλάδα θέλει να προλάβει νέο κύμα έξαρσης κορωνοϊού

Η απόφαση των αρμοδίων αρχών έρχεται πριν ακόμη ο EMA γνωμοδοτήσει αναφορικά με τη χορήγηση της τρίτης δόσης, η οποία ωστόσο έχει αποφασιστεί σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, με την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, να εξηγεί τους λόγους που η χώρα μας προπορεύεται της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού.

«Πάμε πιο γρήγορα διότι το κύμα που αναφέρατε είναι μπροστά μας, είναι τέλος Σεπτέμβρη. Οι μήνες που ακολουθούν είναι αυτοί που θα κρίνουν την πορεία της επιδημίας» είπε, και πρόσθεσε πως «και σε άλλες περιπτώσεις αφήνεται από τους διεθνείς οργανισμούς η λήψη της απόφασης από το κάθε κράτος, ανάλογα με τα δεδομένα του. Δηλαδή, άλλα είναι τα δεδομένα της Δανίας και άλλα είναι αυτή τη στιγμή τα δεδομένα της Ελλάδας ως προς την ανοσοποίηση».

Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε πως «και βέβαια λαμβάνουμε υπόψη μας τον ΕΜΑ αλλά και τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας μας και συμπορευόμαστε, θα έλεγα, και με άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουν πάρει ανάλογες αποφάσεις».

Τα κριτήρια διεύρυνσης χορήγησης της τρίτης δόσης

Ήδη από τις 14 Σεπτεμβρίου, οι ανοσοκατασταλμένοι μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου. Από τα τέλη του μήνα, στη λίστα των ομάδων που θα μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση προστίθενται οι πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί.

Όπως εξήγησε η Μαρία Θεοδωρίδου, βασικός παράγοντας της απόφασης αυτής ήταν η μείωση των αντισωμάτων σε εμβολιασμένους με την πάροδο των χρόνων, αλλά και η μετάλλαξη Δέλτα που φαίνεται πως αποδυναμώνει την ανοσιακή απόκριση, αναφορικά με την ήπια λοίμωξη.

«Θυμίζω ότι στην αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος, βασικός παράγων για την προτεραιοποίηση ήταν η ηλικία των ατόμων, αναγνωρίζοντας ότι η ηλικία αποτελούσε ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο» σημείωσε η καθηγήτρια, και πρόσθεσε: «Τα άτομα τα οποία παίρνουν σειρά για να εμβολιαστούν με την 3η δόση είναι τα ηλικιωμένα άτομα που είναι σε Μονάδες Φροντίδας, όπως και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών».

Όπως είπε, ο αυξημένος κίνδυνος για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών αποτυπώνεται και με επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία μας δίνει και ο ΕΟΔΥ και με οροεπιδημιολογικές ανοσολογικές μελέτες.

Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια αναφέρθηκε στην ποσοστιαία ηλικιακή κατανομή ασθενών ηλικίας 60 έως 79 ετών σε ειδικές κλίνες ΜΕΘ την 37η εβδομάδα, η οποία άγγιζε τα 59,02%, ενώ αντιστοίχως οι θάνατοι στην ίδια ηλικιακή ομάδα ήταν στο 48%.

Παράλληλα, μελέτες από το Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου της Λάρισας αλλά και το ΕΚΠΑ των Αθηνών δείχνουν ότι η χημική ανοσία και η κυτταρική με την πάροδο του χρόνου εκπίπτει και η έκπτωσή της είναι ιδιαίτερα σημαντική σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

«Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα δεδομένα, η ομάδα άνω των 60 ετών έχει τα κριτήρια που δείχνουν ότι χρειάζεται μια ενίσχυση με μια 3η δόση», σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Γιατί προκρίνεται η τρίτη δόση στους υγειονομικούς

Σε ό, τι αφορά τους υγειονομικούς, το βασικό κριτήριο της Επιτροπής αφορά στην αυξημένη έκθεση στον ιό.

«Με βάση τα δεδομένα που έχουμε, και τα επιδημιολογικά αλλά και τα ορολογικά, όντως οι υγειονομικοί έχουν αυξημένο κίνδυνο, και μια μελέτη που έγινε πρόσφατα δείχνει ότι η μετάλλαξη Δ μπορεί να μεταβάλει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid ως προς την ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική λοίμωξη», είπε η καθηγήτρια.

Όπως εξήγησε, αν θέλουμε να περιορίσουμε τη μετάδοση τόσο στο περιβάλλον της ανοσίας όσο και στο εργασιακό μεταξύ των υγειονομικών είναι ανάγκη να μειώσουμε τη λοίμωξη και των ασυμπτωματικών.

«Η τρίτη, λοιπόν, κατηγορία που χορηγείται η τρίτη δόση του εμβολίου, μετά από 6 έως 8 μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, είναι οι υγειονομικοί», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Δεν είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση

Παίρνοντας τον λόγο, ο γγ Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους εξήγησε πως στις 30 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί, εφόσον έχουν παρέλθει 6 μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με δεύτερη δόση.

Επιπλέον, την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός με μια τρίτη δόση στις Μονάδες Χρόνιας Φροντίδας ηλικιωμένων από τις Κινητές Μονάδες.

Στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε πως η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική, «άρα ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος αν έχουν γίνει δύο δόσεις ή μία δόση με το μονοδοσικό εμβόλιο, και αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προστασία»

loading...