Πυρετός δημοπρατήσεων στην ΚτΠ: 40 νέες προκηρύξεις έργων μέχρι τέλος 2021

Ένα χαρτοφυλάκιο 160 έργων συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 3 δισ. ευρώ θα διαχειρίζεται μέχρι το τέλος του 2021 η Κοινωνία της Πληροφορίας. Σε αυτά θα προστεθούν και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, αξίας 2,1 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές στην λειτουργία της Κοινωνία της Πληροφορίας προκειμένου να κερδίσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία και να μπορέσει να φέρει σε πέρας τα εκαντοντάδες έργα που αναμένεται να διαχειριστεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Κοινωνία της Πληροφορίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην 85η ΔΕΘ, ο υπουργός είπε ότι έρχονται αλλαγές το αμέσως επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα:

στη λειτουργία της ΚτΠ ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία
στον τρόπο πληρωμής των έργων που δημοπρατούνται για να αποφεύγονται καθυστερήσεις που δημιουργούν προβλήματα στην λειτουργία των εταιρειών πληροφορικής.
Προκηρύξεις 40 έργων προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ

Όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ), Σταύρος Ασθενίδης, τα δύο τελευταία χρόνια η ΚτΠ έχει προχωρήσει σε 70 προγραμματικές συμβάσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, έχει ήδη γύρω στα 50 συμβασιοποιημένα έργα, προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του χρόνου προγραμματίζονται προκηρύξεις 40 έργων προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ.

«Πρόκειται για νούμερα που δεν έχουν ξαναειπωθεί και με αυτά κάνουμε τη μετάβαση στο ψηφιακό μετασχηματισμό που έχει θέσει ως στόχο η κυβέρνηση. Μαζί με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργείται ένα πακέτο έργων που θα είναι παραπάνω από δύο φορές από το προηγούμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΚτΠ», είπε ο κ. Ασθενίδης.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι το ζητούμενο είναι τόσο η ΚτΠ όσο και οι εταιρείες Πληροφορικής να κινητοποιήσουν όλους εκείνους τους πόρους που θα χρειαστούν, έτσι ώστε να παραδοθούν τα έργα στον χρόνο και την ποιότητα που απαιτείται.

Η εκδήλωση της ΚτΠ με καλεσμένους εκπροσώπους της ελληνικής αγοράς Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνίων είχε στόχο την ανταλλαγή απόψεων, με επίκεντρο το ευρύ πλέγμα των μεγάλων έργων του ψηφιακού μετασχηματισμού, τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στην νέα ψηφιακή εποχή και πως, Δημόσια Διοίκηση και αγορά θα αντιμετωπίσουν από κοινού με επιτυχία αυτή τη πρόκληση.Στιγμιότυπο από την χθεσινή εκδήλωση της ΚτΠ στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ
6 δισ. ευρώ έργα Πληροφορικής

Συνολικά 6 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν τα επόμενα χρόνια σε έργα Πληροφορικής, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε οριοθετήσει ότι περίπου το 20% των πόρων σε κάθε χώρα θα πρέπει να διοχετευτεί σε έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι περίπου 25% και από κοινού με τις υπόλοιπες χρηματοδοτικές δυνατότητες (ΕΣΠΑ, νέο ΕΣΠΑ, εθνικά κονδύλια και προσεγγίσεις έργων ΣΔΙΤ) δημιουργούν αθροιστικά μια πολύ μεγάλη χρηματοδοτική πηγή, «που μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε όχι απλά το αναγκαία, αλλά και το επιθυμητό… Μιλάμε χονδρικά για περίπου 6 δισ. ευρώ για τον χώρο αυτό στα επόμενα χρόνια…», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.

«Είναι τεράστια ανάγκη να κινηθούμε πολύ γρήγορα, ώστε να πετύχουμε τους στόχους εντός των πολύ σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό το τεράστιο έργο θα μπορέσει να επιτευχθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε ότι την τελευταία διετία επιχειρείται μια μεγάλη αλλαγή. «Το κράτος έπρεπε να συνεχίζει να λειτουργεί παρά την πανδημία και έτσι αναπτύξαμε εσωτερικά κάποιες γρήγορες λύσεις, “πατήσαμε” στη δουλειά των ανθρώπων που βρίσκονται μαζί μου σε αυτό το πάνελ και των εταιριών τους και μπορέσαμε και κάναμε πολλές γρήγορες νίκες», τονίζοντας ότι από 500 ηλεκτρονικές υπηρεσίες φτάσαμε στις 1.300 υπηρεσίες που προσφέρονται πλέον μέσω του gov.gr

Χαρακτήρισε τους συμμετέχοντες ως την Εθνική Ελλάδος του χώρου της Πληροφορικής και το Ταμείο Ανάκαμψης ως ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την εποχή μας και ειδικότερα ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την Πληροφορική.

«Η Ελλάδα διοχετεύει περίπου το 25% του Ταμείου Ανάκαμψης σε έργα ΤΠΕ. Έχουμε, συνδυαστικά με άλλους πόρους, όπως το ΕΣΠΑ, μια χρηματοδοτική πηγή ικανή να εξυπηρετήσει όχι μόνο το αναγκαίο, αλλά και το επιθυμητό, ώστε όχι μόνο να κλείσουμε τις πληγές του παρελθόντος, αλλά και όλα αυτά που ανοίγονται στο μέλλον, όπως έργα στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης ή των «έξυπνων» υποδομών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές στην λειτουργία της ΚτΠ αλλά και στις πληρωμές των εταιρειών που αναλαμβάνουν έργα, τονίζοντας ότι θα ανακοινωθούν σύντομα.
Η αγορά της Πληροφορικής

Στην συζήτηση συμμετείχαν η πρόεδρος του ΣΕΠE κυρία Γιώτα Παπαρίδου και εκπρόσωποι των εταιρειών Πληροφορικής ΟΤΕ, Vodafone, Wind, Cisco, Space Hellas, Intrasoft, Microsoft και Byte οι οποίοι μίλησαν για την ανάγκη βελτίωσης του χρόνου αποπληρωμής των έργων αλλά και της μεγάλης ανάγκης για να επιστρέψουν στην χώρα μας ικανά στελέχη πληροφορικής διότι η αγορά παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις.

Παράλληλα εξήραν την συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και την ΚτΠ, τονίζοντας ότι αν λυθούν τα παραπάνω προβλήματα και δοθεί μεγαλύτερη ανεξαρτησία στην Αρχή τότε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην χιονοστιβάδα των έργων που αναμένεται να δημοπρατηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

loading...