Μέγα σκάνδαλο με την 3η δόση του εμβολίου: «Όχι» λέει ο ΕΜΑ – Δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις παρενέργειες

 Εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την 3η δόση του εμβολίου

Σε μέγα σκάνδαλο εξελίσσεται η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, καθώς πολλές κυβερνήσεις της Ευρώπης (ανάμεσα τους και η ελληνική), έχουν ήδη ξεκινήσει τους εμβολιασμούς, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) να αποποιείται από πάνω του την ευθύνη. 

Ο ΕΜΑ με ανακοίνωση του δεν τάσσεται υπέρ της χορήγησης της τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, ενώ δεν αναφέρεται και με σαφήνεια στο τι πρέπει να γίνει με τους ανοσοκατασταλμένους πολίτες, καθώς τονίζει πως θα πρέπει να εξετάζεται η τρίτη δόση, αλλά δεν αναφέρει πουθενά ότι την συστήνει, πετώντας το «μπαλάκι» στους εθνικούς οργανισμούς. 

Όπως σας έχουμε αποκαλύψει στο pronews.gr ο ΕΜΑ δεν έχει δώσει καμία άδεια για τρίτη δόση, κάτι που πιθανότατα σημαίνει πως δεν υπάρχουν οι απαραίτητες μελέτες για το εάν είναι ασφαλής η χορήγηση της τρίτης δόση. 

Παρόλα αυτά πολλές κυβερνήσεις εμβολιάζουν τους πολίτες τους, στην Ελλάδα ξεκίνησαν χθες οι δηλώσεις για τρίτες δόσεις, χωρίς όμως να έχει δώσει άδεια κανείς! Καθώς εκτός από τον ΕΜΑ μπορεί να δώσει και ο ΕΟΦ άδεια (για την Ελλάδα) άδεια, όμως μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. 

Παράλληλα ο ΕΜΑ προσθέτει πως συνεχίζει να αποτιμά τα επιστημονικά στοιχεία για την τρίτη δόση και θα εκδώσει επιπλέον οδηγίες, εάν αυτό χρειαστεί. Άρα προς το παρόν δεν έχει τα απαραίτητα δεδομένα! 

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν υπάρξουν πολλές παρενέργειες λόγω της τρίτης δόσης ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Η κυβέρνηση; Η φαρμακευτική εταιρεία; Ποιος; Αφού κανείς δεν παίρνει την ευθύνη για τον εμβολιασμό ποιος θα αποζημιώσει μια οικογένεια;

Αναλυτικά η ανακοίνωση των ΕΜΑ και ECDC

«Σύμφωνα με σχετική τεχνική έκθεση που εκδόθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) και με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για χορήγηση ενισχυτικών δόσεων εμβολίων στον γενικό πληθυσμό και σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα. Όπως αναφέρεται επίσης στην έκθεση, η χορήγηση επιπλέον δόσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ως μέρος του αρχικού εμβολιασμού τους.

Τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και τη διάρκεια της προστασίας τους δείχνουν ότι όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ/ ΕΟΧ επί του παρόντος προσφέρουν υψηλή προστασία έναντι νοσηλείας, σοβαρής νόσου και θανάτου που σχετίζεται με τη νόσο COVID-19, ενώ περίπου ένας στους τρεις ενήλικες στην ΕΕ/ΕΟΧ άνω των 18 ετών δεν είναι ακόμη πλήρως εμβολιασμένος. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η προτεραιότητα τώρα θα πρέπει να είναι ο εμβολιασμός όλων των ατόμων που δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει το συνιστώμενο εμβολιαστικό τους σχήμα.

Ταυτόχρονα, για να ενισχυθούν οι προσπάθειες του εμβολιαστικού προγράμματος, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η εφαρμογή των προστατευτικών μέτρων όπως η φυσική αποστασιοποίηση, η υγιεινή των χεριών και η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου όπου απαιτείται, ιδιαίτερα σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως οι κλειστές δομές.

Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ ενισχυτικών δόσεων σε άτομα με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα και πρόσθετων δόσεων σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι μια επιπλέον δόση εμβολίου μπορεί να βελτιώσει την ανοσοανταπόκριση σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, όπως οι λήπτες μοσχεύματος οργάνων, των οποίων η αρχική απόκριση στον εμβολιασμό ήταν χαμηλή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιλογή χορήγησης πρόσθετης δόσης θα πρέπει ήδη να εξετάζεται. Επιπλέον θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί η παροχή πρόσθετης δόσης, ως προληπτικό μέτρο, σε ηλικιωμένα ασθενή άτομα, ιδιαίτερα στα άτομα που διαμένουν σε κλειστές δομές.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicine Agency, ΕΜΑ) αξιολογεί, επί του παρόντος, δεδομένα για τις πρόσθετες δόσεις και επιπλέον θα εξετάσει κατά πόσο η επικαιροποίηση των πληροφοριών προϊόντος είναι κατάλληλη. Ο EMA θα αξιολογήσει επίσης δεδομένα για τις ενισχυτικές δόσεις.

Ενώ ο EMA αξιολογεί όλα τα σχετικά δεδομένα, τα κράτη μέλη μπορούν να προγραμματίσουν τη χορήγηση ενισχυτικών και πρόσθετων δόσεων.

Οι εθνικές τεχνικές συμβουλευτικές ομάδες (Νational Immunisation technical advisory groups, ΝΙΤΑG) είναι αρμόδιες για την καθοδήγηση αναφορικά με τις εκστρατείες εμβολιασμού σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. Οι ομάδες αυτές είναι οι πλέον κατάλληλες καθώς γνωρίζουν και λαμβάνουν υπόψη τις εγχώριες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της εξάπλωσης του ιού (ειδικά τυχόν παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία), τη διαθεσιμότητα εμβολίων και τις ιδιαιτερότητες των εθνικών Συστημάτων Υγείας.

Το ECDC θα επικαιροποιεί την τεχνική έκθεση καθώς το ECDC και ο EMA θα συνεχίσουν να συλλέγουν και να αξιολογούν τα δεδομένα καθώς θα καθίστανται διαθέσιμα για τις ενισχυτικές και πρόσθετες δόσεις. Θα πρέπει να συνεχιστεί η στενή παρακολούθηση των δεδομένων αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αλλά και των λοιμώξεων μετά από τον εμβολιασμό, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων που κινδυνεύουν από σοβαρή νόσο COVID-19 και όσων διαμένουν σε κλειστές δομές. Εν τω μεταξύ, τα κράτη μέλη πρέπει να προετοιμαστούν για πιθανές προσαρμογές στα εμβολιαστικά τους προγράμματα στην περίπτωση που παρατηρηθεί σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων σε μία ή περισσότερες ομάδες του πληθυσμού».