«Μελέτη» ο Κιζίλγιουρεκ; Μα ξέρετε πώς έφυγε από το Λονδίνο ο ΝΚ το 1992;




ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ*–

Ξεσπάθωσαν τουρκολάγνοι και δουλοπρεπείς προς τους κατακτητές μας να επικρίνουν το σχίσιμο της σελίδας από το αγγλικό βιβλίο που εγκωμιάζει τον μεγάλο σφαγέα των λαών, Κεμάλ Ατατούρκ.

«Ε, ναι! Τώρα θα λάμψουν οι σελίδες της Ιστορίας μας. Άμα έκανε μελέτη ‘‘για τη διδασκαλία της Ιστορίας στα τουρκοκυπριακά και ελληνοκυπριακά σχολεία’’ ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και εντόπιζε τις αδυναμίες, να μην αργοπορήσει το Υπουργείο Παιδείας να αρπάξει τη μελέτη πάραυτα και να την παραδώσει στους εκπαιδευτικούς να τα αλλάξουν όλα…». Έγραψε ο συνάδελφος Α. Μιχαηλίδης στον «Φ», στο άρθρο του 9.9.2021, ««Ο Ατατούρκ, ο Κιζίλγιουρεκ και η ιστορία της βλακείας μας».

Τώρα σωθήκαμε πράγματι. Μα ξέρετε πώς βρέθηκε ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στην Κύπρο; Για ανατρέξετε στα βρετανικά δημοσιεύματα του 1992!

Ο Νιαζί εξαφανίστηκε από το Λονδίνο και βρέθηκε «τρεχάτος» στην Κύπρο μετά που ξέσπασε σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων στο Εργατικό Δημαρχείο του Camden Town για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και πολιτικού χαρακτήρα δραστηριότητες, που δεν ήταν στο πλαίσιο λειτουργίας του. Ο τότε Εργατικός πρόεδρος της επιτροπής επιχορηγήσεων του Δημαρχείου, Κράχαμ Σιούριτι, ανέθεσε στον Νιαζί … «μελέτη», τάχα, για τις «τις ανάγκες της κυπριακής παροικίας» της περιοχής, αλλά με υποβολιμαίο στόχο να σταματούσαν την επιχορήγηση του Θεάτρου Τέχνης! Το οποίο υψώνει τη Σημαία της ΚΔ κάθε χρόνο τον Ιούλιο κατά τις δύο τουρκικές εισβολές. Που δεν άρεσε στον Κιζίλγιουρεκ και την παρέα του των «επαναπροσεγγιστών», γιατί έλεγαν (η σημαία) δεν τους αντιπροσωπεύει!!

Ακολούθησε δριμεία κριτική τόσο για την ανάθεση της «έκθεσης» όσο και για το περιεχόμενό της, για το οποίο είχε πάρει χιλιάδες λίρες ο Κιζίλγιουρεκ. Δημοσιεύματα στον Τύπο «Hampstead and High», «Sunday Times»… Δριμεία κριτική τόσο για την ανάθεση της «μελέτης» όσο και για το περιεχόμενό της και για τις χιλιάδες λίρες που πήρε ο Κιζίλγιουρεκ. Αποκαλύφθηκαν οι διασυνδέσεις ολόκληρης της παρέας, ρεζιλεύτηκε και έχασε τη δουλειά του ο Σιούριτι, και ο Νιαζί αναζητείτο από τους δημοτικούς συμβούλους! Οι εφημερίδες έγραψαν ότι έφυγε από την Αγγλία για Κύπρο παίρνοντας χιλιάδες λίρες μαζί του…

Η «μελέτη» του, η οποία ήταν ημιτελής, θεωρήθηκε ότι δεν ήταν καν εμπειρική, προκατειλημμένη εναντίον των Ελληνοκυπρίων, με ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις, έμεινε γράμμα κενό, ατελείωτη, άχρηστη και δεν έχει χρησιμοποιηθεί για τίποτα, εκτός από το να την προβάλει, παραπλανητικά, ο ίδιος ως… επίτευγμα, από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου.

«Ανησυχώ βαθιά ως προς το γιατί αυτή η κακογραμμένη, κακώς ερευνημένη έκθεση έχει πάρει οποιοδήποτε στάτους έγκρισης… Οποιοσδήποτε αξιωματούχος (του Δημαρχείου) θα μπορούσε να γράψει κάτι πολύ καλύτερο και για πολύ λιγότερα λεφτά. Αυτή η έκθεση φαίνεται μια πλήρης σπατάλη χρήματος. Υπάρχουν πολλές οργανώσεις στο Κάμπτεν που θα μπορούσαν να βάλουν σε καλύτερη χρήση τα λεφτά αυτά.

»Βρίσκομαι σε πλήρη απόγνωση, δεν μπορώ να καταλάβω καθόλου πώς ζητήθηκε αυτή η έκθεση. Δεν καταλαβαίνω ούτε πώς ζητήθηκε από τον Δρα Κιζίλγιουρεκ, ο οποίος φαίνεται δεν έχει καθόλου πείρα ή γνώση των σχετικών στατιστικών τεχνικών να την γράψει», έγραψε στις 21.10.1992 σε επιστολή της η Δημοτική Σύμβουλος Ann Morris.

Για περαιτέρω «Το βιογραφικό Νιαζί…» στην «Ελευθερία» Λονδίνου, 7/2/2019, σελ. 5 http://www.eleftheria.co.uk/pdf/27201961644Eleftheria_965.pdf

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

loading...