WIN-WIN ΟΙ «ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ PFIZER

BIG FARMA: ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΛΥΘΗΣΜΩΝ;…

Δυστυχώς, υπάρχει ακόμα κόσμος που πιστεύει οτι οι φαρμακευτικές-κολοσσοί υπάρχουν για να μας προστατεύουν με τα εκπληκτικά προϊόντα τους.

Οι εταιρείες αυτές δεν σκέφτονται το κέρδος και μόνο, συμπάσχουν και κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να σώσουν τον πλανήτη και την ανθρωπότητα απο κακούς ιούς και απειλητικές ασθένειες.

Τί γίνεται όμως όταν μία εταιρεία σου προκαλεί βλάβες με ένα προϊόν και μετά προσπαθεί να σε σώσει με ένα άλλο προϊόν που η ίδια παράγει; Υπάρχουν για τις εταιρείες αυτές όρια μεταξύ ηθικής, “κοινωνικής ευθύνης” και marketing; Ας δούμε τί γίνεται με την Pfizer.

Μία σύντομη ιστορική αναδρομή σε μερικά μόνο απο τα υγειονομικά σκάνδαλα της εταιρείας

1986: Η Pfizer αναγκάστηκε να αποσύρει μια τεχνητή καρδιακή βαλβίδα από την αγορά, αφού τα ελαττώματα οδήγησαν στην πρόκληση περισσότερων από 300 θανάτων. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απέσυρε την έγκρισή του για το προϊόν το 1986 και η Pfizer συμφώνησε να καταβάλει αποζημίωση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων μετά από πολλαπλές αγωγές εναντίον της.

1999: Η Pfizer δήλωσε ένοχη σε ποινικές αντιμονοπωλιακές κατηγορίες ότι η πρώην μονάδα της Food Science Group συμμετείχε σε δύο διεθνείς συνωμοσίες καθορισμού τιμών – η μία αφορούσε το συντηρητικό τροφίμων ερυθροβικό νάτριο και η άλλη το ενισχυτικό γεύσης μαλτόλη. Η Pfizer συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο συνολικού ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

2003: Η Pfizer έχει καταδικαστεί εδώ και καιρό για κερδοσκοπία από τα φάρμακα για το AIDS. Το 2003, για παράδειγμα, εγκατέλειψε μια συμφωνία αδειοδότησης για το φάρμακο Rescriptor που θα το καθιστούσε φθηνότερο για τις φτωχότερες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ



loading...