Τα social media «γεννάνε» έσοδα δισεκατομμυρίων για τους influencers

Του Γιάννη Γεωργίου*

Η «κότα με τα χρυσά αυγά» είναι πλέον, τα social media για τους απανταχού influencers. Την ίδια στιγμή, ο πονοκέφαλος για τους διευθυντές και τις ομάδες marketing γίνεται πιο έντονος, καθώς κάθε χρόνο καλούνται να δίνουν όλο και πιο πολλά στις προσωπικότητες που «επηρεάζουν» εμπορικά το κοινό.

Είναι ενδεικτικό ότι οι δαπάνες μάρκετινγκ σε influencers στις ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά 33,6% το 2021 και θα ανέλθουν στα 3,69 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με αρχικές προβλέψεις του eMarketer, τις οποίες παρουσιάζει σήμερα το Moved.gr, οι Αμερικανοί έμποροι θα διαθέσουν σχεδόν 1 δισ. δολάρια περισσότερα για το μάρκετινγκ influencer εφέτος από ό,τι το 2020, αντιπροσωπεύοντας την ισχυρότερη αύξηση δαπανών στη βιομηχανία από το 2019. Η ανάπτυξη θα συνεχιστεί με διψήφιους ρυθμούς έως το 2023, οπότε και οι δαπάνες για καμπάνιες μάρκετινγκ μέσω influencers θα προσεγγίσουν τα 5 δισ. δολάρια.

Η ισχυρή αύξηση των δαπανών έρχεται μετά από έναν χρόνο περικοπών στον προϋπολογισμό του «μάρκετινγκ με επιρροή».
Δύο στους τρεις συνεργάστηκαν με influencers

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Αμερικανών εμπόρων συνεργάστηκαν με το μάρκετινγκ influencer πέρυσι, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 55,4% το 2019. Γιατί το έκαναν αυτό, επιβαρύνοντας τις δαπάνες για μάρκετινγκ; Η απάντηση έρχεται από μια έρευνα του GlobalWebIndex του Μαΐου 2020, όπου το 96% των καταναλωτών από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο που ακολούθησε επηρεαστές ασχολήθηκε μαζί τους περισσότερο ή στον ίδιο βαθμό όπως πριν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Αλλά καθώς η πανδημία επιβάρυνε τους προϋπολογισμούς των εμπόρων, ιδιαίτερα στις αρχές του 2020, πολλοί αναγκάστηκαν να διακόψουν τις καμπάνιες ή να κόψουν τις αμοιβές των”επηρεαστών”, επιβραδύνοντας την αύξηση των συγκεκριμένων δαπανών. Παράλληλα, πολλοί έμποροι που συνεργάστηκαν με το μάρκετινγκ influencer πέρυσι, το έκαναν ενισχύοντας το περιεχόμενο του influencer στις επί πληρωμή καμπάνιες τους στα μέσα ενημέρωσης. Το eMarketer δεν προσμετρά στις προβλέψεις του αυτού του είδους τις δαπάνες που πηγαίνουν απευθείας σε ΜΜΕ.

Σε μια έρευνα του Μαΐου 2020, η Linqia ρώτησε τους Αμερικανούς εμπόρους πώς ο COVID-19 άλλαξε τους προγραμματισμένους προϋπολογισμούς μάρκετινγκ influencer για το δεύτερο τρίμηνο – και τέσσερις στους δέκα (το 41%) απάντησαν ότι ο προϋπολογισμός τους είχε μειωθεί.
Οι κορυφαίες πλατφόρμες

Το Instagram είναι η κορυφαία πλατφόρμα μάρκετινγκ influencer. Παρόλο που το eMarketer δεν δημοσιεύει αναλύσεις για δαπάνες μάρκετινγκ επηρεαστών σε συγκεκριμένες πλατφόρμες, η εκτίμηση είναι ότι το Instagram αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της αγοράς.

Ένα σημαντικό μέρος των δαπανών πηγαίνει επίσης σε καμπάνιες influencer στο YouTube και το Facebook. Το TikTok εξακολουθεί να είναι ένα μικρό κομμάτι της πίτας για τις δαπάνες μάρκετινγκ που επηρεάζουν, αλλά αυξάνεται γρήγορα.

loading...