«Το Ισραήλ μας χάλασε το αφήγημα του τείχους ανοσίας»: Γιατί πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον Covid-19 σαν γρίπη


 Ο δρ. Βασίλης Λύκος αναφέρεται στην πεσμένη ανοσία του εμβολίου

Η κυβέρνηση έχει βαλθεί να εμβολιάσει τους πάντες, ακόμα και μωρά παιδιά, καθώς έχει ως στόχο να κτίσει το λεγόμενο τείχος ανοσίας, ένα τείχος ανοσίας που όπως τονίζουν οι επιστήμονες δεν πρόκειται να κτιστεί ποτέ! 


Ο δρ. Βασίλης Λύκος, βιολόγος και μέλος του Δικτύου Διαλόγου, Έρευνας κι Ανάλυσης για τη Δημόσια Υγεία, ανέλυσε το παράδειγμα του Ισραήλ και εξήγησε πως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται η νόσος Covid-19. 


Παράλληλα ξεκινά η τρίτη δόση εμβολίου στο Ισραήλ για ευπαθείς ομάδες και άτομα άνω των 60 ετών που εμβολιάστηκαν πριν από έξι και πλέον μήνες, και ο υπόλοιπος κόσμος ακολουθεί στην… ουρά του κράτους-πρότυπο στην εμβολιαστική εκστρατεία κατά της Covid-19.


«Κι όμως γυρίζει. Και ξαφνικά το Ισραήλ ήρθε και μας χάλασε το όμορφο αφήγημα που είχαμε φτιάξει. Ότι δηλαδή ως κοινωνία θα κατορθώναμε το περίφημο τείχος ανοσίας στην κοινότητα δηλαδή της μη μόλυνσης και μετά θα τρέχαμε ανέμελοι στα πράσινα λιβάδια. Και μάλιστα αυτό έγινε δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού του Ισραήλ, του Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά "το εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί…" και ότι το εμβόλιο δεν είναι η μόνη λύση καθώς η αποτελεσματικότητά του κατά της λοίμωξης από τη μετάλλαξη Δέλτα μειώνεται διαρκώς έχοντας φτάσει σήμερα στο 39% με την υποσημείωση ότι σε αυτούς που εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο βρίσκεται στο 16%, σύμφωνα με το Times of Israel» σχολιάζει στο Sputnik ο δρ. Βασίλης Λύκος.


«Ενώ παράλληλα διεξάγονται εκτεταμένες έρευνες, όχι μόνο διαγνωστικές με αποκλειστικά PCR, γονιδιωματικές, αλλά και με τεστ αντισωμάτων και στατιστικές αναλύσεις προκειμένου να διαπιστωθεί το επίπεδο ανοσίας στην κοινότητα» προσθέτει.


Θα μάθουμε να ζούμε με την COVID-19 και τα μέτρα;


Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τρίτη δόση; Αυτό που φαίνεται, συμπεραίνει ο βιολόγος, είναι ότι «μάλλον θα χρειαστεί και τρίτη δόση, αλλά στοχευμένα σε ανοσοκατεσταλμένους. Σε άτομα άνω των 60 με συνοσηρότητες, όπως καρδιακές παθήσεις, πνευμονικές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια, άνοια, καρκίνο ή άλλες κοινές ασθένειες. Φυσικά δεν γίνεται κανένας λόγος για υποχρεωτικότητες στον πληθυσμό -τονίζει- αφού φαίνεται ότι ακόμη και στους πρωταθλητές των εμβολιασμών, όπως οι Ισραηλινοί, ο ιός με τις μεταλλάξεις του ξεφεύγει και η εμβολιαστική ανοσία μάλλον δεν διαρκεί πάνω από έξι μήνες. Επομένως θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τον κορωνοϊό, προστατεύοντας τις ευπαθείς ομάδες και υιοθετώντας πάλι μέτρα πρόληψης όπως μάσκες και κοινωνικές αποστάσεις μαζί με την εφαρμογή αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων στις πύλες εισόδου της χώρας».


Ένα επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο, που προκύπτει, από το παράδειγμα του Ισραήλ είναι ότι η λοίμωξη ακόμη δεν εξελίσσεται σε βαριά νόσο στους εμβολιασμένους, «αν και υπάρχουν παραδείγματα όπου οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορεί να κάνουν βάριά νόσο ή ακόμη και να καταλήξουν ιδιαίτερα αν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Όμως να σημειωθεί εδώ ότι 94% του πληθυσμού των 60+ έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση. Επομένως καταλαβαίνουμε και για τα του οίκου μας ότι το αφήγημα του τείχους ανοσίας σύμφωνα με το οποίο το εμβόλιο θα θωρακίζαμε την κοινότητα ώστε να μην μολύνεται, μάλλον δεν "περπατάει"».


Τι φταίει, όντως; «Αφενός το ότι τα εμβόλια για τον κορωνοϊό είναι μη αποστειρωτικά, δηλαδή και κολλάς τον ιό και μολύνεις, και αφετέρου ότι ο ιός αυτός δεν συμπεριφέρεται όπως η ιλαρά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα ή διφθερίτιδα. Φαίνεται ότι μάλλον θα καταλήξει ως ένας ενδημικός ιός δηλαδή σαν μία γρίπη. Πάντα θα βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την επόμενη μετάλλαξή του, η οποία ωστόσο φαίνεται ότι θα είναι πολύ λιγότερο νοσηρή και θανατηφόρα».


«Βαρύτητα στον εμβολιασμό ατόμων άνω των 50»


Το θέμα είναι «να διαχειριστούμε το πρόβλημα με ψυχραιμία, σοβαρότητα και σύνεση. Χωρίς φόβο και χωρίς "αποθέωση" της κρουσματολογίας, "ακουμπώντας" πάνω στα επιστημονικά επιτεύγματα -αλλά σε όλα! υπογραμμίζει- και δίνοντας βαρύτητα στον εμβολιασμό ατόμων άνω των 50 όπου εκεί υπάρχει ένα ποσοστό 20-35%, που δεν έχουν ξεκινήσει καν τον εμβολιασμό, έτσι ώστε να μειώσουμε την πιθανότητα ισχυρής νόσησης στην περίπτωση που μολυνθούν».


Ποιοι άλλοι πρέπει να εμβολιαστούν; «Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και σε όλες τις κλειστές δομές: Καταυλισμούς, οίκους ευγηρίας, φυλακές, κέντρα φιλοξενίας μεταναστών κλπ. όπως και σε μεγάλους εργοστασιακούς χώρους. Αλήθεια τί έχει γίνει εκεί; Έχουμε αποτελέσματα δειγματοληψιών από το Θριάσιο ή την Cosco στο λιμάνι (σ.σ. του Πειραιά);» ρωτά ο μαχητικός βιολόγος.


«Να γίνουν προετοιμασίες στα σχολεία»


Κατά τα άλλα, συνεχίζει ο κ. Λύκος «τώρα είναι η ώρα να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας και να γίνουν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες στα σχολεία ενόψει του φθινοπώρου -ειδικά στο τέλος όπου αναμένουμε peak του επιπολασμού του ιού, με νέες αίθουσες, προσλήψεις δασκάλων, δωρεάν μοριακά τεστ κ.λπ. Δεν μπορεί το εμβόλιο να σου λύσει από μόνο του, ως δια μαγείας όλες τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής πραγματικότητας, που καταλήγουν, μαζί με την COVID-19, να ζορίζουν το ήδη ξεχαρβαλωμένο δημόσιο σύστημα υγείας με το δυσθεώρητο ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, που αναπτύχθηκαν λόγω υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών» παρατηρεί.


«Θέλουν υποχρεωτικά να εμβολιάσουν τώρα τους εργαζόμενους στα γηροκομία όταν δεν έχουν εμβολιάσει τους τρόφιμους, όταν το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας προηγουμένως δεν είχε επιβάλει αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα…» προσθέτει αποδοκιμαστικά.


Κάτι τελευταίο, αλλά σοβαρό, το οποίο βλέπει ο Β.Λύκος να αποφεύγεται να ακουστεί στο δημόσιο διάλογο είναι, όπως επισημαίνει, ότι το Ισραήλ «άσχετα με την πορεία της νόσου, πέτυχε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εμβολιάσει την πλειοψηφία των πολιτών του, όχι μόνο γιατί είχε στη διάθεσή του από την αρχή πολλά εμβόλια» τονίζει.


«Πέτυχε και γιατί έχει ένα από τα καλύτερα πρωτοβάθμια συστήματα υγείας στον κόσμο και γιατί έχει τέσσερα πανίσχυρα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία (τα Κουπάτ Χολίμ - ταμεία ασφάλισης ασθενών όλων των πολιτών) με κλινικές ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό και τέλος γιατί έχει ένα πλήρες ψηφιοποιημένο σύστημα υγείας όπου ο γιατρός ξέρει το πλήρες ιστορικό του ασθενούς του. Επιπλέον δε, εφαρμόζει και ειδικές θεραπευτικές αγωγές εντός των νοσοκομείων του όπως π.χ. μεταγγίσεις πλάσματος από υγιείς πια, πρώην νοσούντες, προκειμένου να θεραπεύσει αρρώστους».


«Πανδημία… υπερπληροφόρησης»


Στα καθ΄ ήμας, «ξέρω», σχολιάζει με σαρκασμό ο Βασίλης Λύκος, «βρισκόμαστε σε μια πανδημία πρωτίστως υπερπληροφόρησης όπου το ιερό δισκοπότηρο της ενημερωτικής προπαγάνδας που χρησιμοποιήθηκε εξαρχής τώρα έχει γυρίσει μπούμερανγκ. Όλοι κλείστηκαν μέσα κι έψαχναν να μάθουν τι κακό τους βρήκε από οποιονδήποτε "συνωμοσιολόγο" αφού το αφήγημα αρκετών συστημικών μέσων κατέρρευσε υπό το βάρος της επιστημονικοφανούς πολιτικής "χειραγώγησης". Ανακαλύπταμε, κάθε φορά, μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Πρώτα τα προβλέπαμε και μετά αυτά συνέβαιναν».


Στο μεταξύ, προσθέτει, συνεχίσαμε να πορευόμαστε πάντα με «αυξομειούμενα rapid τεστ, με τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε γονιδιωματική επιτήρηση στην κοινότητα κι ως εκ τούτου να εξάγουμε σαφή συμπεράσματα για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. Αλλά ακόμη κι αυτοί οι διαγνωστικοί έλεγχοι γίνονται χωρίς στρωματοποιημένη τυχαία δειγματοληψία ώστε να μπορούμε να κάνουμε προοπτική πρόβλεψη».


«Ζην ή ευ ζην;»


Κι εδώ τίθεται το μέγα ερώτημα, σύμφωνα με τον Β.Λύκο: «Σημασία πάντα έχει το ζην κι όχι το ευ ζην; Σωματική υγεία μόνο;» ρωτά ρητορικά. «Ή και ψυχική υγεία παράλληλα με την κοινωνική "υγεία" και ευεξία…; Ο άνθρωπος ζει μόνο για να επιβιώνει ή και για να αυτοεκπληρώνεται; Θα μπορούσαμε να ζούμε σ’ ένα διαρκές περιβάλλον ασηψίας όπου θα ζούσαμε χωρίς ασθένειες, αλλά χωρίς να έχουμε το αυτόβουλο και την ανεξαρτησία της κρίσης μας;» συνεχίζει με ερωτήματα που χτυπάνε στον πυρήνα της ύπαρξης, και της ηθικής και βιοηθικής των σύγχρονων κοινωνιών.


«Κι αν βγαίναμε απ' αυτό, δεν θα πεθαίναμε μονομιάς από άλλες λοιμώξεις; Χωρίς την ατομική αυτοδιάθεση στα πλαίσια της κοινότητας; Και τότε ποιος θα ήταν ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών; Θα μπορούσε άραγε μία ιατρική πράξη να τους διαχωρίζει σε "πολίτες" και "ιδιώτες" που δεν έχουν πολιτική υπόσταση και δικαίωμα ψήφου;»


«Γι’ αυτό άλλωστε, όπως αναφέρει και η Jerusalem Post, πρέπει να πρυτανεύσει η λογική», καταλήγει ο κ. Λύκος. «Δηλαδή ούτε το αφήγημα που θέλει να είμαστε εντάξει εάν δεν εμβολιαστούμε ούτε εκείνο που εμφανίζει ότι με το εμβόλιο θα προστατευόμαστε πλήρως. Η εφημερίδα επιπλέον απεύχεται οποιασδήποτε μορφής "υποχρεωτικότητα" και την πιθανότητα νέου lockdown ωσάν να πρόκειται για τον νέο κύκλο των 10 Πληγών του Φαραώ, σύμφωνα με το Τορά ή Πεντάτοχ… Και προσέξτε, εκεί όλα τα τεστ είναι δωρεάν. Όσο για τα self... στο Ισραήλ γελάνε» προσθέτει ο βιολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :